Sri Lanka: – Ekstreme islamister sto bak terrormassakrene

0
Myndighetene i Sri Lanka sier at terrorangrepene som drepte over 290 mennesker ble utført av radikale islamister. Skjermdump fra Bloomberg.

Terrorangrepene mot femstjerners hoteller og katolske kirker i Sri Lanka har drept over 290 mennesker og såret ytterligere 500. Regjeringa i landet har vært forsiktig med å si noe om hvem som sto bak massakrene. Men over 20 folk er blitt arrestert og 22. april 2019 gikk regjeringa i Colombo ut med informasjon om at det var den islamistiske gruppa National Thowheeth Jama’ath (NTJ) som sto bak. Dette melder blant annet New York Times. USAs utenriksminister Mike Pompeo har også lagt ansvaret på islamistene og kalte det «en forferdelig bølge av radikal islamistisk terror».

Helseminister Rajitha Senaratne i Sri Lanka sier at «det var et internasjonalt nettverk også, for uten det kunne ikke disse angrepene ha lykkes».

Som vi har meldt tidligere fikk politiet i Sri Lanka et varsel ti dager før massakrene om at ei radikal islamistisk gruppe planla terrorangrep mot 11 kirker. Varselet var også tydelig på at det var katolikkene som skulle rammes. Men myndighetene reagerte ikke på varselet. Nå skyldes det på at det er så stor mistillit mellom presidenten og statsministeren at informasjon ikke går mellom dem.

Kartet viser hvor i Sri Lanka terroristene har slått til. Wikipedia.

US State Department har sendt ut advarsler om at terroristgruppene forbereder nye angrep i Sri Lanka, skriver Financial Times. Indisk etterretning sier at Den islamske staten har vært aktiv i Sri Lanka siden 2016. Året etter vendte lankesiske IS-terrorister fra Syria hjem til Sri Lanka og siden da har jihadistaktiviteten blitt trappet opp. Dette bekreftes også i denne rapporten fra Geopolitical Monitor. I januar 2019 ble en treningsleir for IS-jihadister avslørt i Sri Lanka. Denne gruppa hadde forberedt et terrorangrep mot de historiske buddhistmonumentene i den gamle byen Anuradhapura.

Det begynner dermed å bli mye klarere at dette har vært en vel planlagt og grundig gjennomført terrormassakre utført av lokale jihadister, men sannsynligvis med støtte fra et internasjonalt nettverk – sannsynligvis IS. Det at aksjonene har vært rettet mot kristne og utlendinger passer også inn i ideologien til jihadistene.

Vil du være med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelHvem sto bak terrormassakrene i Sri Lanka?
Neste artikkelTjue år siden NATO bombet jugoslaviske journalister
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).