Goldman Sachs: – Det er USAs forbrukere som betaler for handelskrigen mot Kina

0
Illustrasjon: Shutterstock

Som kjent har Donald Trump lagt straffetoll på omtrent alt som er av importvarer fra Kina i et forsøk på å ramme kinesisk økonomi. Men den internasjonale finansbanken Goldman Sachs har gjort grundigere undersøkelser av hvordan straffetiltakene har slått ut og bankens konklusjon er klar: Det er forbrukerne i USA som rammes av avgiftene!

Banken fant ingen tegn til at kinesiske eksportører hadde satt ned prisene. Derimot fant den at importører i USA hadde økt sine påslag på importprisene som en slags sikkerhetsmargin i trange tider.

De som sitter igjen med regninga er altså vanlige amerikanske forbrukere. Det er de som fullt og helt må betale, sier Goldman Sachs til CNBC.

Det må man jo kunne kalle en strålende seier, for å holde oss til Trumps terminologi. Derimot ser det ut til at handelskrigen har redusert volumet på Kinas eksport til USA. Tall fra USAs handelsdepartement viser at Kinas eksport til USA er gått ned med 30 milliarder i første halvår 2019 i forhold til første halvår 2018. Det er 12,5 prosent nedgang. Men det er bare et tap for Kina hvis landet ikke har funnet seg andre markeder, og det foreligger det ingen tall på.

Samtidig har USAs eksport til Kina også falt. En må tilbake til 2010 for å finne så lav eksport fra USA til Kina, og tallene fra 2019 var før Kina vedtok å stanse all import av landbruksvarer fra USA.

Økonomirådgiveren i Det hvite hus, Larry Kudlow, innrømmer at kineserne ikke betaler direkte for USAs straffetiltak. Han ble presset på dette av Chris Wallace fra Fox News som sa at dette betales av selskaper i USA som overfører regninga til forbrukerne. Kudlow måtte innrømme dette og sa for å sukre pillen at «begge sider vil betale».

Goldman Sachs har nå vist at det ene og alene er forbrukerne i USA som har betalt hittil. Det viser at handelskrig er et tveegget sverd og det kan godt ramme den som bruker våpenet, slik disse erfaringene viser.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.