Den absurde seilasen til Greta Thunberg

16
Malizia II. Foto: Grimaldi

Den unge svenske miljøaktivisten Greta Thunberg, som har vunnet manges hjerter gjennom sin skolestreik for klimaet og sin måte å snakke på, har havnet på en absurd seilas til New York. Thunberg, som legger stor vekt på det personlige ansvaret for klimaet, ønsket å komme seg til USA på mest mulig klimavennlig måte. Dermed var en flyreise utelukket. Derfor sa hun ja takk da hun ble tilbudt skyss med seilyachten «Malizia II». Strømmen der ombord skapes av vindturbiner og solcellepaneler, så det skulle jo være svært så miljøvennlig.

Det hele er imidlertid et absurd PR-stønt. «Malizia II» eies av den søkkrike familien Grimaldi og båten er oppkalt etter Francesco Grimaldi, grunnleggeren av Grimaldi-dynastiet i Monaco (1297), som ble kalt La Malizia, som på monegassisk skal bety «den listige». Og listige er tydeligvis etterkommerne også når de har klart å selge inn denne seilasen som klimanøytral og miljøvennlig.

Båten er lagd av plast (altså olje) og er stappfull av oljebasert teknologi. Den har et apparat rundt seg som har et svært økologisk fotavtrykk og den er PR-båt for et av de største rederiene i verden som driver (ytterst lite miljøvennlig) cruisefart, konteinerskip og ikke minst biltransport. Grimaldi-dynastiet er fyrstefamilien i Monaco, et fyrstedømme for skatteunndragelser og finansakrobater.

Bare PR-oppbudet rundt Thunbergs avreise fra Plymouth hadde et klimafotavtrykk som kunne latt Thunberg reise skytteltrafikk til New York. For ikke å snakke om at når «Malizia II» har avlevert den unge miljøaktivisten i USA så skal båten seiles tilbake. For å gjøre det flyr man over et team på fem mann. Pluss at også skipperen skal tilbake med fly. Dette skriver den tyske avisa Die Welt.

Dette minner om den gode gamle molbohistorien Storken og gjetergutten:

En sommer da kornet sto særlig frodig, slo storken seg ofte ned på åkeren til enav molboene, hvor den spankulerte frem og tilbake for å fange frosk. Dette var ikke molboene særlig begeistret for, for de mente at den tråkket ned kornet. De rådslo seg imellom om hvordan de skulle få jaget den bort. Til slutt besluttet de at gjetergutten skulle gå inn i kornåkeren og jage storken vekk. Men da gjetergutten var iferd med å gå inn etter storken, la de merke til at han hadde meget store og brede føtter, og de skjønte at han ville trampe ned enda mer korn enn storken.
Så de visste ikke riktig hva de skulle gjøre.

Da kom en av molboene med det gode råd at de kunne bære gjetergutten gjennom kornet, slik at han ikke tråkket det ned. Alle syntes dette var et godt forslag. De gikk og hentet en grind, satte gjetergutten på den og lot åtte mann bære ham gjennom kornåkeren. Dermed var problemet løst, for gjetergutten trampet ikke ned noe korn med sine store støvler.

Greta Thunberg kommer seg nok grønt til New York. Men for at hun skal gjøre det rigger en av verdens rikeste familier til en PR-operasjon rundt henne med et digert klimaavtrykk. Går det an å bli mer klimavennlig?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Etter noen år på baken kan det hende Greta Thunberg blir lyn hakke forbanna over å ha blitt brukt som maskot i dette pr-stuntet. Grimaldifamilien mener vel sikkert at noen flekker på dressen vil forsvinne etter Thunbergs “haiketur”. Omtrent like “listig” var Kjell Inge Røkkes rause “dresstriks” - der noen “lekket” at det var han som hadde gitt de svindyre dressen til frelsesarmeen. Nå kunne både alminnelige og fattigfolk få kjøpe slike dresser, “gitt” til et veldedige formål - dresser de allerede hadde betalt for (!) - gjennom Røkkes skattetriksing, salg av overprisede selskaper til statseide selskaper, ublu leieavtale til statseide selskaper hvor han eier minst, sluset over til selskaper han eier mest.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det virker ikke slik på meg på sosiale medier, så at hun har vunnet så mange hjerter er klassisk propaganda fra MSM.

  Voksne folk forstår at det er en jippo når ei 15-16 år gammel jente blir forsideoppslag.

 3. Avatar for ahndrom ahndrom says:

  Unite behind science. Det er kampanjen for vitenskapen som er forfalsket, folk begynner å bli skeptiske så dette et ledd i propagandaen. Som kjent så har det bredd seg skeptisme mot månelandingen og mye rare greier i USA over lang tid men grunn til det.
  Det er storstilt aksjon fra makthaverne til å fortsette å printe inn bullshittet sitt ang klima svindelen og CO2 hysteriet som er avblåst for lenge siden.

  https://www.tu.no/artikler/lei-av-co2-hysteriet/256160?fbclid=IwAR0Ed3Xp2bevL1wxjw08mWo6iaMYXNWr6Pnj8IM7PNGjy5xVm4MNtwHFWm4

 4. Greta Thunberg sine managere sikter og sikler nok etter Nobels Fredspris (kanskje ikke helt ulikt Malala Yousafzai?) og ligger sikkert godt an med en godt dressert kandidat.

 5. Det er ingen som lenger snakker om den romerske varme-perioden, da nord-afrika var verdens korn-kammer.
  Hvis det blir varmere er det grunn til å tro at ørken-områder vil bli fruktbare igjen, og at CO2 kan være en minimums-faktor.
  Jeg lurer på om det kan være en av grunnene til at klimat-tøvet er blitt pushet så sterkt. De vil ikke ha en grønnere planet, for da risikerer de flere av oss - de andre.

 6. En av grunnene må være at det er et påskudd for flere klima-skatter for vanlige folk, med miljø som alibi.

 7. Om Gretas betydelse och behandling i media och här.
  Jag tycker det är sorgligt så många inlägg och skribenter som lägger stor möda på att misstänkliggöra, smutkasta och fördöma vad en ung kvinna/flicka gör och hennes genomslag på det internationella planet. Mycket av vad hon gör kan bli snett och ibland t.o.m. fel, men sammantaget måste man förstå vilket intryck hon gjort på andra ungdomar faktiskt i hela världen. Många ungdomar tycks inte längre tro på den s.k. vuxna världen som hittills endast, eller nästan endast, producerat luftord och löften utan innehåll.
  Är ni så rädda och uppretade över det genomslag som denna unga kvinna fått men inte ni själva?
  Jantelagen kommer ursprungligen från Danmark men vi i de andra nordiska länderna har verkligen tagit den till våra svarta hjärtan.

 8. Avatar for Brunders Brunders says:

  Min grand-grand-grand-onkel fortalte: Jeg har gjort mye godt arbeid ute i verden, og store ting. En gang var jeg tømmerhogger i Sahara.

  • Men, det er da ikke skog i Sahara??
  • Nei, nå nei.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

8 flere kommentarer

Deltakere