Da USA lagde propagandafilm for Sovjetunionen

0
Et møte mellom russiske og amerikanske soldater ved elva Elben i april 1945.

Av Lars Birkelund.

Omtale av The Battle of Russia (1943), av Frank Capra og Anatole Litvak, beskrevet som informasjonsfilm i rulleteksten. Bildet viser et møte mellom russiske og amerikanske soldater ved elva Elben i april 1945.

Den viktigste utviklingen i Europa det siste året har vært den knusende offensiven til Russlands mektige armé.

Historien har ikke sett maken til det heltemotet sovjetrusserne viser.

Vi og våre allierte skylder Sovjetunionens folk og deres væpnede styrker evig takknemlighet.

De russiske soldatenes galante og aggressive kampmoral kan ikke våre væpnede styrker føle annet enn beundring for.

Omfanget av Russland innsats og den «grandeuren» den ble gjennomført med gjør den til historiens største militære bragd.

Sitatene er ikke hentet fra datidens sovjetiske propaganda, men fra hhv Franklin Roosevelt, Henry L Stimson (USAs krigsminister), Frank Knox (USAs marinesjef), George C Marshall (han med Marshallhjelpen) og Douglas MacArthur (general, commander in chief) og er gjengitt i filmen.

Ja, denne filmen er virkelig bemerkelsesverdig, noe så utrolig som en USA-produsert heltedyrkning av Sovjetunionen, av det russiske folk, den røde arme, den mangfoldige kulturen, sivilt og militært heltemot osv, produsert av det som da het USAs krigsdepartment. I alle åra fra den russiske revolusjonen i 1917 til 1941 ble Sovjetunionen utsatt for massiv demonisering i vestlige medier. Men i løpet av de fire åra Sovjetunionen var alliert med USA, UK, Frankrike osv snudde denne omtalen nærmest til sin motsatte ytterlighet. Etter krigen var det «business as usual», mao antisovjetisk/russisk skremselspropganda som har pågått med vekslende styrke helt til nå, mer enn 25 år etter den kalde krigen. The Battle of Russia ble ikke vist. Eller som det heter i Wikipedias omtale av filmen: withdrawn from circulation during the Cold War. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Battle_of_Russia

Dokumentaren svarer også på hvorfor Russland stadig gjennom århundrene har vært under angrep (fra Sverige, Frankrike, Tyskland, Japan osv). Ja, egentlig også den dag i dag. Det handler rett og slett om naturressurser, som Russland har uforholdsmessig mye av, det skal sies. Se forøvrig min artikkel om blant annet borgerkrigen (1918-22) hvor disse landene og flere andre var involvert. Så kan man saktens lure på hva som er sjølve sannheten om Sovjet, Stalin og Russland.

I skrivende stund sender NRK “Akopalypse”, en svært ensidig og demoniserende serie om Josef Stalin, ikke ulik den mediedemoniseringen vi har sett av Saddam, Gaddafi, Assad og Putin. Stalin er lite omtalt i The Battle of Russia, men allikevel er filmen en god, ja, nødvendig motvekt til TV-serien NRK nå sender og mye annet vi har blitt indoktrinert med når det gjelder Russland og Sovjetunionen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.