I Argentina ble han kalt «bein-brekkeren». Israel ga ham statsborgerskap.

0
Den volds- og svindeldømte Federico Schiber. Foto: Haaretz

Den argentinske advokaten Federico Schiber skal ha overtalt fattige kvinner til å la seg utsette for ekstrem vold for å skaffe seg utbetaling fra forsikringsselskaper. Han stjal pengene deres og ble tiltalt for å lede en kriminell bande – og fant en trygg havn i Israel. Dette skriver den israelske avisa Haaretz.

En av de fattige kvinnene forteller om hvordan hun ble mishandlet med planker og en jernstang til beinet hennes brakk slik at beinet stod ut gjennom huden. Hun ble etterlatt i gata slik at det skulle se ut som en trafikkulykke.

Olga Ferreyra, 63, mor til sju i et slumstrøk i byen Merlo fortalt en domstol i Buenos Aires om hvordan hun lot dem brekke beinet sitt så hun kunne få forsikringspenger til å hjelpe sin handikappede sønn.

Dette var ikke noe enkeltstående tilfelle. Domstolen fikk høre hvordan Schiber gjorde grundige undersøkelser for å plukke ut sine ofre. De lot seg mishandle, men de så aldri noe av de store forsikringspengene. De handlet hos Schibers bande. Det kunne dreie seg om mellom 400.000 og 1,2 millioner dollar. Av dette fikk ofrene bare noen lommepenger, noen få hundre dollar.

Dommen mot Schiber er på over 350 sider og inneholder omfattende dokumentasjon av sakene til åtte kvinner. Federicos far, Hugo César Schiber, ble dømt til 18 års fengsel. Han var leder av banden og Federico var hans nestkommanderende.

Men Federico Schiber, som er jøde, rømte til Israel, og til tross for at han var etterlyst av Interpol, slapp han gjennom passkontrollen på Ben-Gurion International Airport og ble siden gitt statsborgerskap.

Avisa La Nacion skriver om Schibers flukt her.

Sjøl om saka mot ham var kjent i pressa, gadd ikke israelske myndigheter følge den opp, skriver Hilo Glazer i Haaretz. Det var først da avisa begynte å stille spørsmål offentlig at det ble en viss interesse.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIsrael har spionert på Det hvite hus
Neste artikkelUSAs budsjettunderskudd passerte 1000 milliarder dollar