Kina stopper alle kjøp av landbruksprodukter fra USA

0
Illustrasjon: Shutterstock

Som et svar på Donald Trumps vedtak om ytterligere straffetiltak mot Kinas eksport til USA har Kinas regjering vedtatt å stoppe alle kjøp av landbruksprodukter fra USA. Dette ble gjort kjent av handelsdepartementet i Kina 6. august 2019.

Kina hadde planlagt å gjennomføre en omfattende import av landbruksprodukter fra USA i et forsøk på å dempe den handelskrigen som Trump har satt i gang. Men på grunn av de nye straffetiltakene fra Washington har altså regjeringa i Beijing bestemt at den vil innstille all videre import av denne typen.

Nyhetskanalen CNBC i USA kaller dette et «knusende slag mot en sektor aom allerede sliter». Farmerne i USA mister en av sine aller største kunder og leverandørene av utstyr og maskiner til landbruket, slik som det store selskapet Deere og Caterpillar får også merke svikt i etterspørselen.

Kina er, eller har vært, USAs største kunde når det gjelder soyabønner. I 2018 gikk 60 prosent av USAs eksport av soya til Kina. Landbruksprodukter er riktignok en liten del av USAs totale eksport, men Kinas svar på Trumps massive handelskrig har vært kalibrert til å ramme på områder der det føles spesielt sterkt. Stansen i import av landbruksvarer rammer de statene der Donald Trump står sterkest og setter grunnfjellet blant velgerne hans i en svært vanskelig situasjon.

Riktignok har Trump svart med å pøse støttetiltak over til farmerne, slik at de ikke skal merke problemene altfor hardt. Men som farmerne sier: Vi lever ikke av trygd, vi lever av produksjon. Hvis de ikke vet hva slags markeder de har neste år, er det vanskelig å investere og vanskelig å planlegge.

Deere sier at farmerne hadde redusert kjøpene av landbruksmaskiner og utstyr fra dem allerede i mai. Selskapets aksjekurs falt 4,8 prosent da meldinga kom om stansen i kinesisk import.

Det USAs farmere og deres leverandører frykter, og det med god grunn, er at Kina vil finne seg leverandører i andre land, slik som i Brasil, og at det vil bli et permanent tap av det viktige kinesiske markedet.

Kommentatorer i USA begynner å bli svært bekymret. Noen peker på at det ikke er Kina, men forbrukerne i USA som betaler for de økte importavgiftene. Daniel Gros skriver i Project Syndicate at handelskrigen ikke vil la seg vinne. CNN mener at handelskrigen nå er i ferd med å bli «skremmende», «gå ut av kontroll». De intervjuer finansrådgivere på Wall Street som mener at det å bruke importavgifter som virkemiddel mot Kina har slått totalt feil. De kaller det «en tåpelig handelskrig». Storbanken Morgan Stanley frykter et fall i aksjekursene i september med 10 prosent på grunn av handelskrigen.

En gammel kineser snakket om at noen har en tendens til å løfte en stor stein bare for å slippe den på sine egne føtter. Det later til at det er noe slikt handelkrigen tril Trump tegner til å bli.

Les mer om denne handelskrigen på steigan.no.

Forrige artikkelSolberg og IS i limboland
Neste artikkelHovedstrømsmediene har bestemt seg for å ta Tulsi Gabbard – foreløpig med liten suksess