Mot Dag AS – et solid selskap med null i profitt

12

Mot Dag AS er det selskapet som eier steigan.no. Regnskapstallene og annen firmainformasjon for 2018 ligger nå ute på Proff.no og både eiere og lesere kan ha nytte av å se på tallene. Det anbefales.

Oversikten viser at selskapet har en meget god likviditetsgrad og en meget god soliditet. Men det har en «ikke tilfredsstillende lønnsomhet», det vil si det gjør ikke profitt. Dette gir et helt riktig bilde av driften. Selskapet er veldrevet og har meget god økonomisk styring. Nå er det ikke overraskende at selskapet ikke gjør profitt, siden det aldri har vært selskapets mål. Både aksjonærer og styre har vært helt klare på at hensikten med driften er å nå ut så bredt som mulig, og så effektivt som mulig med det innholdet og de analysene steigan.no bidrar med.

Heller enn å ta ut noen kortsiktig fortjeneste ønsker aksjonærene og selskapet å bruke de pengene selskapet får i gaver fra leserne til å styrke og videreutvile nettavisa steigan.no. Nettavisa mottar ingen offentlig støtte, men er 100 prosent avhengig av bidragene fra leserne.

Regnskapet viser at inntektene i 2018 var på 719.000 kroner. Alt dette er samlet inn fra leserne og er kommet via regelmessige bidrag eller i form av enkeltgaver. Oversikten viser også at selskapet er gjeldfritt. Vi skal komme tilbake til hvordan vi ligger an i 2019, men i korthet går det an å slå fast at selskapet fortsetter den samme tendensen i år.

Når data fra 2017 viser svært negative tall, er det også som planlagt. Da brukte vi aksjekapitalen til å etablere og bygge ut nettavisa. Fra og med 2019 har det vært unødvendig å bruke av aksjekapitalen på denne måten. Det gir styret frihet til eventuelt å vedta kampanjer for videre utvikling når det måtte passe sånn.

For meg som redaktør er det naturligvis svært tilfredsstillende å se at leserne slutter opp om arbiedet på denne måten og det er hyggelig å ha etablert ei nettavis som står støtt både økonomisk og redaksjonelt.

Her er Proff.nos analyse av regnskapet til Mot Dag AS. Hvis du går inn på Proff.no kan du se alt i større detalj. For eksempel ligger alle tallene i regnskapet her.

Styreleder i Mot Dag AS er Per-Gunnar Skotåm.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det var faktisk slik aksjeselskapene var tenkt å fungere. I stedet er de blitt sjetonger i kasino-kapitalismen.

 2. Smart å ikke underkaste seg annonse-tyranniet, og slik gi godhets-apostlene i kultureliten stjerne i boka hver gang de fikk en annonsør til å boikotte steigan.no. På søndagsskolen husker jeg vi fikk en gullfisk for hver femte gullstjerne. Antar kultureliten holder seg med et lignende system.

 3. Min mamma hadde et kunstgalleri. Det var drevet som et ANS - ansvarlig selskap.

  Jeg har siden tenkt på AS som UANS - uansvarlig selskap. Det er jo en egen juridisk enhet.

 4. Avatar for aford aford says:

  Låter jo ganske fett … men er’e proggressivt 'a?

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Du får hele historien om hvordan AS ble så mektig i “The Corporation”. Det er faktisk et stjerne-eksempel på hvordan fanden opererer. Favorittredskapet er jurister og presendens.

 6. Du må ikke nevne det ordet. Det er det styggeste ordet jeg vet om. Hårene reiser seg i nakken og jeg får kuldegysninger gjennom hele kroppen.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er hele grunnlaget for vårt nåværende system. Det er derfor de begynner så tidlig. De ønsker å skille ut de som er akkurat dyktige nok til å gjøre oppgaven, men ikke trygge nok til å stå for den. Altså de som jakter gullstjerner. Samtidig får de også oversikt over de som kan skape trøbbel, enten ved at de gjennomskuer det, eller gir en blank f…

  Ja, i hvertfall i følge Chesterton:
  “Progress should mean that we are always changing the world to fit the vision, instead we are always changing the vision.”

 8. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er mye som er fornuftig med aksje-selskapformen , blant annet muligheten til å begrense personlig risiko til innskutt kapital.

  Problemet viser seg først når aksjene blir børs-omsatt, for da kommer det andre forventninger inn i bildet. Da skal selgerne tjene på det, men uten at bedriften har blitt tilført mere real-kapital, - kun økt bokført verdi. Kjøperne har også forventninger. Den eneste måten bedriften kan holde tritt, er ved å låne penger på den bokførte verdien, enten fra banken eller myndighetene. Det er de forpliktet til.

  Ofte er det større fortjeneste å hente ved å slakte selskaper, enn å låne mer penger til dem - slik fikk vi gribbe-fond. I dag låner mange selskaper store summer for å kjøpe tilbake aksjer fra børsen, for å holde aksje-verdien oppe. Det går selvfølgelig ikke bra i lengden. Da har sjefene skiftet beite, og bedriften blir historie.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere