USA: Huawei-saken fører til unntakstilstand i USA.

0
Donald Trump har tatt i bruk lovene for unntakstilstand for å ramme Huawei. Foto: Shutterstock
Knut Lindtner

Av Knut Lindtner.

USAs president Donald Trump har erklært nasjonal unntakstilstand rundt teknologi designet eller produsert av «utenlandske konkurrenter». Dette er ment å ramme Kinas ZTE og Huawei i et forsøk på å fryse dem ut av 5G-markedet. Erklæringen kom i form av denne presidentordren.

Denne meldingen føyer seg inn i stadig flere desperate tiltak fra USAs ledelse for å komme på offensiven. Saken gjelder naturligvis Huawei som nå er den ledende telegiganten i verden. Som jeg har skrevet om tidligere har saken flere viktige aspekter.

Den bryter med den oppskrytte «frihandelen» som Norge er helt avhengig av. Dette er proteksjonisme. Men det skyldes at USA i økende grad er på etterskudd innen dette feltet. 

Kineserne produserer mer avansert og billigere teknologi enn det USA klarer. Og det er den andre viktige siden ved «unntakstilstanden». USA vil ikke kunne kompensere og ta igjen den kinesiske ledelsen med et slikt tiltak.

Det tredje er naturligvis, som jeg også har påpekt, at Huawei sin avanserte teknologi blokkerer for USA overvåkning gjennom «5 eyes-systemet» noe som gjør produktene tiltrekkende for en rekke andre stater, bl.a. noen av USAs nærmeste allierte. USA mister sin ulovlige overvåkning. Huaweis billigere og bedre produkter er i ferd med å skape en ny politisk/teknologisk virkelighet. Og USA kan ingenting gjøre med det.

Trumps «unntakstilstand» vil bare bringe USA enda lengre på etterskudd teknologisk fordi bedrifter i USA ikke får kjøpe det billigste og mest avanserte utstyret på markedet.

Knut Lindtner

Denne artikkelen ble først publisert på Derimot.no.

KampanjeStøtt oss

Start diskusjonen på forum.steigan.no