Permafrosten i Canada tiner 70 år tidligere enn forventet

0
Når permafrosten tiner fører det til dramatiske endringer av landskapet. Foto: Scott Zolkos, University of Alberta

Ei gruppe forskere fra University of Alaska Fairbanks har studert permafrosten i Canada i en trettenårsperiode fra 2003 til 2016, og de er nå kommet med konklusjonen på disse studiene. I et sammendrag av sine funn sier de at nedsmeltinga av permafrosten skjer mye raskere enn forventet og at smeltinga i de studerte områdene skjer 150 til 240 prosent raskere enn i perioden 1979 til 2000.

Bill Cable, som er en av forfatterne av studien og ingeniør ved Alfred Wegener Institute Helmholtz Centre for Polar and Marine Research i Tyskland sier at det som overrasket forskerne ikke var det at permafrosten smelter, men det tempoet den smelter med.

Fra Wikipedia: Fordeling av permafrost, tele og snø på den nordlige halvkula. Lilla: Område med permafrost. Blått: Område med tele mer enn 15 dager per år. Rosa: Område med tele, men bare i mindre enn 15 dager per år. Tjukk linje: Grense for område med snø.

Vladimir E. Romanovsky fra University of Alaska Fairbanks sier at land som har vært frosset i tusener av år plutselig smelter i løpet av noen få år. Han mener dette betyr at klimaet må være varmere enn det har vært på 5000 år.

Permafrosten omfatter mellom 40 og 50 prosent av Canadas territorium, mens Alaska er 80 prosent permafrost.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.