Rødt: – Hva vil du ha Norge til å gjøre i Persiabukta, Frank Bakke-Jensen?

0
Våpenteknisk på KNM Roald Amundsen under våpendrilling under øvelsen Baltops.

Rødt ber om snarlig avklaring av hva slags operasjoner USA har bedt Norge om å bidra til i Persiabukta, etter at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) snudde i Klassekampen. Dette skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

Norge kan være i ferd med å bli dratt inn i et nytt USA-prosjekt i fjerne farvann, denne gangen i kysten utenfor Iran, der uroen tårner seg opp:
«Vi har mottatt en forespørsel fra USA om bidrag til en form for mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet. Vi stiller oss positive til USAs initiativ, men det er behov for mer informasjon før vi gjør en vurdering av eventuelle norske bidrag.», skrev forsvarsminister Bakke-Jensen i en epost til Klassekampen 28. juni.
Nå vil Rødts 1. nestleder Marie Sneve Martinussen ha en snarlig avklaring.
I et brev til forsvarsministeren torsdag, som ABC Nyheter har fått innsyn i, reiser hun en rekke spørsmål om hva regjeringen nå har til hensikt.
Martinussen ber forsvarsministeren om å avklare hva den amerikanske forespørselen går ut på, og hvilke forutsetninger den norske regjeringen vil sette for å delta i en eventuell USA-ledet militær operasjon i Persiabukta.

Kommentar:

Norge har utmerket seg både under den rødgrønne og under den blå regjeringa med å være en spesielt lydig puddel for USA. «Vi» har stilt opp i nesten alle de ulovlige krigene USA har ført i dette århundret, med krigen mot Libya som det foreløpig verste eksemplet.

Å sende norske styrker inn i Persiabukta på invitasjon fra USA er å bidra til noe som kan bli en enorm regional krig i Midtøsten, og som i verste fall kan utvikle seg til en full stormaktskrig. Iran har gjort det fullstendig klart at dersom landet blir utsatt for noe angrep, vil det ikke nøle med å stenge Hormuz-stredet. Det er naturligvis ingenting norske styrker kan gjøre for å hindre det. Norske soldater ville bare bli kanonføde i en slik krig, men det vil gi folk av typen Bakke-Jensen mulighet for en USA-sponset internasjonal jobb i framtida, og som kjent er det gjerne slike motiver som driver norske toppolitikere.

Det var USAs fungerende forsvarsminister Mark Esper som la press på Bakke-Jensen for å få en erklæring om norsk deltakelse. Forut for dette møtet hadde forsvarsministeren sagt at det ville «sitte langt inne for Norge å bruke militære styrker ute i verden for å forsvare norske økonomiske interesser». Det skulle altså ikke mer til enn en samtale med USAs forsvarsminister for å få ham til å snu. Det skulle ha vært svært interessant å få vite hva Esper har sagt og lovt for å få Bakke-Jensen til å snu trill rundt.

Men vi har jo en fregatt de kunne få. Hvis de henter den!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBritiske pirater kaprer oljetanker i Gibraltar
Neste artikkelFarvel dollar – fint å ha kjent deg!