Dystre utsikter for matbanker i Belgia

5
Matbank i Belgia. Foto: Banque Alimentaire Bruxelles-Brabant

Av Daniel Ducrocq.

Det mangler ikke spådommer om hva som vil skje med Storbritannia etter Brexit. Aviser og TV kanaler opplyser at landets befolkningen kan oppleve mangel på drivstoff, legemidler og mat.

Men vansker med å anskaffe seg mat er allerede hverdagskost for en økende andel av EUs befolkning. Første semesteret i år i Belgia, har i underkant av 170.000 mennesker bedt om hjelp hos landets »matbanker»    som deler ut basisvarer til trengende, skriver den belgiske avisen Le soir (30.08.19)

Dette er en økning på 6.6% sammenliknet med 2018.

Ikke nok at antall trengende øker, men EU-kommisjonen vil gjøre det vanskeligere for de europeiske »matbankene». Disse mottar i dag midler fra et EU-fond, som dekker 50% av deres finansielle behov. Kommisjonen har foreslått en reform av fondet som EU-parlamentet vil stemme over i løpet av høsten.

Med denne reformen risikerer de belgiske »matbankene» å måtte innskrenke sine budsjetter med 40%, skriver Le soir.  Det er lite sannsynlig at norske media kommer til å skrive om dette. Jean-Claude Juncker er ikke Boris Johnson og Brussel er ikke Hong-Kong.

Daniel Ducrocq  

Fédération Belge des Banques Alimentaires

European Food Banks Federation

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  I denne depresjonen har vi ikke hatt suppekøer, men matbanker, som ingen ser før de selv varsler at de er der.

 2. EU vil nok prøve å gjøre Brexit så vanskelig å smertefull som mulig for britene, for å skremme andre EU land fra å gjøre det samme. For når Storbritannia ikke lenger er underlagt Brussel, kan det tenkes at de kan få regjeringer som vil at de selv skal ha selvråderett og suverenitet over egne ressurser til lands og til havs, og det kan ikke den globale storkapitalen som vil eie alle landressurser og grunnla EU tillate.

 3. På et vis er det best om EU får viljen sin og Storbritannia blir værende, da tror jeg det blir tydelig for mange hvor udemokratisk denne institusjonen er. Men det er jo godt mulig de faktisk ønsker en utmeldelse nå, men med elendige vilkår for UK.
  Det er fattigdom over hele Europa, så det er lett for medier i dag å belyse fattigdom ett sted, men ignorere den et annet sted. Som kuratorer kan de f.eks. si det er krise i England, men overse problemene i Tyskland. Det vil fortsatt være sant, men å utelate deler av sannheten er vel en annen type løgn? Dette er mediene mestre på. Man må se propagandaen mot Brexit i lys av dette.

 4. Avatar for Svein Svein says:

  Motstanden mot Brexit må også forstås som motstand mot direkte demokrati. Skal folkets egne beslutninger stå over hva den politiske eliten mener? For mange er dette uhørt. Også blant folk flest, som slett ikke ønsker frihet til å ta egne valg. Akkurat det sier vel mest om hva slags selvbilde mange har. Om dette selvbildet er reelt eller resultat av manipulering, det er jeg usikker på.

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hva med begge deler? Det er jo ikke akkurat lett å skille klinten fra hveten, om du ikke er opplært i det.
  Det virker ikke som journalister er noe bedre, heller - det vet alle som har sett seg og sine omtalt i media.
  Jeg er egentlig mest sjokkert over hvor mye jeg selv tok for god fisk, som viste seg å være noe helt annet.

  I dag er dette ikke lenger nødvendig, en kan gjøre seg opp egne velbegunnede meninger, helt uavhengig av filter som media og skolevesen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere