Farc-leder: – Vi tar til våpen igjen

0
Ivan Marquez (mitten) med Jesus Santrich bredvid sig till höger.

Av Marcus Jönsson. Fra den svenske avisa Proletären.

Efter regeringens svek mot fredsavtalet tvingas Farc inleda en ny etapp av kamp för freden, säger Ivan Marquez i en video.

Efter den colombianska regeringens svek mot fredsavtalet återupptar Farc den väpnade kampen. Det meddelar gerillaledaren Ivan Marquez i en video som publicerats på Youtube.

– Sedan undertecknandet av fredsavtalet i Havanna och den naiva avväpningen av gerillan, i utbyte mot ingenting, har mordorgien inte upphört. På två år har fler än 500 ledare för sociala rörelser mördats, och vi räknar till 150 före detta gerillasoldater som dödats framför ögonen på den ointresserade och apatiska staten, säger Ivan Marquez i filmen.

Med sig har han ett tjugotal soldater och befälhavare, bland dem Jesus Santrich som likt Ivan Marquez inte synts till de senaste månaderna. I juni försvann den blinde gerillaledaren, som utan bevis är anklagad av USA för att ha planerat att smuggla tonvis med kokain.

Val mellan krig och fred i Colombia

Jesus Santrich avvek under utredning av JEP, den speciella rättsmekanism som enligt fredsavtalet ska behandla tidigare soldater på båda sidor, men som i praktiken enbart fokuserat på tidigare gerillasoldater. 

JEP avslog dock USA:s begäran om utlämning av Santrich eftersom de inte kunde presentera några bevis. Då åtalade istället den colombianska åklagarmyndigheten honom. Samtidigt sitter hundratals Farcmedlemmar fortfarande i fängelse, trots lagen om amnesti som också är en del av fredsavtalet.

– Allt detta. Fällan, förräderiet och bedrägeriet, den unilaterala modifieringen av avtalstexten, att staten inte uppfyllt sina åtaganden, de rättsliga montagen och den juridiska osäkerheten har tvingat oss att återvända till bergen. Vi var aldrig besegrade ideologiskt och därför fortsätter kampen. Historien kommer att skriva att vi tvingades återvända till vapnen, säger Ivan Marquez i videon.

Från djungeln till valurnan

Ivan Marquez var chefsförhandlare under fredssamtalen med den colombianska regeringen 2016, och utsågs till senator för partiet som gerillarörelsen skulle ombildas till. Men efter två år av nästintill dagliga mord på ledare för sociala rörelser gick Ivan Marquez under jorden när Jesus Santrich arresterades.

Efter att regeringen förrått fredsavtalet inleder Farc nu en ny etapp av kamp för fred och rättvisa, säger Ivan Marquez i det halvtimmeslånga klippet. Han talar om alla folks rätt att göra väpnat motstånd mot förtrycket, om nödvändigheten av en regering som ser till folkets intressen, med gratis skola och sjukvård, och en ny form av politik för att garantera de nödvändiga förändringar som Colombia – ett av världens mest ojämlika länder – behöver.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.