Pamela Anderson forsvarer Julian Assange: «Journalistikk er ikke en forbrytelse!»

12
Pamela Anderson forsvarer Julian Assange. Hovedfoto: Shutterstock.

Oscar Grenfell intervjuer Pamela Anderson.

Skuespiller Pamela Anderson sier at den fengslede journalisten Julian Assange er «avhengig av oss alle, for at vi redder ham,» og erklærer at han «ikke må dø i fengsel!»

I et intervju med World Socialist Web Site forklarte Anderson at Assange, som hun har kjent i årevis, «opprettet WikiLeaks for at folk skulle finne en måte å bli informert på,» og «få en slutt på disse forferdelige krigene, og bringe oss alle tettere sammen».

Anderson sa at den amerikanske regjeringens forsøk på å rettsforfølge Assange er et grunnleggende angrep på demokratiske rettigheter.

Hun advarte: «Pressefriheten står på spill. Julian blir brukt for å skremme utgivere og journalister. Han er i samme båt som alle de store varslerne – han vil gå inn i historiebøkene. Men vi må kjempe for å være på den rette siden av historien. Han må ikke få dø i fengsel. Han må ikke utleveres til USA, hvor han ikke vil bli rettferdig behandlet.»

Anderson uttalte: «Så enkelt er det, ingen utlevering av Assange. Journalistikk er ikke en forbrytelse!»

Hun fordømte også den australske regjeringens avvisning av å forsvare Assange, til tross for at han er australsk statsborger og en journalist som står overfor forfølgelse fra amerikanske myndigheter.

Statsminister Scott Morrison har tidligere avvist Andersons oppfordringer til hans regjering om å iverksette tiltak for å sikre Assanges frihet. Anderson sa til WSWS: «Det er meg avskyelig at Australia bryr seg mer om å være venn med den amerikanske regjeringen enn sin egen befolkning. Det er utilgivelig.»

Anderson var blant de første som besøkte Assange i Storbritannias maksimalsikkerhetsfengsel Belmarsh Prison, da hun i mai hadde et to-timers møte med ham. Hun uttalte: «Da jeg så ham, var han tynn. Men hans øyne var klare og fokuserte. Håret var gredd. Han var nybarbert. Han var beredt. Som en soldat … Han har ofret så mye, og han er sårbar nå. Han er avhengig av oss alle, for at vi redder ham, og han vet at vi vil seire dersom vi holder oss fokuserte og ikke gir etter.»

Det er fem måneder siden Assange ble illegalt utvist fra Ecuadors London-ambassade, hvor han ble innvilget asyl i 2012, og brutalt arrestert av britisk politi. Han har blitt holdt i Belmarsh Prison, et anlegg designet for å holde de mest farlige fangene, til tross for at han bare er dømt for en mindre kausjonsovertredelse. Britiske myndigheter har ignorert advarsler fra FN-eksperter, fra leger og WikiLeaks supportere om at Assanges helse raskt forverres.

Trump-administrasjonen bestreber seg på å få utlevert Assange til USA, for at han kan bli rettsforfulgt på 18 siktelser, som har en maksimal strafferamme på 175-års-fengsel. Assange blir målrettet fordi WikiLeaks, publikasjonen han grunnla i 2006, avslørte amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, i tillegg til amerikanske myndigheters intriger rundt om i verden.

Midt i en medieblackout om Assanges situasjon har Anderson og andre prinsippfaste artister og intellektuelle, deriblant Roger Waters, John Pilger og Vivienne Westwood, modig uttalt seg til hans forsvar.

John Pilger og Julian Assange under en fredsdemonstrasjon i London i 2011.

Anderson er en prominent internasjonal størrelse som har opptrådt i mer enn 20 filmer og flere fjernsynsserier. Hun har blitt nominert for, og har mottatt mange priser og har blitt bredt beskrevet som et «ikon» for den amerikanske film- og fjernsynsindustrien. I løpet av de siste årene har Anderson uttalt seg om en rekke sosiale spørsmål, deriblant forsvar for de forfulgte «Gul Vest»-protestene i Frankrike.

WSWS tok kontakt med Anderson etter at hun sist fredag kraftfullt forsvarte Assange på det populære amerikanske talkshowprogrammet «The View». Anderson tilbakeviste hysteriske beskyldninger fra andre paneldeltakere, deriblant Meghan McCain, datter av avdøde senator John McCain, som hevdet at Assange er en «cyberterrorist». Anderson insisterte på at han blir forfulgt av den amerikanske regjeringen for å ha avslørt krigsforbrytelser.

WSWS spurte Anderson om erfaringen fra sin opptreden på «The View». Hun svarte: «Jeg er alltid klar for en robust samtale, og jeg har hørt det alt sammen. Men jeg så i forbauselse på at fem intelligente kvinner, som jeg har mye respekt for, hadde så mange forskjellige, negative, feilinformerte og propagandiserte synspunkter.»

Hun bemerket at dette hang sammen med en langvarig bakvaskingskampanje mot Assange: «Jeg hører de samme tingene fra mange mennesker: ‘Han er bare slett’, ‘Han har skadet mennesker’ osv. Men når du spør hvorfor eller hvem, da vet de ikke! Og det tar vanligvis sin tid, timer, eller nettlenker til fakta, for å få folk til å innse at de har blitt stukket av svertekampanjen. Desverre fungerte det, og det etterlot Julian med mindre støtte.»

Under programmet hevdet McCain gjentatte ganger at Assange hadde «truet USAs nasjonale sikkerhet».

Anderson forsvarer Assange på The View

WSWS ba Anderson om å utdype om sin tilbakevisning av disse løgnene. Hun uttalte: «Det har blitt gransket og det er bevist at ingenting som ble avslørt førte til skade for noen, bortsett fra for egoene til de som ble avslørt, og det er den eneste grunnen til at Julian sitter i fengsel. Krigene som det er fokus på i 2010-publiseringene, anses nå som ‘for alltid kriger’ og de forårsaker fortsatt lidelser i Irak og Afghanistan, også ‘her hjemme’. WikiLeaks hadde rett!»

Anderson forklarte at Assange «opprettet WikiLeaks for at folk kunne finne en måte å bli informert på. Det var risikabelt, det har ikke vært gjort før, det er nytt, det trengs, det er rettferdig. Målet er å hjelpe mennesker, redde mennesker, få en slutt på disse forferdelige krigene, og bringe oss alle nærmere hverandre.»

Skuespilleren understreket viktigheten av en global kampanje for å få løslatt Assange. Hun forklarte at til tross for svertingen fra mediene og fra myndigheter, har Assange fremdeles bred offentlig støtte, men hun advarte for at det «ikke er nok».

«Offentlig opinion er demokrati,» hevdet Anderson. «Vi må ikke glemme at sivil ulydighet, å stå opp, være modige og tale til makten, det er hva demokrati er.»

Anderson erklærte at Assange har «tålt mye. Han er utholdende. Han er verdt å slåss for.»


Med velvillig tillatelse fra World Socialist Web Site. Oversatt av Knut R for WSWS. Artikkelen er også publisert på Midt i fleisen.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. AnneBrit says:

  Pamela er en ekte blondine, akkurat som jeg. Sikkert derfor hun er så naiv.

 2. Assange har ikke avslørt militære hemmeligheter, han har avslørt krigsforbrytelser. Hvis han hadde gitt ut informasjon som hadde svekket er lands forsvarsevne, så hadde det vært avsløring av militære hemmeligheter. Men massemord på sivilbefolkninger i land fjernt fra USA forsvarer ikke den amerikanske befolkningen, det skal de informeres om, så de kan velge en ny regjering og stille de skyldige til ansvar.

  Assange har gjort sin plikt som en ekte journalist og representant for folkets interesser, ikke storkapitalen. Det er dette de forfølger ham for. Den vestlige MSM pressen vil aldri skrive noe som går storkapitalen i mot, MSM er eiet av de samme som eier den privateide amerikanske krigsvåpen-industrien. Assange tilhører alternativ pressen, og behandlingen av Assange er en advarsel fra storkapitalen fra å skremme andre journalister fra å gjøre det samme, representere folket og ikke dem.

 3. Før var hun en helt ok pen ung dame, men nå er hun jo en skamdeilig MILF!

 4. Gud hun var fantastisk, jeg har så lyst til å dytte Meghan Mccain foran en buss…makan til ubrukelig menneske


 5. Julian Assange virker nå stort sett å være glemt i offentlighetens lys…
  Alternativ media og msm virker for det meste å være like uinteressert i å følge opp og sette lyset på hva som skjer videre. Signalet er klart, du avslører ikke maktas hykleri og overgrep ustraffet. Og om du gjør det vil du etter en langvarig tortur, dø en smertefull og ensom død. Mens media pensler ettermælet i ekskrement og folk flest gir blanke så lenge hamsterhjulet fortsetter å spinne.

 6. Mari says:

  Hva mener du med naiv? Synes da hun har helt rett. Du også virker svært våken på meg som flere burde vært. Aldi si noe ufortjent om deg selv. Andre kommer til å gjøre det for deg. Nei du! Du er klok ordrik og innsiktsfull, så hold ryggen rak og nesa opp og fortsett stolt med det du gjør.
  Min favoritt blondinespøk.
  Ei blondine ankom banken og ba om et lån på hundre kroner. Som sikkerhet stilte hun sin splitter nye Mercedes. Etter et par uker kom hun tilbake til banken for å tilbakebetale lånet i sin helhet. Banksjefen kunne ikke dy seg for og bare måtte spørre: Men frue, De virker da ikke som noen som behøver låne en hundrelapp.
  Blondina så på banksjefen og svarte: Hvor ellers skulle jeg parkert i to uker for 20 kroner og vite at bilen ikke vil bli stjålet?

 7. AnneBrit says:

  Det var nesten bare ironisk ment. Som blondine vet jeg at vi fortsatt blir regnet som litt enklere enn andre.
  Naiv er i denne sammenhengen et ganske nøytralt ord.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere