Øygruppe fra ti til tusen ganger mer radioaktiv enn Tsjernobyl

0
Fra stombombesprengninga i Bikini-atollen. Wikipedia Commons.

Hvis du trodde at Tsjernobyl er det mest radioaktive stedet på jorda, så tok du feil. I øygruppa Marshalløyene i Stillehavet finnes det områder som er mellom 10 og 1000 ganger mer radioaktive. NRK skriver:

Over 60 år etter at USA testet ut atombomber på Marshall-øyene i Stillehavet, er radioaktiviteten høyere enn både i Tsjernobyl og Fukushima.

Fra 1946 til 1958 gjennomførte USA 67 prøvesprengninger av kjernefysiske våpen på flere av Marshall-øyene, en isolert øygruppe i Stillehavet, skriver CNN.

Denne uken la en gruppe forskere fra Columbia-universitetet frem målinger som viser at den radioaktive strålingen fortsatt er svært høy på noen av øyene.

Forskerne har undersøkt jordprøver tatt på 11 øyer i den nordlige delen av Marshall-øyene.

Enkelte steder er strålingen fra 10 til 1000 ganger høyere enn ved de ødelagte atomkraftverkene i Tsjernobyl og Fukushima.

Bikini islanders still deal with fallout of US nuclear tests, more than 70 years later

De fleste av prøvesprengningene ble foretatt på Bikini– og Enewetak-atollene. Bikini-atollen har vært ubebodd siden USA tvangsflyttet innbyggerne i forbindelse med prøvesprengningene. Den spanske oppdagelsesreisende Alvaro de Saavedra var den første europeeren til å besøke Enewetak. Han kalte den Los Jardines, hagene. Det var ikke så mye spor av det etter at USA hadde sprengt sine 30 megatonnsbomber i atollen. Det er bygd en betongkonstruksjon over det verste området for om mulig å hindre radioaktiviteten i å lekke ut. Innbyggerne på Bikini ble evakuert da USA skulle sprenge sine atombomber. De flyttet frivillig til Rongerik, fordi de trodde de raskt kunne vende hjem. Men det kunne de ikke, og der holdt på å sulte ihjel på grunn av matmangel.

The Crazy Story of the 1946 Bikini Atoll Nuclear Tests

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEpstein-skandalen: «Det kommer til å bli rystende»
Neste artikkelsteigan.no motvekt mot storkapitalens presse