USA sender stor våpenkonvoi til SDF – Tyrkia truer med å angripe

0
Tyrkiske tanks på grensa til Syria. Vil det bli en nye militær intervensjon i Nordøst-Syria? Foto: Shutterstock

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sier at Tyrkia vil iverksette en militæroperasjon rettet mot de kurdiskeledede styrkene til SDF i Nordøst-Syria. Dette skriver både Financial Times og en lang rekke andre medier.

Avisa peker på at SDF er trent og væpnet av USA og Tyrkia ser dette som en trussel mot seg. Ankara sier at de ikke vil tillate at det oppstår en statsliknende kurdisk enhet ledet av det PKK-tilknyttede SDF.

USAs fungerende forsvarsminister Mark Esper sier at USA ikke vil tillate en slik operasjon fra Tyrkias side. Han ga klart uttrykk for at USA ikke vil svikte sin allierte SDF, men gikk ikke så langt som til å si at USAs tropper vil beskytte SDF mot angrep fra Tyrkia. I prinsippet er USA og Tyrkia allierte gjennom NATO, men det spørs hvor mye realitet det er i denne alliansen hvis de to statene er på nippet til å havne på hver sin side i en krig i Syria.

SDF-kommandanten Mazloum Kobani sier at deres største håp for å unngå en tyrkisk militæroperasjon ligger hos USA. «Vi tror at USA er den viktigste makten som kan være i stand til å påvirke Tyrkias posisjon og stoppe deres trusler mot oss,» sa han til Voice of America.

Olje- og gassfeltene rundt Deir Ezzor og lenger øst og nord er strategisk viktige for Syria.

Både USA og Tyrkia opererer ulovlig i Syria. SDF har kunnet opprettholde sin «føderasjon» fordi de står under USAs direkte militære beskyttelse. Gjennom det har de tatt kontrollen over Syrias viktigste oljekilder, jordbruksområder og vannforsyninger og holder kontrollen over 27 prosent av Syrias landområde. Uten USAs beskyttelse ville dette ha vært en umulighet.

AlmasdarNews melder at USA har sendt inn en stor konvoi med over 200 lastebiler i det nordøstlige Syria for å støtte SDF. Nyhetskanalen oppgir aktivister i SDF som kilde og viser en video av konvoien.

USA og Tyrkia har i månedsvis diskutert opprettelsen av en såkalt «sikkerhetssone» i Nordøst-Syria, men har ikke klart å bli enige. Military Times i USA skriver at konflikten øker faren for en direkte, om enn ikke planlagt, militær konfrontasjon mellom USA og Tyrkia i Syria.

6. august 2019 sa president Erdogan ifølge Hurriyet Daily News at en tyrkisk militæroperasjon i Syria er nært forestående.

Forrige artikkelHovedstrømsmediene har bestemt seg for å ta Tulsi Gabbard – foreløpig med liten suksess
Neste artikkelVannlobbyen i Sverige truer landets vannforsyning