De gule vestene på gatene igjen tre dager etter 1. mai

0
1. mai-parolene forfølger president Macron og hans minsistre. Denne megaplakaten ble vist fram både 1. mai og i demonstrasjonen lørdag 4. mai i Paris. Foto: Halvor Fjermeros

Av Halvor Fjermeros.

20.000 gule vester, Gilets jaunes, gikk på gatene i Frankrike den 25. lørdagen på rad. I Paris anklaget de innenriksminister Castaner for å være en løgner etter at han påsto at et sykehus ble «angrepet» 1. mai. Deretter dro de på grillparty.  

Lørdag gikk ifølge det franske Innenriksdepartementets togtellere 1.450 gjennom Paris´ gater, mens samme kilde mente det var 18.900 – merk presisjonen! – som gikk i gule-vester-tog i hele Frankrike. Og velvillig opplyser fransk tv, i dette tilfelle kanalen LCI, at det er «ned» fra 23.400 forrige lørdag. Propagandakrigen om tallene har blitt så viktig for myndighetene at denne referansen må nevnes. Og LCI stiller da også det spørsmålet som «alle» vil ha svar på: Er dette slutten på de gule vestenes evne til å mobilisere, siden tallene var så lave.

Fra demonstrasjonen i Paris:

Imponerende utholdenhet

At Gilets jaunes, de gule vestene, i det hele tatt viste seg på gata i Paris, i Bordeaux (hvor det var like mange, ca. 1.500) og i en rekke andre byer, er i seg sjøl imponerende tre dager etter 1. maidemonstrasjonene som samlet henimot 300.000 i hele Frankrike. De gir seg ikke på tørre møkka. Og 1. mai fikk de vann på mølla da innenriksminister Christophe Castaner diktet opp et «angrep» på et sykehus basert på rykter, et ord han dagen etter måtte beklage å ha brukt. Det ga Gilets jaunes ny energi da de lørdag la løypa om et annet sykehus i det østre Paris. Avisa Libérations overskrift etter lørdagsmarsjen er: Gule vester: «Løgneren Castaner» og støtte til sykehusene i demonstrasjonen i Paris.

Kulturopprop for de gule vestene
Juliette Binoche, Emmanuelle Béart, Edouard Louis, Alain Damasio og andre kulturpersonligheter med støtteopprop for de gule vestene.

Den forseggjorte megaplakaten som anklager den franske republikken for korrupsjon og plager president Macrons regjering med den skandaløse Benalla-saken fra 1. mai i fjor, ble lørdag oppgradert til å plage innenriksministeren med anklagene om løgnen om «sykehusangrepet». 1. mai forfølger Macron og hans politi- og innenriksminister på andre året.

Det er regjeringa som angriper sykehusene!

-President Macron har kuttet 160.000 stillinger i offentlig sektor, noe som har rammet sykehusene og helsesektoren spesielt hard. Det er litt av et paradoks at innenriksminister Castaner og helseminister Agnes Buxyn, som oppskriftsmessig stilte opp på det «angrepne» sykehuset Pitié-Salpetriere dagen etter 1. mai, anklager demonstranter for å angripe sykehuset, når det faktisk er er regjeringa som har brukt budsjettene til å «angripe» dem. Det sier Mathilde Panot som sitter i parlamentet for La France Insoumise, «det ukuelige Frankrike», for en valgkrets utenfor Paris hvor jeg traff henne fredag.

En trenger ikke å være venstreorientert «insoumist» for å mene at president Macron er upopulær. Det er det som bidrar til å fyre opp de gule vestene lørdag etter lørdag, og som denne lørdagen bidro til at Gilets jaunes fyrte opp griller fire steder i Paris etter marsjene. Og etter kveldens avsluttede grillparty i en park i bydel utenfor Paris viste de gule vestene den nye filmen «J´veux du soleil» av François Ruffin, folkevalgt journalist i parlamentet som har laget en film nettopp om de gule vestenes opprør – utenfor Paris.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.

Les mer om de gule vestene på steigan.no

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFake news mot de gule vestene: Tåregass og grov propagandakrig
Neste artikkelNorske statsborgere i Syria som har deltatt i IS: Hva venter dem?