Rødt: – Hva vil du ha Norge til å gjøre i Persiabukta, Frank Bakke-Jensen?

3
Våpenteknisk på KNM Roald Amundsen under våpendrilling under øvelsen Baltops.

Rødt ber om snarlig avklaring av hva slags operasjoner USA har bedt Norge om å bidra til i Persiabukta, etter at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) snudde i Klassekampen. Dette skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

Norge kan være i ferd med å bli dratt inn i et nytt USA-prosjekt i fjerne farvann, denne gangen i kysten utenfor Iran, der uroen tårner seg opp:
«Vi har mottatt en forespørsel fra USA om bidrag til en form for mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet. Vi stiller oss positive til USAs initiativ, men det er behov for mer informasjon før vi gjør en vurdering av eventuelle norske bidrag.», skrev forsvarsminister Bakke-Jensen i en epost til Klassekampen 28. juni.
Nå vil Rødts 1. nestleder Marie Sneve Martinussen ha en snarlig avklaring.
I et brev til forsvarsministeren torsdag, som ABC Nyheter har fått innsyn i, reiser hun en rekke spørsmål om hva regjeringen nå har til hensikt.
Martinussen ber forsvarsministeren om å avklare hva den amerikanske forespørselen går ut på, og hvilke forutsetninger den norske regjeringen vil sette for å delta i en eventuell USA-ledet militær operasjon i Persiabukta.

Kommentar:

Norge har utmerket seg både under den rødgrønne og under den blå regjeringa med å være en spesielt lydig puddel for USA. «Vi» har stilt opp i nesten alle de ulovlige krigene USA har ført i dette århundret, med krigen mot Libya som det foreløpig verste eksemplet.

Å sende norske styrker inn i Persiabukta på invitasjon fra USA er å bidra til noe som kan bli en enorm regional krig i Midtøsten, og som i verste fall kan utvikle seg til en full stormaktskrig. Iran har gjort det fullstendig klart at dersom landet blir utsatt for noe angrep, vil det ikke nøle med å stenge Hormuz-stredet. Det er naturligvis ingenting norske styrker kan gjøre for å hindre det. Norske soldater ville bare bli kanonføde i en slik krig, men det vil gi folk av typen Bakke-Jensen mulighet for en USA-sponset internasjonal jobb i framtida, og som kjent er det gjerne slike motiver som driver norske toppolitikere.

Det var USAs fungerende forsvarsminister Mark Esper som la press på Bakke-Jensen for å få en erklæring om norsk deltakelse. Forut for dette møtet hadde forsvarsministeren sagt at det ville «sitte langt inne for Norge å bruke militære styrker ute i verden for å forsvare norske økonomiske interesser». Det skulle altså ikke mer til enn en samtale med USAs forsvarsminister for å få ham til å snu. Det skulle ha vært svært interessant å få vite hva Esper har sagt og lovt for å få Bakke-Jensen til å snu trill rundt.

Men vi har jo en fregatt de kunne få. Hvis de henter den!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Kanskje kan det bli snakk om å gjennomføre minesveiping. Men i en spent situasjon kan selv dette få fatale konsekvenser for norske fartøy på oppdrag i Persiagulfen hvis feks partene begynner å skyte med skarpt.

  2. Det.beste forsvarsministeren kan gjøre er å sette seg helt stille. En oljepris på USD 100 - 500 pr fat burde være mere enn nok, for å «forsvare» Norges interesser.

  3. Burde vi ikke heller dratt til Gibraltar? Men der er vi vel på piratenes side. Sannheten er at de har bundet oss til dollar-masta, og da må de følge den hvor den går. Går dollaren under, går bygggverket de har skapt seg på Stortinget, den samme veien.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere