– Oppslutningen om EØS bygger på en myte, viser ny meningsmåling

0
EØS-avtalen gir EU enorm makt i Norge, men mange nordmenn tror på myter om at avtalen ikke kan sies opp uten å skade Norge. Illustrasjon: omslaget på Nei til EUs hefte om EØS.

EØS-avtalen får økende oppslutning på meningsmålingene. Nå viser det seg at 6 av 10 nordmenn tror det blir toll på norske industrivarer hvis Norge sier opp EØS. Dette skriver nettavisa ABC Nyheter og fortsetter:

– Vi trenger en kunnskapsbasert debatt. Her må myndighetene ta ansvar for å oppklare misforståelsene.
Det sier Nei til EUs leder Kathrine Kleveland til ABC Nyheter, etter at organisasjonen nylig fikk Sentio til å gjennomføre en meningsmåling.
I denne undersøkelsen fikk folk spørsmålet:
«Tror du det vil bli innført toll på norske industrivarer til EU om EØS-avtalen sies opp?»
I undersøkelsen, som ABC Nyheter har fått innsyn i, svarer 59 prosent «ja», 13 prosent «nei» og de resterende 28 prosentene «vet ikke».
Slik varierer antakelsene mellom ulike grupper:
De med universitetsutdannelse ser svartest på utsiktene: 65 prosent sier ja, mot 57 prosent blant dem med grunnskole.
60 prosent av oslofolk, 49 prosent av bygdefolk tror det går så galt.
Blant Venstre-velgerne tror 71 prosent det blir toll. Velgerne til det mest entusiastiske EØS-partiet, KrF, er minst pessimistisk – med 44 prosent.
66 prosent av EØS-avtalens tilhengere tror det blir toll, men det gjør også over halvparten av EØS-motstanderne – 53 prosent.

– Dette tyder på at det er myter og misforståelser bak folk flest sin tro på at vi ha EØS-avtalen for å få solgt varene våre, sier Kleveland.

Norge kan fritt velge å si opp EØS-avtalen med ett års varsel. EØS-avtalen fastslår at etter en utmelding skal man forhandle om å finne praktiske løsninger som både Norge og EU er tjent med.

Hvis EØS-avtalen faller bort, skal den tidligere frihandelsavtalen med EU igjen tre i kraft. Frihandelsavtalen gir tollfrihet for alle industrivarer. Vi kan altså selge varene våre til EU som i dag uten toll og andre handelshindringer.

Les Nei til EUs hefte om EØS-avtalen.

Forrige artikkelSjakk matt i Hormuzstredet?
Neste artikkelBor det syrere i Syria, Lars Gule? (2) —