Etter droneangrepet: Hva kan Trump egentlig gjøre?

15
Illustrasjon: Shutterstock

Etter at houthigeriljaen gjennomførte sitt spektakulære og vellykte angrep på Saudi-Arabias og verdens største oljeanlegg og slo ut fem prosent av verdensproduksjonen av råolje har president Donald Trump erklært at USA er «locked and loaded» og klart til krig. Uttrykket stammer fra den tida man hadde flintlåsgeværer og betyr at geværet er ladd og låsen på plass slik at man er klar til å skyte.

Og USA er sikkert klart til å skyte. Men på hvem, med hva, hvorfor og til hvilken pris? Det sier Trump ingenting om.

Trump har mer enn antydet at angrepet på oljeanlegget kom fra Iran, men han har ikke levert noen beviser for det. Men tenker han virkelig å angripe Iran? Det ville i så fall være hodeløs gjerning og verre enn de katastrofale feilene han med rette har beskyldt forgjengeren Obama for å ha begått.

Saudi-Arabias eksistens truet: Verdens største oljeanlegg brenner.

Ingen støtte for krig mot Iran

I USA eksisterer det ikke noe ønske om krig mot Iran, ikke i folket, og ikke i Kongressen. Og enda mindre finnes det noe ønske om at USA skal komme Saudi-Arabia til unnsetning. Kongressmedlemmene har ikke glemt saudienes drap på Jamal Khashoggi (les de grusomme detaljene her) og på Capitol Hill finnes det et sterkt ønske om å tvinge Saudi-Arabia til å avslutte krigen mot Jemen. Ønsket om krig mot Iran finnes bare blant ekstreme neocons, av typen John Bolton og Lindsey Graham.

I Europa er det ingen regjering som ville støtte krig mot Iran. Kina, India og Russland vil være sterkt i mot. I regionen er det heller ikke noe ønske om en slik krig nå. Emiratene og Qatar distanserer seg fra Saudi-Arabia. Tyrkia ville være voldsomt imot. Sjøl Israel ville frykte en slik krig nå, siden de vet at det fort ville føre til at Hezbollahs missiler vil falle ned over Tel Aviv og Jerusalem, og det er et helt annet ballspill enn de småtteriet som kommer fra Hamas i Gaza.

Kartet viser i grønt det store oljefeltet som ble angrepet av houthienes droner.

Ikke engang Saudi-Arabia vil ha krig mot Iran nå

Heller ikke Saudi-Arabia ønsker seg en krig med Iran nå. Hvis houthiene med 10 billigdroner kan slå ut halvparten av oljediktaturets produksjon, hva ville ikke Iran med sine betydelig mer avanserte våpen kunne gjøre? I Riyadh frykter man at en krig med Iran vil bety Saudi-Arabias endelige undergang som stat. Saudi-Arabia er en ustabil og svak konstruksjon. Det skal ikke så mye til å få den til å ramle sammen.

Trumps problem er også at Iran ikke er noen papirtiger. Iran kan slå tilbake mot omtrent hva det skulle være USA måtte sette inn mot dem, bortsett fra et fullt kjernefysisk angrep. Et slikt angrep kommer ikke. En invasjon er uaktuell. Det har ikke USA styrker til, og det ville bli en krig USA ville tape. Det som står igjen er ulike typer symbolske angrep, som angrep mot oljeanlegg eller angrep mot militæranlegg. Problemet med dette er at Iran vil ha mer enn nok våpen å svare med, og dessuten vil dette fort kunne bli trappet opp til en full krig som har potensial i seg til å dra med resten av regionen. Det ville stenge Hormuzstredet og sende verdens energiforsyning ned til et svært ubehagelig sted.

Skjermdump av video som viser brannene etter droneangrepet.

Saudi-Arabia har tapt krigen mot Jemen

Det må finnes folk i Pentagon som er klar over det enhver amatør kan se: Saudi-Arabia har tapt krigen mot Jemen. Det eneste som står igjen er å erklære seier og trekke seg ut så fort som mulig, før nederlaget virkelig river Saudi-Arabia i filler.

Dersom ikke USA får en slutt på denne krigen svært fort, vil Saudi-Arabias oppløsning og sammenbrudd være nærmere enn man kunne forestille seg for bare et halvt år siden. Kan houthiene stenge halve oljeproduksjonen med 10 billigdroner, kan de stenge resten med 10 eller 50 til. Alt tyder på at houthiene nå også er i stand til å opererere inne i Saudi-Arabia og kan angripe omtrent hva de måtte ønske. Saudi-Arabias sikkert avanserte overvåkingssystemer har ikke klart å hindre dem til nå, og når de opererer med så enkelt og desentralisert utstyr, vil de neppe kunne settes ut av spill i framtida heller.

Vi betviler ikke at USA har militære styrker til å påføre Iran enorme tap. Men den prisen USA og deres allierte sjøl vil måtte betale for å gjøre noe sånt vil også være enorm. Når Trump sier at USA bestemt ønsker å unngå krig med Iran, så er ikke det bare spill for galleriet. En krig med Iran ville være ekstremt skadelig for USA, og det har Trump innsett.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Stort sett det som kan gå av jøder ønsker krig, men du nevner to goyer, og det er nok et uttrykk for klassisk sosialistisk feighet.

  Ellers er det rimelig naivt å anta en konvensjonell krig, da de syv andre landene de har ødelagt siden 911, alle har endt opp i borgerkriger, så er det dette som er målet med Iran, og en borgerkrig kan USA klare å skape.

  Man bare bomber i stykker det sentrale voldsmonopolet, og så får man leie og spesialsoldater til å drepe minoriteter, så den etniske rensingen begynner.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er det lett for pseudonymet runeulv å si. Men så er det ikke så lett å ta deg alvorlig heller, med din primitive paranoia.

 3. Ja, det er bemerkelsesverdig at ingen har sagt ordet “Israel” høyt i denne sammenheng. Israel har vært krystallklar på at de ønsker krig (sammen med USA og gjerne Saudi-Arabia) mot Iran fordi landet nå er blitt alt for mektig til å kunne befinne seg i samme region som Israel. Og Israel har definitivt på plass det (amerikanske?) utstyret som skal til for et slikt angrep.

  I så fall blir dette ENDA en false-flag hendelse i likhet med de aller fleste krigene USA har vært involvert i siden andre verdenskrig.

  september 8. skrev steigan.no om Kina og Iran som ikke bare fant hverandre - men ville gå vekk fra petrodollar. To andre statsledere har forsøkt å gå vekk fra petrodollar før dem, og begge statslederne ble drept og landene deres bombet tilbake til steinalderen. Jeg tror Iran med avtalen med Kina skrev under på sin egen dødsdom. Og nå har noen laget påskuddet.

 4. Javel ?
  Hvor har du det fra at de har brukt billigdroner ?
  Ta en titt på kartet, grensa til Jemen og mot oljefeltene, finnes ingen billigdrone som kan gjøre en slik flytur.
  Det har blitt brukt militære droner som krever lang opplæring, og de dronene må jo komme fra en plass ?

 5. Klokken 20:11 i kveld sier NRK at oljeproduksjonen i SA er tilbake for fullt. Her må være noe som ikke stemmer. Man bygger ikke opp igjen et nedbrent raffineri i løpet av en helg. Har SA bare tent et svært bål så det skulle se dramatisk ut for at SA, USA og Israel kunne legge skylden på Iran?

  NRK 20:11 Oljeproduksjonen tilbake for fullt Saudi-Arabias oljeminister opplyser tirsdag kveld at oljeproduksjonen er i normalt drift igjen etter angrepene mot to oljeanlegg i helgen. Det melder Reuters. Angrepene tvang landet til å innstille over halvparten av sin oljeproduksjon.

  EDIT: En time senere heter det på NRK: Halve oljeproduksjonen gjenopptatt.

  Uansett: klarer de å få anlegget i gang på et par uker, er skadene ikke store.

 6. Godt poeng. Droner som kan fly 1000 + km og styres over så lang avstand kan neppe kalles billigdroner selv om de nok er billige ift. den skaden de har oppnådd. Så er det vel sånn at houtiene ikke er noenting uten iransk støtte, så uansett om disse dronene kom fra iransk territorium eller houtiene så spiller det egentlig liten rolle. Det burde være innlysende at når ayatollaene fjerter så fjerter houtiene også.

  Det som er bemerkelsesverdig er hvor lite oppmerksomhet dette har fått i msm tross alt. 5 millioner fat borte i ukesvis, månedsvis, kanskje noen av dem i åresvis ville for noen år siden ha skapt stooore overskrifter. Så kanskje verden er “awash in oil” for øyeblikket tross alt.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Alle små nasjoner har våpensystemer skapt av større nasjoner

 8. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Verden har blitt gal av oljedop!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere