Israel truer med en ny krig mot Gaza

0
Fra Israels bombing av Gaza under "Operation Caast Lead". Shutterstock

Israel er klar for en stor krig mot de palestinske organisasjonene på Gazastripa. Det har statsminister/utenriksminister Benyamin Netanyahu varslet Egypts etterretningstjenester om, skriver den israelske nettavisa Debka. Denne kanalen står den israelske hæren, IDF, nær, og formidler ofte synspunkter og meldinger derfra. Debka skriver videre at de gjentatte angrepene fra Hamas’ side mot Israel hadde fått den israelske regjeringa til å bestemme seg for å gjennomføre en «omfattende krig» for å stoppe disse angrepene.

Netanyahu sa også at Israel heller vil utsette valget som er satt til 17. september, enn å utsette angrepet på Gaza.

Også mellom Israel og Hezbollah i Libanon er det en økende opptrapping mot krig. Israel har sendt droner mot Libanon som Hezbollah har skutt ned. President Michel Aoun i Libanon sier at Israels droneangrep er en krigserklæring mot Libanon. Israel har også skutt med artillerigranater inn i Libanon.

Israel ser på Hezbollah som den farligste trusselen landet står overfor, sa militæranalytikeren Ely Karmon til France24. Israel tar neppe lett på trusselen fra Hezbollah. Derfor ville det være svært overraskende om Israet skulle begi seg inn i en tofrontskrig med Gaza i sør og Libanon i nord. En israelsk rapport hevdet at Hezbollah nå har mer ildkraft enn de fleste NATO-land.

I mai 2019: Israels bombing av Gaza – minst 24 palestinere drept

Blir det noen krig er det derfor mest sannsynlig at Netanyahu virkeliggjør sine trusler om å angripe Gaza i stedet. Det vil også eventuelt gi Netanyahu et påskudd til å utsette et valg han ikke gleder seg til. Hamas er ingen sterk motstander for Israel eller noen reell trussel mot landet, men de har skaffet seg droner som vil kunne påføre Israel mer skader enn ved tidligere kriger, skriver Jerusalem Post.

Sjøl om Israel nærmest har hatt vestlige regjeringer i lomma når det gjelder «Israels sikkerhet», er det liten begeistring i EU nå for en ny israelsk krig mot landets naboer. Dette bekreftes av Times of Israel. Det at Israel også er en av de viktigste taperne i krigen mot Syria har også gjort situasjonen vanskeligere for krigshisserne i landet. Men det behøver ikke å ha dempet Netanyahus lyst på krig. Det kan ha hatt motsatt virkning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.