Andenes – en ny USA-base

3
P3-c Orion flyr i nord-Norge/ Senja / P3-C flies in the north of Norway

Per-Gunnar Skotåm kommenterer:

Er USA i ferd med å etablere en ny base på norsk jord? Mye kan tyde på det og denne videoen forklarer hvorfor. USA flyr nå mer enn Norge med sine fly fra Andøya Flystasjon. Noen ganger med 2 fly samtidig.

Samtidig er amerikansk personell i ferd med å etablere seg på utleiemarkedet og det er knapt ledig husrom å oppdrive. Det inngås nå leiekontrakter for inntil 10 måneder, men amerikanerne sier at det sannsynligvis blir lenger.

Dette er godt kjent lokalt, men lite kjent i Norge.

Først publisert av Rødt Bodø.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Nettstedet aldrimer.no har mange artikler om dette for tida. Deres vurdering er at det norske forsvaret har blitt så svakt med for dårlige kapasiteter på en rekke områder at amerikanerne ser seg nødt til å “hjelpe til”, bl.annet ubåtovervåkingskapasiteten. De er tydeligvis heller ikke fornøyde med at Andøya er vedtatt nedlagt som flybase og erstattes med Evenes pga. sistnevntes geografiske og fysiske begrensninger. Når jeg ser de faktiske forholdene må jeg si meg enig, men det skal nok utrolig mye press til fra amerikanernes side før noen norske politikere er villige til å krype til korset og si det var en håpløs avgjørelse. I mellomtida fortsetter milliardutbygginga på Evenes i kjent norsk sløsestil.

  Russerne liker ikke amerikansk nærvær i sitt “bastionforsvarsområde”, og jeg tror dette er et eksempel på hvor farlig det er for et lite land som Norge, skviset mellom stormaktsinteresser, å ikke sørge for å holde sitt eget hus i orden.

 2. Siden juni 2016 har jeg antydet på mitt nettsted at “nedleggelsen” av flystasjonen lukter Amerikansk base lang vei. Alternativet måtte være “å styrke forsvaret” ved å legge det ned. Når vi ser det i sammenheng med de andre tiltakene, blir det ganske tydelig:

  • Amerikanerne vil gjøre Andøya til sentral plass for all overvåkning i nord-ormrådene (les: Russland). Det første av fem fly kom juni 2018.
  • USA vil utvide basen på Værnes fra 330 til 700 mann, dette er US Marines, topptrente kampsoldater.
  • NATO krever at Norge har 26 jagerfly disponible for NATO på 30 dagers varsel når de er på plass
  • USA ønsker oppstillingsplass til 4 kampfly på Rygge flystasjon, de betaler for installasjonene selv og pengene er allerede budsjettert i USA. Det dreier seg trolig om bunkere.
  • Norge skal betale over 1 milliard kroner for sattelitter som gir amerikanske styrker bredbånd og militær kommunikasjon i Norge.

  Det kan jo nevnes at da de første amerikanske flyene inntok Andøya, ble det presentert med tre ( 3 ) linjer på NRK sin nyhetsfeed, det var alt. Og det sier jo alt.

 3. Anbefaler flest mulig å lytte til trunews.com sin Podcast fra 6. September.
  Et bra sted å starte er etter 50:00 minutter.

  https://www.trunews.com/stream/danger-zone-cycles-point-to-extreme-global-instability-in-2020s

  Norge har lenge vært mål for Russiske Atomvåpen, med våre baser for F-35, baser for US Marines, Radaranlegg i Nord og Olje/Gass installasjoner.

  Mange sykler som topper seg samtidig. Får vi en Verdens-krig i 2020, blir Norge et Militært mål.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere