Pentagon forbereder massiv sensur av internett

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Kevin Reed.

Det amerikanske militæret har sendt ut en forespørsel om forskningsanbud fra teknologipartnere, for utviklingen av et automatisert system som skal være i stand til å skanne hele internett og lokalisere og sensurere innhold som anses å være «falske medieverktøy» og «desinformasjon». Ifølge de statlige dokumentene skal løsningen kunne tilby «innovative semantiske teknologier for analyse av medier» som skal bidra til «å identifisere, motvirke og forstå en motparts desinformasjonskampanjer».

Den 23. august publiserte DARPA – Defense Advanced Research Projects Agency – Pentagons finansieringsinstans for forskning og utvikling, en forespørsel om anbud for et såkalt SemaFor-program for Semantisk etterforskning [‘Semantic Forensics’], på den føderale regjeringens nettsted for forretningsmuligheter. I henhold til anbudspesifikasjonene skal SemaFor «utvikle teknologier for automatisk å kunne oppdage, attribuere og karakterisere forfalskede multimodale medievirkemidler (tekst, lyd, bilde, video) til forsvar mot storskala, automatiserte desinformasjonsangrep».

Det amerikanske forsvarsdepartementet søker med andre ord etter en teknologipartner for å bygge en plattform for å muliggjøre for Pentagon å finne alt innhold den identifiserer som en motparts «desinformasjonsangrep» og stenge det ned. Denne teknologien skal dekke alt på internett, inkludert nettsider, videoer, fotonettsteder og sosiale medier.

Dokumentene utgitt som del av DARPA-forespørselen sier at teknologi- og programvarealgoritmene de søker skal «utgjøre videreutvikling av nyeste og beste teknologi som vil være topphemmelig og ikke inkluderer «informasjon som er lovlig tilgjengelig for allmennheten uten begrensninger».

Diagram over det nettbaserte sensursystemet for semantisk etterforskning, som forsvarsdepartementet ønsker seg.

Disse nyutviklingene ville innebære å bevege seg vekk fra «statistiske deteksjonsteknikker» som er iferd med å bli «utilstrekkelige for å oppdage falske medie-verktøy». Anvendelsen av intelligente semantiske teknikker – et programs mulighet for å analysere innhold på nettet i rett sammenheng og bestemme dens betydning og hensikt – krever det siste av utvikling innen kunstig intelligens (AI) og såkalte «neurale nettverk» som har evne til å «lære» og forbedre ytelsen over tid. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet vil semantisk analyse kunne nøyaktig identifisere uoverensstemmelser innen kunstig generert innhold og derved fastslå at det er «falskt».

Det er tre komponenter i DARPAs forespurte løsning. Den første er å «fastslå hvorvidt media er genererte eller manipulerte», den andre er at «attribueringsalgoritmer skal utlede hvorvidt media stammer fra én bestemt organisasjon eller ett individ», og den tredje skal avgjøre hvorvidt media er «manipulerte for ondsinnede formål». Selv om forespørselen gjør henvisninger til avskrekking, er det ingen detaljer om hvordan Pentagon har til hensikt å reagere på innhold de har identifisert som «falskt».

Anbudsforespørselen spesifiserer heller aldri hvem motstanderene er som må identifiseres, motvirkes og forstås. Det er imidlertid tydelig at én av motiveringene for initiativet er bekymringen for økningen av «deepfake»-innhold [særdeles falskt innhold]. Deepfake-videoer innebærer for eksempel bruk av spesialisert programvare for endring av videoinnhold, på måter som fullstendig endrer det opprinnelige bildet eller meldingen, og som genererer en ny billedstrøm med tilsynelatende autentisitet.

I følge doktor Matt Turek, DARPAs informasjonsoffiser for innovasjon som utarbeidet Pentagons anbudsforespørsel, er «det å kunne speile denne økningen av digital bildbruk, med den tilhørende muligheten for selv relativt ufaglærte brukere til å kunne manipulere og forvrenge det visuelle mediets budskap, for våre formål. Selv om mange manipulasjoner ikke er ondsinnete, utført for moro skyld eller for en kunstneriske verdi, er andre for fiendlige formål, som for eksempel propaganda eller desinformasjonskampanjer.»

DARPAs tidsfrist for anbudsforslag er satt til den 21. november 2019. Byrået har til hensikt å tildele kontrakten til flere teknologipartnere, på tvers av prosjektets forskjellige fagområder. Etterspørselen inkluderer detaljer om hvordan tilbydende foretak vil bli evaluert og hvordan kontraktene til slutt vil tildeles.

Som flere rapporter allerede har påpekt er den vanvittige ideen at kunstig intelligens (AI) kan brukes til å identifisere innhold generert av kunstig intelligens et teknologisk motstykke til slangen som spiser sin egen hale. Som Gizmodo påpekte: «Mens en automatisert modell i teorien høres fint ut, er det til dags dato i utførelsen at disse typer algoritmisk genererte systemer fortsatt feiler og er partiske, og i mer urovekkende tilfeller er fullstendig diskriminerende. Eksisterende applikasjoner inspirerer ikke mye tiltro til et nær-fremtidssystem som både ville være effektivt og rettferdig.»

Mye av de store mediebedriftenes omtale av DARPA-anbudsforespørsel har presentert initiativet som en legitim bestrebelse for å stoppe «falske nyheter» på nettet. Denne typen presentasjon følger opp de ustanselige og ubelagte anklagene om «russisk innblanding» i 2016-valget, som ble drevet av støttespillere for Hillary Clintons kandidatur som president, innen det amerikanske militær/etterretnings-etablissementet.

Pentagons nåværende innsats for å få laget et automatisert system for å identifisere og stenge ned såkalte «falske nyheter», er imidlertid del av den pågående bredere innsatsen fra demokratenes og republikanernes side, i samarbeid med etterretningsstaten, for både å kontrollere sosiale medier og nettinnhold, og anvendelsen av det for å overvåke befolkningens stemninger, ideer og politikk.

Uansett de offentlig uttalte begrunnelsene fra DARPA angående ønsket om å stoppe bruken av «falske medievirkemidler» for målrettede personangrep, og genereringen av «troverdige» begivenheter og forplantningen av ransomware [utpressingsprogramvare], er disse verktøyene utvilsomt del av det imperialistiske cyberkrigføringsarsenalet som for tiden blir utviklet og iverksatt av det amerikanske militæret og CIA.


Med velvillig tillatelse fra World Socialist Web Site. Oversatt av Knut R for WSWS. Gjengitt etter Midt i fleisen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.