Krigspartiene tapte i Ukraina

0
Med knusende seier i presidentvalget og reint flertall i parlamentetsvalget kan Vladimir Zelenskij med god grunn gjøre V-tegnet. Men nå kommer den harde jobben. Foto: Shutterstock

Parlamentsvalget i Ukraina ble et braknederlag for krigspartiene. De partiene som har vært pådrivere for krig mot utbryterrepublikkene i Donbass, det vil si i første rekke partiet til eks-president Petro Porosjenko, Europeisk Solidaritet, og «gassprinsessen» Julia Timosjenko, Fedrelandet, fikk bare 17 prosent til sammen. Hvis en legger til enda mer høyreekstreme partier er det under 30 prosent som har støttet denne krigspartiene. Dette slår også Bjørn Nistad fast i denne analysen av valget.

Vladimir Zelenskijs parti, Folkets tjener, fikk 43 prosent på partilistene sine. Men i tillegg fikk de også valgt inn mange representanter i enkeltmannskretser slik at partiet totalt vil ha over 250 av de 450 setene i parlamentet, og dermed absolutt flertall. Det betyr at Ukraina nå nærmest er en presidentrepublikk og at Zelenskij kan styre i tett samarbeid med verkhovna rada og slipper å danne en koalisjonsregjering, slik han opprinnelig hadde tenkt.

Nest størst i det ukrainske valget ble det pro-russiske partiet Opposisjonsblokk – For livet, som fikk 13 prosent på partilistene.

Dermed kan man trygt si at folket i Ukraina har stemt for fred. Meningsmålinger før valget viste da også at det var et massivt flertall i Ukraina som ønsker slutt på krigen i Donbass.

De fascistiske partiene og gruppene fikk som ventet liten oppslutning. Sterkest blant dem ble partiet til Oleh Lyashko som fikk 4 prosent. Nazipartiet Svoboda fikk 2 prosent.

Kilde: KyivPost

Internasjonale observatører hadde en del merknader til gjennomføringa av valget i Ukraina. Blant annet kritiserte de den utbredte praksisen med kjøp og salg av stemmer. De kritiserte også oligarkenes direkte innflytelse på valget gjennom finansiering.

Nå er det opp til Vladimir Zelenskij å vise velgerne og omverdenen at han mener alvor med sitt løfte om å skape fred. Med reint flertall kan han ikke skylde på andre partier dersom han skulle mislykkes. Men han kan naturligvis bli utsatt for både sabotasje og obstruksjon.

Hvis viljen er til stede burde det være mulig å skape fred i Donbass. Det som er helt urealistisk er å gjenforene Krim med Ukraina. Det er ingen tvil om at det overveldende flertallet av innbyggerne der foretrekker å være en del av Russland. En tilbakeføring til Ukraina måtte i så fall skje militært mot de vel forberedte russiske styrkene på halvøya.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.