Var det en statlig aktør som sto bak massakrene i Sri Lanka?

0
Politi bevokter Sankt Antonius-kirken i Sri Lanka. Skjermdump fra Twitter.

Dødstallene fortsetter å stige i Sri Lanka etter terrorbombene som rammet tre kirker og tre hoteller i landet. 23. april 2019 er tallet oppe i minst 310. Den lokale islamistiske gruppa National Thowheeth Jama’ath (NTJ) er pekt ut som ansvarlig.

Men angrepene var så velorganiserte og så koordinerte at analytikerne har vanskelig for å tro at en såpass gruppe ville være i stand til å gjennomføre dette. Angrepene hadde militær presisjon og ble gjennomført praktisk talt uten tekniske feil av noe slag. Det er helt uvanlig, for ikke å si enestående.

Derfor har flere analytikere begynt å se etter statlige aktører bak dette. Den islamske staten er ingen stat, men det er klart at med sine erfaringer og kamptrente eksperter fra krigen mot Syria er de i stand til å lage store aksjoner.

Men man har også begynt å se etter større aktører enn som så. EurasiaFuture mener at India kan ha hatt noe med det å gjøre, siden India er en stormakt og har de ressursene som skal til. India har også støttet terrorisme i Sri Lanka tidligere.

Adam Garrie i EurasiaFuture mener også at India kan ha klare motiver for å destabilisere Sri Lanka.

Også New York Times mener at angrepene var for velorganiserte til at man kan tro at de lokale islamistene var hjernene bak operasjonen:

Nicholas J. Rasmussen, a former director of the National Counterterrorism Center, said the presence of some Sri Lankan fighters in Syria and Iraq raised the prospect of informal connections with members of National Thowheeth Jama’ath still in Sri Lanka.
“It’s hard to imagine an attack of this complexity without some form of organization and support from a group that has done this kind of thing before,” Mr. Rasmussen said in an email.
Lisa Monaco, a former homeland security adviser for President Barack Obama, who also served as assistant attorney general for national security, said that if the attacks in Sri Lanka had been inspired by ISIS, it should serve as a stark reminder to the Trump administration.

Lisa Monaco kunne ha føyd til at støtten til jihadistene i Syria, deriblant IS, ble utviklet til sitt høyeste nivå under hennes forrige sjef, fredsprisvinner Obama.

Den mest opplagte statlige operatøren som driver islamistisk terror er Saudi-Arabia. De er foreløpig ikke nevnt, men som hovedsponsor for verdens jihadister, er det opplagt at det må settes et søkelys på dem. At både kong Salman og kronprins MBS har sendt sine kondolanser betyr ingenting i denne sammenhengen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.