Den absurde seilasen til Greta Thunberg

0
Malizia II. Foto: Grimaldi

Den unge svenske miljøaktivisten Greta Thunberg, som har vunnet manges hjerter gjennom sin skolestreik for klimaet og sin måte å snakke på, har havnet på en absurd seilas til New York. Thunberg, som legger stor vekt på det personlige ansvaret for klimaet, ønsket å komme seg til USA på mest mulig klimavennlig måte. Dermed var en flyreise utelukket. Derfor sa hun ja takk da hun ble tilbudt skyss med seilyachten «Malizia II». Strømmen der ombord skapes av vindturbiner og solcellepaneler, så det skulle jo være svært så miljøvennlig.

Det hele er imidlertid et absurd PR-stønt. «Malizia II» eies av den søkkrike familien Grimaldi og båten er oppkalt etter Francesco Grimaldi, grunnleggeren av Grimaldi-dynastiet i Monaco (1297), som ble kalt La Malizia, som på monegassisk skal bety «den listige». Og listige er tydeligvis etterkommerne også når de har klart å selge inn denne seilasen som klimanøytral og miljøvennlig.

Båten er lagd av plast (altså olje) og er stappfull av oljebasert teknologi. Den har et apparat rundt seg som har et svært økologisk fotavtrykk og den er PR-båt for et av de største rederiene i verden som driver (ytterst lite miljøvennlig) cruisefart, konteinerskip og ikke minst biltransport. Grimaldi-dynastiet er fyrstefamilien i Monaco, et fyrstedømme for skatteunndragelser og finansakrobater.

Bare PR-oppbudet rundt Thunbergs avreise fra Plymouth hadde et klimafotavtrykk som kunne latt Thunberg reise skytteltrafikk til New York. For ikke å snakke om at når «Malizia II» har avlevert den unge miljøaktivisten i USA så skal båten seiles tilbake. For å gjøre det flyr man over et team på fem mann. Pluss at også skipperen skal tilbake med fly. Dette skriver den tyske avisa Die Welt.

Dette minner om den gode gamle molbohistorien Storken og gjetergutten:

En sommer da kornet sto særlig frodig, slo storken seg ofte ned på åkeren til enav molboene, hvor den spankulerte frem og tilbake for å fange frosk. Dette var ikke molboene særlig begeistret for, for de mente at den tråkket ned kornet. De rådslo seg imellom om hvordan de skulle få jaget den bort. Til slutt besluttet de at gjetergutten skulle gå inn i kornåkeren og jage storken vekk. Men da gjetergutten var iferd med å gå inn etter storken, la de merke til at han hadde meget store og brede føtter, og de skjønte at han ville trampe ned enda mer korn enn storken.
Så de visste ikke riktig hva de skulle gjøre.

Da kom en av molboene med det gode råd at de kunne bære gjetergutten gjennom kornet, slik at han ikke tråkket det ned. Alle syntes dette var et godt forslag. De gikk og hentet en grind, satte gjetergutten på den og lot åtte mann bære ham gjennom kornåkeren. Dermed var problemet løst, for gjetergutten trampet ikke ned noe korn med sine store støvler.

Greta Thunberg kommer seg nok grønt til New York. Men for at hun skal gjøre det rigger en av verdens rikeste familier til en PR-operasjon rundt henne med et digert klimaavtrykk. Går det an å bli mer klimavennlig?

Forrige artikkelSyrias hær rett foran frigjøring av terroristhøyborg
Neste artikkelSSB: – Elbilene til de rikeste sponses av de fattigste