USA frykter at Kina snart går forbi

0
Omslaget til rapporten fra Council on Foreign Realtions

«Kinas teknologiske strategi og innovasjon er en alvorlig trussel mot USAs nasjonale interesser. Vi nærmer oss et holy s**t øyeblikk,» sa pensjonert admiral William McRaven på en konferanse i regi av Council on Foreign relations nylig. McRaven omtales som “legendarisk” i USA. Han var sjef for Joint Special Operations Command under aksjonen mot Osama bin Ladens gjemmested i Pakistan.

McRaven sa at USA riktignok holder en ledelse over Kina, men at Kina tar raskt innpå og er i ferd med å tette gapet. Som vanlig er i USA legger han skylden på at Kina kopierer USAs teknologi og driver tjuveri av intellektuelle rettigheter. Han ser da bort fra to ting: 1. kopiering og tjuveri av intellektuelle rettigheter var nettopp et verktøy USA brukte for å gå forbi England på 1800-talllet. 2. Kina er nå kommet til et punkt der de lager teknologi som USA ikke har maken til.

Rapporten fra CFR innrømmer riktignok til en viss grad  det siste, siden den nevner at Kina ligger foran USA på en del områder allerede, ikke minst gjelder det 5G-teknologi. Den peker også på at Kina er i ledelsen når det gjelder kunstig intelligens (AI), robotindustri, energilagring, det som kalles quantum information systems og muligens bioteknologi.

 Rapporten har tittelen Innovation and National Security:
Keeping Our Edge.
Men det er å pynte på virkeligheten. McRavens “holy s**t»-øyeblikk er nærmere sannheten. Det går fram av rapporten at Kina nå investerer 409 milliarder dollar i året på innovasjon. Det er fortsatt etter USA med 497 milliarder, men Kinas investeringer øker med 18 prosent i året. Fortsetter det tempoet vil Kina ha lagt USA godt bak seg på to år!

«Gammelt nytt»

CFR burde følge bedre med på steigan.no. Dette har vi fortalt verden i mange år allerede.

– Kina blir en ledende forskningsnasjon

Patenter: Kina kjører sirkler rundt USA

Vestlige politikere og medier har store problemer med å ta inn over seg at en av verdens eldste kulturnasjoner, landet som oppfant trykkekunsten, kruttet og en hel masse andre teknologier, nå er i ferd med å vende tilbake til det som gjennom 18 århundrer var normalen i verden, nemlig at Kina var den største og mest innovative økonomien.

De har så store fordommer mot Kina at de ikke ser det som ligger rett foran nesene deres. Ligger Kina foran på noe felt må det skyldes juks og tjuveri. For vi i Vesten er per definisjon best.

Kina kopierer, og det gjør de dels fordi det er en kjappere vei fram, men også fordi den kinesiske kulturen er så pragmatisk. Kina har ingen statsreligion eller noe trossystem. Deres målestokk er at dersom noe funker bra, vil de gjerne gjøre det samme. Men de er også så ambisiøse og så kinesiske at de ikke kan la være å forbedre det de kopierer.

Innovasjonsbyer

Vestlige medier er så hengt opp i å se Kina fra et «Hong Kong-perspektiv» at de ikke skjønner at det virkelig dynamiske tyngdepunktet i Sør-Kina for lengst er flyttet til nabobyen Shenzhen, som i løpet av tretti år har gått fra landsby til å være en av verdens storbyer med et industrielt og teknologisk miljø i ypperste verdensklasse. Og den er igjen en del av industri- og innovasjonssonen langs Perleelva helt opp til Guangzhou. Provinsen Guangdong har over 100 millioner innbyggere og går snart forbi Frankrike i BNP. Og likevel ligger fortsatt Shanghai foran.

Og Kina vil ikke sperre sin innovasjon inne. Det viser de i det store BRI-prosjektet, silkeveibeltet. Også i Afrika bidrar kinesisk innovasjon til økonomisk vekst.

Går forbi også militært

Vi har tidligere vist at Kina har utviklet våpensystemer som på noen områder er bedre enn de USA har, og enda viktigere: de gjør USAs våpensystemer, for eksempel den uhyre kostbare hangarskipsflåten, fullstendig utdatert.

Virkeligheten er begynt å synke inn i djupstaten i USA, og de er svært lite begeistret for det de ser. Kina vil parkere dem i løpet av mindre enn femten år, og det vil ikke være noe – bortsett fra krig, og selv en krig risikerer de å tape.

Rapporten fra CFR må derfor også leses som en bønn til president Donald Trump om å bruke mer penger på vitenskap og innovasjon og en bønn om et nytt rustningskappløy. Men antakelig er løpet kjørt. USA blir nummer to og derfra er det ingen vei tilbake til førsteplassen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKampflyskandalen F-35
Neste artikkelIS-terrorist fikk behandling for krigsskader i Sverige før han vendte tilbake til krigen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).