EU snubler seg fram mot en ny lederkabal

15
Tyske Ursula von der Leyen er kandidat til å bli ny sjef for EU-kommisjonen. Foto: Shutterstock

Etter maratonmøter i Brussel har EU-lederne kommet fram til en nominasjon av kandidater til de ulike lederpostene i unionen. Den tyske forsvarsministeren Ursula von der Leyen er utpekt til å bli ny leder for kommisjonen etter den avtroppende og skandaliserte Jean-Claude Juncker. Den franske sjefen for Det internasjonale pengefondet Christine Lagarde er pekt ut til å ta over etter Mario Draghi som ny sjef for Den europeiske sentralbanken. Belgias fungerende statsminister Charles Michel er kandidat til å lede Det europeiske råd (som ikke må forveksles med Europarådet). Den siste toppjobben som EUs «utenriksminister» skal etter forslaget fylles av den spanske utenriksministeren Josep Borrell som i så fall tar over etter Federica Mogherini.

EU-president Donald Tusk argumenterte for at dette er en bra kabal fordi den består av to kvinner og to menn, og dermed har «perfekt kjønnsbalanse».

Men det er vel ikke så mye annet som er perfekt med denne nye lederkabalen, hvis det nå er slik den blir. Som Politico skriver er det «lite trolig at resultatet vil sende noe spesielt sterkt eller imponerende signal til resten av verden om EU eller Europa».

Den eneste av de fire som har en høy profil fra før er Lagarde. Hun ble sjef for IMF etter at noen hadde lagd en honningfelle for hennes forgjenger Dominique Strauss-Kahn. Den saken ble aldri avklart, men DSK ble sparket og inn kom Lagarde. I 2011 ble Lagarde etterforsket i en stor fransk korrupsjonsskandale. Den endte med at hun i 2016 ble dømt for forsømmelse i embetet som fransk finansminister, men uten andre konsekvenser. Lagarde har stått for en tilnærming til de islamske statene, dels da hun omtale avdøde kon Abdullah i Saudi-Arabia som en som fremmet kvinners rettigheter og dels da hun tok til orde for at islamsk bankvesen «kan bidra til økt finansiell stabilitet».

Tyske Ursula von der Leyen oppfattes også som mye av en aparatsjik, og som kommisjonsleder vil hun ikke i utgangspunktet være noe mer enn enda en representatnt for Brussel-byråkratiet.

Lederkabalen er slik sett mer et minste felles multiplum og til dels et produkt av at man har plukket ut de kandidatene som er minst kontroversielle. De østeuropeiske Visegrád-landene hadde bestemt seg for å hindre Frans Timmermans i å bli kommisjonssjef, og det har de lykkes med. Ungarns Viktor Orbán er svært fornøyd med det.

Alle de fire toppjobbene skal etter forslaget gå til vesteuropeere. Det kan skape trøbbel når kabalen endelig skal godkjennes.

Sjøl om Emmanuel Macron er i fyr og flamme over at Frankrike har sikret seg sentralbanksjefen, så er det opplagt at han ikke har fått ei ledergruppe i Brussel som vil være noen sterk kraft for å skape det han ønsker, en europeisk union under fransk-tysk ledelse.

Det er vanskelig å forestille seg at den nye EU-ledelsen vil stå fram i internasjonale fora som noen match for Vladimir Putin, Xi Jinping eller selv Donald Trump.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det blir spennende å se om Christine Lagarde vil føre en annen politikk enn Mario Draghi.
  Til nå ser det ut som både Tyskland og Mario Draghi har vært manisk redde for økonomisk inflasjon som kan bli litt for høy (tyskerne frykter av historiske grunner hyperinflasjon mens italieneren Draghi trolig av familiære grunner frykter at sparepengene skal miste verdi gjennom for høy inflasjon). Det er på tide med økt underskuddsbudsjettering i EU vil jeg si. EU må bryte med gullstandard syndromet.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  De er begge Globohomo, så uenigheten er i såfall om hvilken vei som er den beste for å oppnå målet.

  Jeg har gitt opp å følge med. Det er uansett ikke slik at pengepolitikken velges til det beste for folket, da null-rente-politikken for å redde bankene har gjort det for dyrt for den vestlige arbeiderklassen å kjøpe et hjem i ung nok alder til at de kan stifte familie.

  Å tilskrive Tysklands motstand mot inflasjon som en forklaring på hvorfor man velger en politikk som dreper den hvite fruktbarheten, er ikke en sannsynlg årsaksforklaring.

  Stoltenberg og AP reddet bankene i 2008 på bekostning av arbeiderklassens mulighet til å få kjøpt bolig, og for å riktig sikre seg at drømmen om en bolig og famile ble for dyrt for mange nordmenn, så fylte han på med innvandrere. Han var og med på å ødelegge Libya og Syria, så det skulle komme riktig mange flyktninger, og han visste at asyllovverket han hadde innført ville gi dem opphold.

 3. Avatar for paven paven says:

  FN mener nå at det er en krigsforbrytelse å bombe Libya. Da kan man jo regne med at Jens blir arrestert neste gang han kommer på besøk

 4. Null rente er det eneste de har igjen i verktøy-kassa. Men det er heller ikke nødvendig med rente, for det viktigste er at vi har gjeld. Hvis det også medfølger en adresse, de kan finne deg på - desto bedre.

 5. Avatar for SHO SHO says:

  Det er ikke gitt at makteliten har som mål at EU skal gjennomgå et totalt økonomisk sammenbrudd som feks resulterer i folkelig opprør eller revolusjon (feks Gule Vester i flere land). Det er ikke slik at det bare finnes en eneste måte å styre en sentralbank på, når en løsning fungerer dårlig så kan også makteliten være villig til å prøve en ny løsning. Og da bytter man ut den gamle sentralbanksjefen med en ny sentralbanksjef som har en annen oppfatning av hvordan sentralbanken og økonomien bør styres. De besittende klasser som sitter på store formuer er som regel negative til inflasjon, og i Tyskland og Italia vil det kunne være lettere å kunne få oppslutning om lav inflasjon også pga den historiske erfaring med høy inflasjon i disse land.

 6. Avatar for SHO SHO says:

  I tillegg kan man prøve ut såkalt QE for folket, såkalt helikopter penger, dvs en liten borgerlønn som gjør folk i stand til å nedbetale gjeld og/eller øke sitt konsum for å stimulere samfunnsøkonomien.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Nei. Jeg har ikke sagt det, bare at de heller velger å redde bankene, enn å sikre at arbeiderklassen har råd til et hjem hvor de kan stifte famile.

  Folkelige opprør kan man slå ned på, og om feil folk skulle få makten i et multietnisk land, kan de bombes og ødelegges av borgerkrig. De holder også på med å skaffe seg AI-baserte sensurverktøy for å forhindre at missnøye deles, og de vestlige samfunnene er allerede atomisert.

  Å fortest mulig ødelegge det etniske felleskapet som kan utgjøre en trussel er derfor prioritert, så da gjør de ting som først å gi asylrettigheter, for så lage borgerkrig i andre land, slik at man har millioner av flyktninger man kan bruke til å senke lønninger og øke boligprisene. Å utdanne egne barn koster også bare penger fra et blårussperspektiv, så hva som i virkeligheten er en sadistisk politikk om vi måler i lidelse ensomhet skaper, ser de på som lønnsomt.

 8. Inflasjon spiser opp verdigapet mellom lånetaker og lånegiver. Her på gården ble det i 1921 bygd et våningshus ved hjelp av et digert lån i Hypotekbanken. Det tok ti år med deflasjon, før det hele var over, og svigerbestemora ble gårdeier. Hun var gift med en som hadde familie med madrasspenger (den gamle skolen). Slike penger er noe de vil ha slutt på.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere