USA med nye straffetiltak mot Cuba – EU protesterer

0
USA trapper opp sine ulovlige sanksjoner. Denne gangen mot Cuba. Shutterstock.

EU varsler mottiltak mot USA etter at president Donald Trump har skjerpet de amerikanske straffetiltakene mot Cuba, skriver NTB. Donald Trump har også sagt at han vil gå til en «full og total embargo mot Cuba hvis ikke kubanske tropper slutter å operere i Venezuela.»

Cuba på sin side svarer Trump med å si at landet ikke har noen tropper i Venezuela, men «derimot 20.000 leger og annet medisinsk personale.»

Nå er ikke mangel på faktagrunnlag for sine påstander noe som pleier å hindre Washington, og det er neppe noen tvil om at USA kommer til å skjerpe sanksjonene mot Cuba uansett. Dette rammer også USAs angivelig allierte i EU.

Det får EU til å protestere.

– Helms-Burton-loven rammer flere av våre medlemsland veldig hardt, framfor alt Spania, Italia og Frankrike, men også noen andre, sa EUs handelskommissær Cecilia Malmström til NTB tidligere i uka.

I en fellesuttalelse med EUs utenrikssjef Federica Mogherini ble det sagt at:

EU beklager dypt at Helms-Burton-loven fra 1996 blir fullt iverksatt. Avgjørelsen … er et brudd på de forpliktelsene som USA og EU gjensidig tok på seg gjennom våre avtaler i 1997 og 1998, som har vært respektert av begge parter siden da. Dette vil skape unødvendig friksjon og det undergraver tilliten og forutsigbarheten i det transatlantiske partnerskapet.

EU sier at USAs vedtak er et brudd på internasjonal lov og lover å samarbeide med land som deler denne oppfatninga.

Hvis Malmström og Mogherini fulgte litt bedre med, ville de se at USA aldri bryr seg om internasjonal lov når det tjener USAs interesser å bryte den. Og de burde ha lagt merke til at det ikke finnes noe transatlantisk partnerskap.

USA har ikke partnere, bare fiender og vasaller. EU tilhører sistnevnte kategori.

Samtidig leser vi at Tyskland fortviler over handelskrigen mellom USA og Kina. Tysklands økonomiminister Peter Altmaier var i Beijing under Den andre verdenskonferansen for BRI i slutten av april 2019 og der sa han at handelskrigen mellom Kina og USA skader verdensøkonomien og at han håpet at den ville ta slutt så snart som mulig. Det Altmaier ikke sa, men som han sikkert er fullstendig klar over, er at denne handelskrigen er satt i verk av hans «allierte» USA.

Europeisk økonomi lider og skades under USAs overherredømme. Men europeiske ledere tør ikke ta noe oppgjør med den, fordi de er i lomma på USA.

Den slags politikere er tatt på kornet av Henrik Ibsen i fjerde akt av Peer Gynt der han lar herr Trumpeterstråle uttale:

Jeg får vel følge dem på færden,
– men protesterer for alverden –!


Forrige artikkelRabbiner i Israel: – Vi støtter rasismen, Hitler hadde rett, araberne er genetisk underlegne
Neste artikkelProblemer i kø når IS-krigere skal hjem
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).