Tjue år siden NATO bombet jugoslaviske journalister

2
Den serbiske TV-stasjonen RTS ble bombet av NATO 23. april 1999. Foto IFJ

23. april 1999 ble den statlige kringkastingsstasjonen i Serbia RTS bombet med missiler fra NATO-fly. 16 av kanalens medarbeidere ble drept og ytterligere 16 ble skadet. Angrepet var overlagt og er et av de verste angrepene på journalister og media i nyere historie. I terrorangrepet på det franske magasinet Charlie Hebdo i 2015 ble 12 mennesker drept og 11 skadet. NATOs angrep på serbiske journalister og andre medieansatte var dermed i samme størrelsesorden – og vel så det. Men det var ingen vestlige ledere som stilte med t-skjorter med påskriften Je suis RTS. Tvert om, de støttet angrepet på serbisk kringkasting og la skylden på den jugoslaviske regjeringa. NATO erklærte serbisk kringkasting som et «militært legitimt mål» og general Wesley Clark, som ledet NATOs bombing sa at NATO:

… visste da vi bombet at det ville være andre måter å ramme serbisk TV på. Det var ingen enkelt bryter som kunne slå av alt, men vi syntes det var et godt trekk å angripe dem og den politiske ledelsen var enig med oss.

Dette står å lese i den endelige rapporten fra FN om NATOs bombing av Jugoslavia. Altså, for å gni det inn: NATO bombet serbisk TV med viten og vilje og drepte et stort antall journalister fordi de syntes dette var et «godt trekk» for å stoppe serbisk kringkasting.

Dette bør stilles opp mot generalsekretær Jens Stoltenbergs påstand i sin hyllningstale til Kongressen i USA:

The Cold War ended without a shot being fired in Europe.
And we have experienced an unprecedented period of peace.

Uten at et eneste skudd ble løsnet…

Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ har deltatt på møte i Beograd i forbindelse med 20-årsdagen for angrepet på deres kolleger i Jugoslavia og skriver på Twitter:

IFJ slår fast at til denne dag er ingen blitt stilt ansvarlig for dette angrepet på pressefriheten og arbeidende journalister, og de kaller det med rette en krigsforbrytelse.

Minnetavle over de 16 journalistene som ble drept av NATOs bomber 23. april 1999. Kilde: IFJ

Les også:20 år siden den forbryterske krigen mot Jugoslavia

Krigen mot Jugoslavia – en modell for seinere kriger bygd på løgn

KRIG I VÅR TID

Vil du være med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for TerjeM TerjeM says:

    IFJ slår fast at til denne dag er ingen blitt stilt ansvarlig for dette angrepet på pressefriheten og arbeidende journalister

    En gruppe internasjonale advokater anmeldte saken til Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia. Carla del Ponte, lederen for domstolen, ønsket ikke å etterforske saken, en avgjørelse som var mot domstolens egne regler, fordi hun ‘stolte på NATO’. Og slik sluttet den saken.

    Men en person ble faktisk straffet for de drepte journalistene. Etter regimeendringen i Serbia, ble sjefen for TV-stasjonen fengslet av en serbisk domstol for å ha latt de ansatte arbeide videre selv om alle (inkludert de ansatte) visste det var en stor risiko for et slikt angrep.

  2. Og hva har norske journalister å si til dette…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere