Bønder varslet at de skulle plukke pinjekjerner – ble likevel bombet av USA

5
18 års krig i Afghanistan har gått hardt ut over de sivile. Her fra en flyktningleir i Sheberghan. Shutterstock.

200 bønder varslet på forhånd at de skulle plukke pinjekjerner i fjellene. Likevel ble de bombet av amerikanerne. Dette skriver avisa Aftenposten.

Pinjekjerner er en viktig ressurs og inntektskilde for bøndene i Nangarhar-provinsen i Afghanistan. 12 dager før årets innhøsting skulle starte, mottok guvernøren i provinsen et brev fra de eldres råd i landsbyen Wazir Tangi. I brevet, som er blitt sett av nyhetsbyrået Reuters, varslet landsbyen at 200 arbeidere og barn ville bli rekruttert til å plukke pinjekjerner i fjellene.

Det har vært kamper mellom Taliban og IS i området og USA-koalisjonen har stadig gjennomført bombeangrep for å prøve å ta tilbake noen av de områdene de har tapt til Taliban. Derfor sendte bøndene et forvarsel til provinsguvernøren om at de skulle høste pinjekjerner i et forsøk på å unngå USA-bombing.

Likevel ble de bombet og minst 30 barn og voksne ble drept og ytterligere 40 skadet. Reuters skriver:

Lokale innbyggere uttrykte sjokk og sinne over at angrepet skjedde til tross for brevet og påfølgende forsikringer om sikkerhet for arbeiderne.

”Vi hadde satt oss sammen rundt små bål og diskuterte sikkerhetssituasjonen i landsbyene våre, men plutselig endret alt seg. Det var ødeleggelse overalt, sier Akram Sultan, en av de overlevende som gjemte seg bak et tre før han løp inn i skogen sammen med noen barn.

Sultan var blant 200 afghanske gårdsarbeidere som ble ansatt for å høste pinjekjerner i Wazir Tangi-området. Opptil 23 000 tonn pinjekjerner produseres hvert år i Afghanistan, og landet har begynt å eksportere opp til 800 millioner dollar av avlingen til Kina årlig gjennom en luftkorridor.

«De stridende partene hadde gitt sitt samtykke, og kontraktører ble ansatt for å hente inn arbeidere fra de omkringliggende provinsene … ingen ulovlige aktiviteter ble utført, men selv da drepte den amerikanske dronen uskyldige mennesker,» fortalte Sohrab Qadri, medlem av Nangarhar provinsielle råd, til Reuters.

Enda en gang har altså USA drept mange uskyldige sivile i Afghanistan. Og USAs ledelse bare trekker på skuldrene av det. Droneangrepet på pinjesankerne er omtalt i medier som New York Times, men svært nøkternt og kjølig, og USAs militære ledelse slipper lett unna. Oberst Sonny Leggett fra USA-koalisjonen uttaler at de gjennomførte «presisjonsangrep mot Da’esh terrorister i Nangarhar», men at de «kjemper i vanskelige omgivelser». USA «er klar over påstander om at ikke-kjempende skal være drept og arbeider med allierte for å finne ut av dette».

Og det er det. En kunne jo bare prøve å forestille seg hvordan hovedstrømsmediene hadde sett ut dersom det hadde vært den syriske hæren for eksempel, som hadde gjort noe sånt.

I Norge har Aftenposten, Adressa og et par andre medier omtalt angrepet, men vi kan ikke se at det er omtalt i NRK. Til tross for at USA har ført krig i Afghanistan siden 2001 er landet i ferd med å tape. Donald Trump lovte å trekke ut troppene når han ble president. Det har ikke skjedd. USA har fortsatt 15.000 soldater i landet og tapstallene er høyere enn noen gang. Tall fra Uppsala Conflict Data Program viser at antall drepte i 2019 overgår tallene for 2018, som til da sto for en grusom rekord. I 2018 ble det drept 26.000 mennesker. I første halvdel av 2019 er det drept over 14.000.

Etter 18 års krig i Afghanistan med tusenvis av drepte og milliarder av dollar tapt har USA oppnådd absoutt ingenting. Som Stephen M. Walt skriver i Foreign Policy: We Lost the War in Afghanistan. Get Over It.

Norge deltar i krigen i Afghanistan. Ifølge Forsvaret har vi omtrent 75 soldater i landet. Og hvorfor fører Norge krig der? Forsvaret har sin egen eventyrfortelling om det. De skriver på nettsidene sine:

«Hvorfor er det norske soldater i Afghanistan?
Du har kanskje hørt om Taliban eller al-Qaida? Disse planla terrorangrepet mot USA i 2001, hvor de kapret og krasjet fire fly forskjellige steder i USA. Mest ødeleggende var angrepet på World Trade Center. Bygningen var full av mennesker og de tok livet av flere tusen.

Etter dette angrepet, bestemte USA seg for å få stopp på terror. Flere andre land var enige i at noe måtte gjøres og de opprettet en koalisjon (en samling av forskjellige land) som skulle hjelpe til i denne kampen. Norge ble også en del av denne koalisjonen. 

Al-Qaida og Taliban er en gruppe mennesker som prøver å skremme andre til å gjøre som de vil gjennom terrorangrep. De ønsker å bruke Afghanistan som en arena for å trene opp nye soldater som vil bli brukt i nye terrorangrep. Derfor har landene i koalisjonen bestemt seg for å sende soldater som skal få stopp på dette.»

At Taliban skulle ha stått bak terroren i USA i 2001 er jo det rene sludder. Hvor dumme tror Forsvaret leserne er? Og at Taliban driver internasjonal terror er også noe de bare finner på. At Al-Qaida gjør det er helt klart, og det gjør de i høy grad med hjelp av nettopp USA og deres allierte, slik som i Syria og Jemen.

Det er på høy tid at Norge trekker seg helt ut av krigen i Afghanistan. Vi har aldri hatt noe der å gjøre, og nå må sjøl norske politikere begynne å innse det.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. runeulv says:

  Joda. Kina har ikke fått bygget en oljeledning fra Iran til Kina, og ikke er det noen kinesiske lithium-gruver der.

  Det er også produsert millioner av flyktninger for å destabilisere Europa.

 2. AnneBrit says:

  Du glemmer det viktigste av alt - heroin.

  Det er en annen av “krigene” de aldri har tenkt å avslutte.

 3. runeulv says:

  At USA godtar opiumsdykning, er litt forståelig, da noe må bøndene leve av, men jeg er litt som deg her, at det er ondere hensikter som ligger bak.

 4. smurfen52 says:

  Klart bøndene må leve, det er seff bøndene som tjener på opium, ikke så mye som om de hadde dyrket mat, men det rekker til salt i grøten.

  En anen som tjener på opiums dyrkingen som NATO tvinger bøndene til er CIA som tjener over 20 000 milliarder dollar årlig på opium fra Ghanistan og kokain fra Colombia.

  I 2000 la Taliban ned forbud mot å dyrke narkotika, det fikk NATO/US til å reagere, hele inntektskilden deres forsvant og en invasjon var et faktum. Første var å tvinge bøndene til å slutte å dyrke mat og få dem til å dyrke rå-opium istedet.

  Dermed kunne de forsette å bruke enorme beløp på skitne prosjekter som å bygge opp store proxy armeer av terrorister de kan bruke til sine formål slik som i Jugoslavia, Irak, den første Ghanistan krigen med å jage ut Sovjet, Syria, Libya, Jemen og snart Iran.

  Samme med MK ultra programmet som har ført til at CIA står bak ca 95% av alle terror i vesten, skoleskytinger og masseskytinger.

  Alt for å få folket i vesten til å ønske seg mer autoritært og totalitært styresett, bytte ut frihet med sikkerhet. og litt profitt til terroristene da :slight_smile:

  Verden vil bedras. Ikke rart de går over lik for å knuse de frie mediene de ikke klarer å kontrollere.

 5. Når USA dreper sivilbefolkninger så er det først og fremst voksne menn som blir drept og invalidisert, dette er i disse landene ektemenn og fedre. Tapstallene sier bare en ting, ikke om lidelsene til de etterlatte hustruene og barna i land hvor familiene et det eneste sikkerhetsnettet. De etterlatte må derfor tas hånd om av den øvrige familien, som får det enda vanskeligere med å skaffe nok mat og brødfø seg.

  Dette bare føyer seg inn i utallige massemord på sivilbefolkninger som verdens største terrorstat har gjort fra Korea og Vietnam frem til i dag, alle krigene har bare som hensikt å gjøre de private eierne av den amerikanske krigsvåpen-industrien enda rikere, og overta andre lands landressurser som olje, gass, mineraler, metaller etc.

  Norge har ikke et forsvar som engang kan forsvare et fylke ifølge fagmilitære. Det er nå integrert i USAs krigsmaskin, og Norge som USAs lydigste vasall, bidrar med det de kan der USA ønsker.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere