Israel- en trygg havn for seksualforbrytere

0

Nylig vakte saken med den volds- og svindeldømte argentinske advokaten Federico Schiber ekstra oppsikt fordi han rømte til Israel, og til tross for at han var etterlyst av Interpol, slapp han gjennom passkontrollen på Ben-Gurion International Airport og ble siden gitt statsborgerskap. Årsaken til denne VIP-behandlingen er at Schibe er jøde. Han er ikke den eneste forbryteren som har blitt tatt imot med åpne armer og omfavnet av Israel etter å ha flyktet fra opprinnelseslandet

«Det er et hull i systemet. Israel ble et tilfluktssted for mistenkte jødiske sexforbrytere»

Dette var overskriften til en artikkel i den israelske avisen Haaretz tidligere i år. Artikkelen tar for seg en rekke saker der seksualovergripere, også pedofile får fritt leide inn i Israel.

«En av Israels grunnleggende lover er  Law of Return – loven om retur, som gir jøder rett til å immigrere til Israel og bli borgere – med mindre de anses som en fare for det israelske samfunnet, sikkerheten eller det jødiske folket. Israelsk lov definerer imidlertid ikke hva dét betyr.
I følge talspersoner for barn som har vært utsatt for seksuelle forbrytelser, er det utnyttelsen av denne loven som potensielt har gjort landet til et utilsiktet fristed for jøder som angivelig er sexforbrytere og som flykter hit»

Artikkelen tar for seg en rekke konkrete saker, felles for dem er at de som flykter til landet ikke blir etterforsket eller dømt i Israel for forbrytelsene de flyktet fra i opprinnelseslandet, eller forsøkt utlevert. Det finnes ett unntak. Rektoren på en ultraortodoks skole for piker i Melbourne flyktet til Israel i 2008 etter at beskyldninger dukket opp om at hun seksuelt misbrukte flere av sine studenter. Hun står overfor mulig utlevering til Australia på bakgrunn av påtalen derfra som lyder på 74 tilfeller av mistenkt seksuelt misbruk, inkludert usømmelig overgrep mot en mindreårig og voldtekt. Men en slik utlevering vil være et oppsiktsvekkende unntak. Å være jøde er som regel nok til å få komme og bli i Israel uavhengig av rullebladet.

Forøvrig er den israelske helseministeren under etterforskning av israelsk politi. Han er mistenkt for å ha forsøkt å forhindre utlevering av rektoren tilbake til Australia både ved å bruke sin innflytelse og direkte trusler for å få psykiatere til å erklære henne for syk til å kunne utleveres eller tiltales..

«Det er holder å være jøde»

«Loven om retur» er i utgangspunktet grunnen til at det er så enkelt for folk å komme hit,» sier Shana Aaronson, leder for Jewish Community Watch – en interessegruppe for barn som har vært ofre for seksuelt misbruk overalt i den jødiske verden, med kontorer i USA og Israel.

Det er absolutt mer fokus på hvorvidt personen er jødisk eller ikke, enn det er på et mulig kriminell rulleblad,» forteller hun, og hevder at kriminell bakgrunnssjekk av personer som ønsker å immigrere ikke er så grundige som de burde være.»

En talsperson for innenriksdepartementet sier til Haaretz at Israel er avhengige av informasjon for å aksjonere mot en som ønsker å innvandre til Israel, og nevner som eksempel et varsel fra internasjonale organisasjoner som bekjemper kriminalitet. Som vi så i tilfellet med den volds- og svindeldømte argentinske advokaten Federico Schibe som brakk bena på fattige kvinner for å inkassere erstatningene disse ble tilkjent til seg selv, hjalp ikke det. Han var ettersøkt av Interpol, men fikk likevel komme inn i Israel.

«Og dersom en domfelt sexforbryter klarer å immigrere til Israel, sier tjenestemenn at det ikke er noen lovlig måte for Israel å holde vedkommende under overvåking – noe som ofte vil være obligatorisk hvis de fremdeles bodde i hjemlandet – med mindre de er dømt for forbrytelsen i Israel.» i følge talspersonen for innenriksdepartementet.

Fordi det ikke føres noen oversikt over disse personene er det umulig å vite hvor mange forbrytere det dreier seg om forklarer lederen for Jewish Community Watch, men anslår antallet til 65 personer som har flyktet til Israel, hvorav omtrent halvparten allerede var under etterforskning eller var tiltalt for seksuelle overgrep i opprinnelselandet.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSAs budsjettunderskudd passerte 1000 milliarder dollar
Neste artikkelEUs kommisjon for nytale