Prøver Assanges fangevoktere å ta livet av ham?

0
Julian Assange er nå alvorlig sjuk. Prøver britiske myndigheter å ta livet av ham?

Han er så syk at han nesten ikke kan snakke.

Av Caitlin Johnstone.

Julian Assanges svenske advokat Per Samuelson forteller til pressen at «Assanges helse-situasjon  på fredag var så ille at det ikke var mulig å føre en normal samtale med han».

Denne rystende opplysningen er blitt rapportert til en håndfull mindre nyhetsformidlere. Men dette er kun én side av at Sverige har avslått Samuelsons anmodning om å få utsatt den planlagte avhøringen av  Assanges i fengselet. Samuelson mener han foreløpig ikke kan avhøres om voldtekts-anklagene.

Faktum er at den fengslede Wikileaks-lederen er så syk at han nesten ikke kan snakke. Det betyr mye mer enn en anmodning om utsettelse. Allikevel legger overskriftene i Sverige mer vekt på Samuelsons fokus på den svenske saken enn på de oppsiktsvekkende nyhetene han kommer med.

Mens jeg skriver dette har jeg bare funnet noen få nyhetsmeldinger om dette. Av mainstream media er det bare Reuters som skriver om dette – med en ubetydelig overskrift: «Retten i Sverige avslår utsettelse av høringen mot Assange til tross for hans dårlige helse, sier advokaten hans». 

Sydney Morning Herald nevner også historien, men uten å skrive i overskriften at det skyldes dårlig helse. I stedet hiver de seg på at «Svensk rett avslår å utsette Assange-høringen».

Den mye mindre publikasjonen World Socialist Website er den eneste jeg så langt har funnet som rapporterer Samuelsons utsagn med noe som kan likne sannheten. De skrev: «Til tross for Assanges dårlige helse nekter svensk rett å utsette avhøringen».

Denne nyheten har vært så lite diskutert og så lite lagt merke til at det tok timer før jeg fant den, til tross for at jeg er svært interessert i både hva alternative medier skriver, og ikke minst nyheter om Wikileaks. 

På fredag kom det en rapport om at Julian Assange var så syk at han nesten ikke kunne snakke. Hvordan det står til med han burde være betydningsfullt for alle som bryr seg om han, om pressefrihet, om åpenhet hos regjeringer eller fredsaktivisme.

Noe annet rundt denne historien som er gått hus forbi i alle engelsktalende medier er at Assange faktisk er blitt overført til sykeavdelingen i Belmarsh-fengselet. Dette ble først publisert  i den svenske avisen Upsala Nya Tidning, en avis som kommer ut i samme område der avhøringen av Assange skulle finne sted. Nyheten var basert på Per Samuelsons uttalelser til pressen.

Artikkelen rapporterer følgende: «Wikileaks grunnlegger Julian Assagnes svenske advokat ber om å få utsatt høringen i Uppsala på mandag».

Ifølge advokaten, som besøkte sin klient i det britiske fengselet, har Assange blitt overført til medisinsk behandling og at han ikke kunne snakke. 

Avisen skriver:»Sist fredag besøkte Assanges svenske forsvarer, advokat Per E. Samuelson sin klient i fengselet. I et brev til distriktsretten i Uppsala, skriver advokaten at de møttes i mindre enn to timer. Assanges tilstand under møtet var slik at det var umulig å føre ‘en normal samtale’ med han. Julian Assange er overført til fengselets sykeavdeling. Men det er ikke kommet ut noen detaljert informasjon om hans helsetilstand».

Historien i Upsala Nya Tidning ble plukket opp av den danske avisen Politiken som oversatte artikkelen med overskriften: «Svekket Assange lagt inn på sykeavdelingen i London-fengsel: Det er umulig å ha en normal samtale med han».

Disse to nyhetsmeldingene kommer etter min mening fra like anerkjente kilder som enhver mainstream vestlig nyhetskilde. Hos andre publikasjoner har jeg ikke funnet noen rapporter om at Assange er innlagt på sykehus. Dette er jo helt bisarr.

Jeg har sendt en e-post til Per Samuelson og bedt om en bekreftelse på at Assange er innlagt på sykehus. Jeg skal oppdatere når jeg får svar.

For Assanges tilhengere er det mest frustrerende ved fangenskapet hans måten at han er blitt avskåret fra vanlige måter å informere publikum på.

Vanligvis er det slik at nyheter om fangen lett kan bekreftes eller avkreftes av de som har tilgang til Assange gjennom kilder som Wikileaks Twitter-konto. Men det ser ikke ut til at kildene har tilgang til han lenger.

Så nå opplever vi at alle slags rykter svirrer omkring om hvordan Assange har det i fengselet. Og det blir vanskelig å sortere ut fakta fra fiksjon. Men å finne en mer troverdig kilde om hans helse enn advokaten hans er vanskelig.

Det har lenge vært klart at Assanges helse sviktet mens han satt i Ecuadors ambassade i London. Leger som besøkte han der publiserte en artikkel i The Guardian i januar 2018 med tittelen: «Vi har undersøkt Assange, og han trenger virkelig helsehjelp – men han får den ikke». 

Renata Avila, aktivist og forfatter har arbeidet med og skrevet om Wikileaks, har twitret om de nye opplysningene. «Han trenger øyeblikkelig assistanse etter at han ble utvist fra ambassaden. Men det ble aldri gitt tillatelse til helsehjelp. I motsetning til Emin Huseynov som satt ett år i den sveitsiske ambassaden. Det tok omtrent en måneds behandling for å få han tilbake til normalt liv. Tenk deg da å sitte der i sju år! Brutalt!».

Vi har fulgt med på den sakte avlivingen av Julian Assange. De kveler han til døde med taktiske psykologiske tiltak, beleirings-taktikker og bevisst forsømmelse. Det er som de har lagt en løkke rundt halsen på han, ikke bare i Belmarsh-fengselet, men også i ambassaden.

Den eneste forskjellen på en henrettelse og å sitte på dødscelle er forskjellen på skjult og åpen krigføring. Dette gir mening fordi etterretning, rettslige og militære makter er i ferd med å gjennomføre dødsdommen over han. Det er jo de samme maktene som driver med krig. 

Først kom propagandaen mot han, så kom beleiringen og sanksjonene, og så gjennomførte de kuppet sitt (de slepte han ut av ambassaden). Og nå har de fått klørne i han og kan gjøre hva de vil med han bak lukkede dører. 

Det er slik du tar livet av en nasjon og fortsatt ser snill ut. Og det er slik de tar livet av Assange.

Rop dette ut på torgene. Enten er denne stillheten i media selv-påført eller kanskje resultat av ondskapsfull bruk av en D-notice (henvendelse om ikke å publisere, overs.)

Vi må gjøre alt som står i vår makt for å informere mainstream media om dette, og få folk til å stille spørsmål til pressen om hva som i all verden foregår i Belmarsh-fengselet for tiden. Assanges liv kan være avhengig av dette.

Alle har min uforbeholdne tillatelse til å publisere eller på annen måte bruke det jeg skriver (eller hva jeg ellers har skrevet) helt gratis. Arbeidet mitt er avhengig av lesernes støtte. Dersom du liker det jeg har skrevet her så del det på Facebook eller Twitter. 


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Caitlin Johnstone. Oversatt og noe forkortet av Ingunn Kvil Gamst og publisert på Derimot.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.