Mot Dag AS – et solid selskap med null i profitt

0

Mot Dag AS er det selskapet som eier steigan.no. Regnskapstallene og annen firmainformasjon for 2018 ligger nå ute på Proff.no og både eiere og lesere kan ha nytte av å se på tallene. Det anbefales.

Oversikten viser at selskapet har en meget god likviditetsgrad og en meget god soliditet. Men det har en «ikke tilfredsstillende lønnsomhet», det vil si det gjør ikke profitt. Dette gir et helt riktig bilde av driften. Selskapet er veldrevet og har meget god økonomisk styring. Nå er det ikke overraskende at selskapet ikke gjør profitt, siden det aldri har vært selskapets mål. Både aksjonærer og styre har vært helt klare på at hensikten med driften er å nå ut så bredt som mulig, og så effektivt som mulig med det innholdet og de analysene steigan.no bidrar med.

Heller enn å ta ut noen kortsiktig fortjeneste ønsker aksjonærene og selskapet å bruke de pengene selskapet får i gaver fra leserne til å styrke og videreutvile nettavisa steigan.no. Nettavisa mottar ingen offentlig støtte, men er 100 prosent avhengig av bidragene fra leserne.

Regnskapet viser at inntektene i 2018 var på 719.000 kroner. Alt dette er samlet inn fra leserne og er kommet via regelmessige bidrag eller i form av enkeltgaver. Oversikten viser også at selskapet er gjeldfritt. Vi skal komme tilbake til hvordan vi ligger an i 2019, men i korthet går det an å slå fast at selskapet fortsetter den samme tendensen i år.

Når data fra 2017 viser svært negative tall, er det også som planlagt. Da brukte vi aksjekapitalen til å etablere og bygge ut nettavisa. Fra og med 2019 har det vært unødvendig å bruke av aksjekapitalen på denne måten. Det gir styret frihet til eventuelt å vedta kampanjer for videre utvikling når det måtte passe sånn.

For meg som redaktør er det naturligvis svært tilfredsstillende å se at leserne slutter opp om arbiedet på denne måten og det er hyggelig å ha etablert ei nettavis som står støtt både økonomisk og redaksjonelt.

Her er Proff.nos analyse av regnskapet til Mot Dag AS. Hvis du går inn på Proff.no kan du se alt i større detalj. For eksempel ligger alle tallene i regnskapet her.

Styreleder i Mot Dag AS er Per-Gunnar Skotåm.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelBjørnar Moxnes (Rødt) vs Erna Solberg (H) om Syria
Neste artikkelVindkraft uten klimabetydning
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).