Permafrosten i Canada tiner 70 år tidligere enn forventet

0
Når permafrosten tiner fører det til dramatiske endringer av landskapet. Foto: Scott Zolkos, University of Alberta

Ei gruppe forskere fra University of Alaska Fairbanks har studert permafrosten i Canada i en trettenårsperiode fra 2003 til 2016, og de er nå kommet med konklusjonen på disse studiene. I et sammendrag av sine funn sier de at nedsmeltinga av permafrosten skjer mye raskere enn forventet og at smeltinga i de studerte områdene skjer 150 til 240 prosent raskere enn i perioden 1979 til 2000.

Bill Cable, som er en av forfatterne av studien og ingeniør ved Alfred Wegener Institute Helmholtz Centre for Polar and Marine Research i Tyskland sier at det som overrasket forskerne ikke var det at permafrosten smelter, men det tempoet den smelter med.

Fra Wikipedia: Fordeling av permafrost, tele og snø på den nordlige halvkula. Lilla: Område med permafrost. Blått: Område med tele mer enn 15 dager per år. Rosa: Område med tele, men bare i mindre enn 15 dager per år. Tjukk linje: Grense for område med snø.

Vladimir E. Romanovsky fra University of Alaska Fairbanks sier at land som har vært frosset i tusener av år plutselig smelter i løpet av noen få år. Han mener dette betyr at klimaet må være varmere enn det har vært på 5000 år.

Permafrosten omfatter mellom 40 og 50 prosent av Canadas territorium, mens Alaska er 80 prosent permafrost.

Forrige artikkelSiktelsene etter MH17-katastrofen lite troverdige
Neste artikkelKina øker toppsatsene for USA, senker dem for alle andre