Sri Lanka utviser over 600 muslimske predikanter

0
Myndighetene i Sri Lanka sier at terrorangrepene som drepte over 290 mennesker ble utført av radikale islamister. Skjermdump fra Bloomberg.

Etter terrorangrepene på Sri Lanka i påsken 2019 som drepte om lag 300 mennesker har myndighetene i landet utvist over 600 utlendinger. Blant dem er over 200 muslimske geistlige. Dette melder Straits Times.

Innenriksminister Vajira Abeywardena sier at disse predikantene hadde kommet inn i landet på lovlig måte, men at visaene deres hadde utløpt. Myndighetene i Sri Lanka sier at terroraksjonene ble ledet av en lokal islamist, men at han hadde koordinert med ekstremister i ulandet, uten at det siste er blitt presisert. Abeywardena sier at Sri Lanka ikke tidligere har hatt problemer med muslimske geistlige tidligere. De har kommet til landet i flere tiår uten at det har vært noe problem. Men det er de predikantene som er kommet dit nylig som er i sikkerhetspolitiets søkelys.

Myndihetene i Sri Lanka ble varslet om et kommende terrorangrep 12 dager før de første bombene eksploderte. I meldingene ble det sagt at islamisten Zahran Hashmi i National Thowheeth Jama’ath og hans sammensvorne ville gjennomføre et sjølmordsangrep. Men dette førte ikke til noen kjente tiltak fra myndighetenes side.

Hashmi var en ekstrem islamist som holdt agitatoriske prekener der han delte menneskeheten i tre grupper: muslimer, de som har inngått avtaler med muslimer – og «de som trenger å bli drept».

Myndighetene har etter terroraksjonene innført forbud mot bruk av klesplagg som niqab og burka som skjuler ansiktene.

Den islamske staten har angivelig tatt på seg ansvaret for terroraksjonene, og minst en av selvmordsbomberne skal ha fått trening av IS i Syria. IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi har sagt i en video at terroraksjonene var en hevn for Syria. USAs ambassadør til Sri Lanka sier at «det ikke er usannsynlig at det er en utenlandsk tilknytning».

Nyhetskanalen Newsfirst i Sri Lanka skriver at Saudi-Arabias utenriksdepartement var klar over at det ville komme et angrep. Fem dager før angrepet ble Saudi-Arabias ambassade i Sri Lanka angivelig instruert om å ødelegge all korrespondanse med hjemlige og utenlandske grupper. Denne informasjonen stammer fra en arabisk kilde, men vi har foreløpig ikke fått den bekreftet fra andre kilder.

30. april 2019 oppfordret Saudi-Arabia alle saudiarabiere i Sri Lanka om å forlate landet «på grunn av den aktuelle sikkerhetssituasjonen.»

I noen analyser blir det pekt på at Sri Lanka spiller en viktig rolle i det strategiske spillet om Indiahavet, trekanten USA, India og Kina og det kinesiske «silkeveibeltet». Det er utvilsomt riktig. Men om det har noen sammenheng med terroraksjonene er foreløpig ikke påvist.

Les:Sri Lanka: – Ekstreme islamister sto bak terrormassakrene

Var det en statlig aktør som sto bak massakrene i Sri Lanka?

Vil du være med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelIsraels bombing av Gaza – minst 24 palestinere drept
Neste artikkelHär har USA krigat, stött kupper och påverkat val sedan andra världskriget
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).