Nervøst foran regionalvalgene i Tyskland

0
Brandenburgs ørn ser noe pjuskete ut før landdagsvalget 2019. Shutterstock

Søndag 1. september går valgene i de østtyske regionene Brandenburg og Sachsen av stabelen. Normalt er det ikke stor interesse rundt et landdagsvalg, som det heter, men disse er unntak. Det kommer av at alle meningmålinger viser at det ligger an til et valgskred til fordel for Alternative für Deutschland (AfD) og Die Grüne. De store taperne i forhold til tidligere valg ser ut til å bli SPD, CDU og Linke. Alle disse tre partiene taper velgere til AfD og særlig SPD taper til Grüne. De grønne ser ut til å bli det nye liberalturbane partiet i Tyskland.

Meningsmålinger før landdagsvalgene i Brandenburg og Sachsen. Kilde: Wikipedia

AfD ser ut til å bli nest størst både i Brandenburg og i Sachsen. I Sachsen har de ligget stabilt mellom 24 og 25 prosent. De lå en stund likt med CDU, men i det siste har kristeligdemokratene dratt fra. Likevel er det CDU som taper over 7 prosentpoeng mens AfD vinner 15, sli de siste meningsmålingene ser ut. I Brandenburg kniver AfD med SPD. De har begge ligget på omlag 22 prosent, men de siste målingene holder SPD et knapt prosentpoent foran. Her taper SPD likevel 10 prosentpoeng mens AfD vinner 9. Som en vil forstå vil dette i såfall endre hele det politiske landskspaet i disse to regionene. Grüne vinner 8,5 prosentpoeng i Brandenburg og 5,5 i Sachsen.

Det er store forskjeller på det gamle Øst-Tyskland og det gamle Vest-Tyskland. Ex-DDR er i ferd med å bli AfD-land i områder der Linke og SPD har vært svært sterke. Bildet er annerledes i vest. Når vi ser på helhetsbildet er det likevel ingen tvil om at det pågår et politisk jordskjelv i Tyskland. Målinger 31. august 2019 av hva folk ville stemme hvis det var valg til Forbundsdagen viser at CDU/CSU fortsatt vil være størst, men med bare 29 prosent. Grüne ville fullstendig sette SPD til side som neststørste parti og 22 prosent. SPD må ta til takke med å slåss med AfD om tredjeplassen rundt 14-15 prosent. I en annen måling er Grüne på høyde med CDU/CSU med tall rundt 25-26 prosent. Der ligger også SPD og AfD side om side på 14 prosent.

En kan altså trygt si at den gamle storkoalisjonen i tysk politikk mellom kristeligdemokratene og sosialdemokratene er blåst til himmels. Angela Merkel er fortsatt lederen, men hennes autoritet smuldrer opp. SPD aner ikke hva de skal gjøre og Grüne og AfD fosser fram. Dette vil skape en politisk situasjon som svekker Tysklands posisjon i EU og dermed også svekker de kreftene som vil skape den europeiske føderalstaten. Det vil si: de grønne blir de nye føderaleuropeerne. De vil bruke «klima» for alt det er verdt for å kreve overnasjonal styring og «mer Europa». De grønne i Tyskland er også en klar koalisjonspartner i en kommende regjering siden de helt siden Kosovo-krigen har vist at de er et imperialistisk parti. Ein bisschen Krieg ist okay som avisa Die Zeit oppsummerer partiets holdninger.

Slik ble resultatet av valget til EU-parlamentet i 2019:

Les også: Full krise i tysk sosialdemokrati

EU: Nasjonalistpartier og grønne fram, storkoalisjonen taper

Forrige artikkelHva skjer i aksjonen mot AMS-målerne?
Neste artikkelFrankrike #Acte42
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).