Israels bombing av Gaza – minst 24 palestinere drept

0
Israels bombing av Gaza i mai 2019 har ført til at minst 24 palestinere er blitt drept. Foto: @ShehabAgency

Israels bombing av Gaza har drept minst 24 palestinere, skriver al-Jazeera. Israels militære ledelse sier at det er avfyrt mer enn 600 raketter og andre prosjektiler fra Gaza mot mål i Israel – over 150 av dem skal være skutt ned av Israels Iron Dome anti-missil system. Ett palestinsk spedbarn er blant de drepte. Fire israelere skal være drept av rakettene fra Hamas.

Etter den israelske bombekampanjen mot Gaza i 2014 har det vært relativt stille. Men i dag har Hamas rakettvåpen som kan nå djupt inn i Israel, til byene Ashdod og Ashkelon, og til og med Tel Aviv, skriver Haaretz.

Organisasjonen Jewish Voice for Peace, som arbeider for å få en slutt på Israels okkupasjon av Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem, sier i en uttalelse at de beklager alle tap av menneskeliv. Samtidig peker de på det de mener er den grunnleggende årsaken til dagens situasjon.

… i over et tiår har Isralel satt Gaza under beleiring og har ulovlig forseglet områdets grenser til lands, til sjøs og i lufta, og fanget to millioner mennesker der og sørget for ekstrem knapphet på medisiner, mat, elektrisitet og vann.

Palestinere som har protestert mot disse forholdene har blitt møtt med skarp ammunisjon. Sist fredag skjøt Israel titalls av ubevæpnede palestinere under en demonstrasjon i Gaza og drepte fire mennesker.

Denne volden vil ikke ta slutt før det er rettferdighet, likhet og frihet for alle i Israel/Palestina.

Statsminister Benjamin Netanyahu har truet med å iverksette en full krig mot Gaza. Siste nytt per 6. mai 2019 er imidlertid at israelske og palestinske myndigheter har forhandlet fram en våpenhvileavtale. Det melder både al-Jazeera og Jerusalem Post.

Israel har utvilsomt både våpen og vilje til å gjennomføre en ny massiv krig mot Gaza, men timing er alt. Selv Netanyahu nøler med å gjøre det midt under Eurovision-finalen i Tel Aviv 14.–18. mai. Allerede meldes det om dårlige billettsalg og det er ventet svært få turister til byen i anledning finalen.

Forrige artikkelUforsvarlig fiske
Neste artikkelSri Lanka utviser over 600 muslimske predikanter
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).