Tjue år siden NATO bombet jugoslaviske journalister

0
Den serbiske TV-stasjonen RTS ble bombet av NATO 23. april 1999. Foto IFJ

23. april 1999 ble den statlige kringkastingsstasjonen i Serbia RTS bombet med missiler fra NATO-fly. 16 av kanalens medarbeidere ble drept og ytterligere 16 ble skadet. Angrepet var overlagt og er et av de verste angrepene på journalister og media i nyere historie. I terrorangrepet på det franske magasinet Charlie Hebdo i 2015 ble 12 mennesker drept og 11 skadet. NATOs angrep på serbiske journalister og andre medieansatte var dermed i samme størrelsesorden – og vel så det. Men det var ingen vestlige ledere som stilte med t-skjorter med påskriften Je suis RTS. Tvert om, de støttet angrepet på serbisk kringkasting og la skylden på den jugoslaviske regjeringa. NATO erklærte serbisk kringkasting som et «militært legitimt mål» og general Wesley Clark, som ledet NATOs bombing sa at NATO:

… visste da vi bombet at det ville være andre måter å ramme serbisk TV på. Det var ingen enkelt bryter som kunne slå av alt, men vi syntes det var et godt trekk å angripe dem og den politiske ledelsen var enig med oss.

Dette står å lese i den endelige rapporten fra FN om NATOs bombing av Jugoslavia. Altså, for å gni det inn: NATO bombet serbisk TV med viten og vilje og drepte et stort antall journalister fordi de syntes dette var et «godt trekk» for å stoppe serbisk kringkasting.

Dette bør stilles opp mot generalsekretær Jens Stoltenbergs påstand i sin hyllningstale til Kongressen i USA:

The Cold War ended without a shot being fired in Europe.
And we have experienced an unprecedented period of peace.

Uten at et eneste skudd ble løsnet…

Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ har deltatt på møte i Beograd i forbindelse med 20-årsdagen for angrepet på deres kolleger i Jugoslavia og skriver på Twitter:

IFJ slår fast at til denne dag er ingen blitt stilt ansvarlig for dette angrepet på pressefriheten og arbeidende journalister, og de kaller det med rette en krigsforbrytelse.

Minnetavle over de 16 journalistene som ble drept av NATOs bomber 23. april 1999. Kilde: IFJ

Les også:20 år siden den forbryterske krigen mot Jugoslavia

Krigen mot Jugoslavia – en modell for seinere kriger bygd på løgn

KRIG I VÅR TID

Vil du være med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelSri Lanka: – Ekstreme islamister sto bak terrormassakrene
Neste artikkelEU-toppene gleder seg ikke til parlamentsvalget
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).