Etter droneangrepet: Hva kan Trump egentlig gjøre?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Etter at houthigeriljaen gjennomførte sitt spektakulære og vellykte angrep på Saudi-Arabias og verdens største oljeanlegg og slo ut fem prosent av verdensproduksjonen av råolje har president Donald Trump erklært at USA er «locked and loaded» og klart til krig. Uttrykket stammer fra den tida man hadde flintlåsgeværer og betyr at geværet er ladd og låsen på plass slik at man er klar til å skyte.

Og USA er sikkert klart til å skyte. Men på hvem, med hva, hvorfor og til hvilken pris? Det sier Trump ingenting om.

Trump har mer enn antydet at angrepet på oljeanlegget kom fra Iran, men han har ikke levert noen beviser for det. Men tenker han virkelig å angripe Iran? Det ville i så fall være hodeløs gjerning og verre enn de katastrofale feilene han med rette har beskyldt forgjengeren Obama for å ha begått.

Saudi-Arabias eksistens truet: Verdens største oljeanlegg brenner.

Ingen støtte for krig mot Iran

I USA eksisterer det ikke noe ønske om krig mot Iran, ikke i folket, og ikke i Kongressen. Og enda mindre finnes det noe ønske om at USA skal komme Saudi-Arabia til unnsetning. Kongressmedlemmene har ikke glemt saudienes drap på Jamal Khashoggi (les de grusomme detaljene her) og på Capitol Hill finnes det et sterkt ønske om å tvinge Saudi-Arabia til å avslutte krigen mot Jemen. Ønsket om krig mot Iran finnes bare blant ekstreme neocons, av typen John Bolton og Lindsey Graham.

I Europa er det ingen regjering som ville støtte krig mot Iran. Kina, India og Russland vil være sterkt i mot. I regionen er det heller ikke noe ønske om en slik krig nå. Emiratene og Qatar distanserer seg fra Saudi-Arabia. Tyrkia ville være voldsomt imot. Sjøl Israel ville frykte en slik krig nå, siden de vet at det fort ville føre til at Hezbollahs missiler vil falle ned over Tel Aviv og Jerusalem, og det er et helt annet ballspill enn de småtteriet som kommer fra Hamas i Gaza.

Kartet viser i grønt det store oljefeltet som ble angrepet av houthienes droner.

Ikke engang Saudi-Arabia vil ha krig mot Iran nå

Heller ikke Saudi-Arabia ønsker seg en krig med Iran nå. Hvis houthiene med 10 billigdroner kan slå ut halvparten av oljediktaturets produksjon, hva ville ikke Iran med sine betydelig mer avanserte våpen kunne gjøre? I Riyadh frykter man at en krig med Iran vil bety Saudi-Arabias endelige undergang som stat. Saudi-Arabia er en ustabil og svak konstruksjon. Det skal ikke så mye til å få den til å ramle sammen.

Trumps problem er også at Iran ikke er noen papirtiger. Iran kan slå tilbake mot omtrent hva det skulle være USA måtte sette inn mot dem, bortsett fra et fullt kjernefysisk angrep. Et slikt angrep kommer ikke. En invasjon er uaktuell. Det har ikke USA styrker til, og det ville bli en krig USA ville tape. Det som står igjen er ulike typer symbolske angrep, som angrep mot oljeanlegg eller angrep mot militæranlegg. Problemet med dette er at Iran vil ha mer enn nok våpen å svare med, og dessuten vil dette fort kunne bli trappet opp til en full krig som har potensial i seg til å dra med resten av regionen. Det ville stenge Hormuzstredet og sende verdens energiforsyning ned til et svært ubehagelig sted.

Skjermdump av video som viser brannene etter droneangrepet.

Saudi-Arabia har tapt krigen mot Jemen

Det må finnes folk i Pentagon som er klar over det enhver amatør kan se: Saudi-Arabia har tapt krigen mot Jemen. Det eneste som står igjen er å erklære seier og trekke seg ut så fort som mulig, før nederlaget virkelig river Saudi-Arabia i filler.

Dersom ikke USA får en slutt på denne krigen svært fort, vil Saudi-Arabias oppløsning og sammenbrudd være nærmere enn man kunne forestille seg for bare et halvt år siden. Kan houthiene stenge halve oljeproduksjonen med 10 billigdroner, kan de stenge resten med 10 eller 50 til. Alt tyder på at houthiene nå også er i stand til å opererere inne i Saudi-Arabia og kan angripe omtrent hva de måtte ønske. Saudi-Arabias sikkert avanserte overvåkingssystemer har ikke klart å hindre dem til nå, og når de opererer med så enkelt og desentralisert utstyr, vil de neppe kunne settes ut av spill i framtida heller.

Vi betviler ikke at USA har militære styrker til å påføre Iran enorme tap. Men den prisen USA og deres allierte sjøl vil måtte betale for å gjøre noe sånt vil også være enorm. Når Trump sier at USA bestemt ønsker å unngå krig med Iran, så er ikke det bare spill for galleriet. En krig med Iran ville være ekstremt skadelig for USA, og det har Trump innsett.

Forrige artikkelTulsi Gabbard til Trump: – Vi er ikke dine horer som du kan leie ut til Saudi-Arabia
Neste artikkelSverige ruster for krig
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).