Ledende militære veteraner i USA advarer sterkt mot krig mot Iran

0
Pensjonerte militære toppledere og diplomater advarer Donald Trump mot en krig mot Iran. Foto: Shutterstock.

I et oppsiktsvekkende åpent brev fra pensjonerte toppdiplomater og tidligere framtredende militære ledere blir president Donald Trump innstendig advart mot en krig mot Iran.

Brevet er koordinert av American College of National Security Leaders, som er et forum av pensjonerte admiraler, generaler, ambassadorer og ledende regjeringsfunksjonærer i USA. Brevet er publisert på nettsidene til War on the Rocks, som står Pentagon svært nær.

I brevet heter det blant annet:

Kjære herr president,

Vi skriver til deg for å uttrykke vår dype bekymring med den nåværende eskaleringen med Iran i Persiabukta. Den gjensidige fiendtligheten mellom USA og Iran, den akselererende utplasseringen av en hangarskipsgruppe og B-52 bombefly til regionen, og rapporter om iranske forberedelser til angrep på amerikanske militære og diplomatiske anlegg er svært bekymringsfull og den øker faren for en potensielt dødelig konfrontasjon. En krig med Iran, enten den er bevisst valgt eller skjer ved en feilberegning, ville få dramatiske konsekvenser i et allerede destabilisert Midtøsten og dra USA inn i enda en væpnet konflikt med enorme økonomiske, menneskelige og geopolitiske kostnader.

Som nasjonale sikkerhetseksperter med omfattende karriere i de amerikanske væpnede styrker og diplomatiet har vi førstehånds erfaring for hvor raskt konflikter kan spinne ut av kontroll. Mangelen på direkte kommunikasjon mellom amerikanske og iranske politiske og militære ledere i en tid med økt polemikk øker kun muligheten for feilberegning som fører til utilsiktet militær konflikt. Washington og Teheran snakker forbi hverandre og tar hverandres handlinger og synspunkter som i beste fall farlig provoserende i beste fall og i verste fall som begynnelsen på militære aksjoner.

De militære og diplomatiske veteranerne ber president Trump innstendig om å innlede et diplomati med Iran for å trappe ned den farlige spenningen i regionen. De sier at de var oppmuntret av Trumps uttalelse om å unngå krig med Iran og ber ham bruke sin makt som øverstkommanderende til å unngå at denne situasjonen trappes opp til en virkelig krig, enten det skjer med overlegg eller ved feiltakelser. De mener at sjøl om sanksjonene har redusert Irans økonomiske støtte til Hizbollah i Libanon, har de sammen med den militære opptrappinga ført til at hardlinerne i Teheran er blitt enda mer overbevist om at det er umulig å oppnå kompromisser med Iran.

Det er disse uttalelsene fra presidenten de militære veteranene viser til:

Trump gir Pentagon beskjed om at han ikke ønsker krig mot Iran

Det er interessant at det er erfarne militære ledere, folk som vet hva krig er, som her går sammen i et uvanlig felles initiativ for å unngå krig, mens kyllinghauker som John Bolton og Mike Pompeo, som aldri har deltatt på noen slagmark, gjør sitt ytterste for å bygge opp krigshysteriet.

Det betyr at de er seriøst bekymret for at det kan bli krig og at de vil investere sin prestisje i å prøve å unngå krigen.

Forrige artikkel– «Gassangrepet» i Douma var arrangert, sier berømt MIT-forsker
Neste artikkelSyria vinner terreng i kampen for å frigjøre Idlib