Netanyahus seier baner veien for mer apartheid og annektering av palestinsk land

0
Israels "crime minister" har sikret seg et nytt mandat. Fra Tel Aviv mai 2018. Shutterstock.

Benjamin Netanyahu later til å ha sikret seg sin femte periode som statsminister i Israel. Det skjer til tross for at han er under etterforskning for grov korrupsjon. Det er Netanyahus høyreekstreme og krigerske politikk som har banet vei for hans femte mandat. Han sendte skarpskyttere til å slakte ned seksti ubevæpnede sivile på en eneste dag i mai 2018. Det såkalte «verdenssamfunnet» lot ham gjøre det. Israel feiret samtidig at Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad til tross for internasjonale protester. Enda en fjær i hatten for Netanyahu. Når så Trump også erklærte at USA i strid med all internasjonal rett anerkjenner Israels kontroll over de okkuperte Golanhøydene var det en ytterligere bistand til Netanyahu.

Netanyahus seier baner veien for at Israel bit for bit vil annektere Vestbredden. Han sa før valget at dersom han skulle vinne ville annektere de israelske bosettingene på Vestbredden som deler av Israel. Bosettingene er ulovlige, men slikt spiller ingen rolle for Israel. Anneksjon av bosettingene vil være den siste spikeren i likkista til den såkalte «tostatsløsningen» som ligger til grunn for den beryktede Osloavtalen. «Tostatsløsningen» har vært død lenge. Nå blir den gravlagt.

Netanyahus seier vil sørge for mer apartheid mot palestinerne, mer undertrykking og mer rasisme. Netanyahus regime er høyreekstremt og reaksjonært, men kan fortsette det langsomme folkemordet mot palesitnerne fordi USA og Vesten holder sin hånd over alt Israel gjør.

Liberalerne vil si at Netanyahus seier er «et tilbakeslag for fredsprosessen». Hvilken fredsprosess? Det finnes ingen fredsprosess. Det finnes bare et gigantisk bedrageri mot det palestinske folket som ikke minst ble satt i scene gjennom Osloavtalen. Der ble palestinerne lovet sin egen stat bare de føyde seg, til tross for at Israel helt opplagt aldri hadde til hensikt å godta noen reell palestinsk stat.

I et intervju i mai 2018 sa tidligere statsminister Kåre Willoch at «Israel fører en kurs mot katastrofe også for seg selv».

– Jeg er alvorlig redd for at den kurs Israel nå fører er en kurs mot katastrofe også for Israel. Det vil komme en situasjon der verden ikke lenger finner seg i dette, sier han.

Vi tror Willoch har rett i dette. Maktbalansen i regionen er endring. USA har ikke lenger samme enerådende makt, og særlig ikke etter nederlaget i krigen mot Syria. Det kan komme en dag da den internasjonale garantien for Israels apatheidpolitikk forsvinner, og da kan Israel komme til å ligge tynt an. Men det er i så fall langt dit, og inntil da vil palestinerne betale prisen – pluss at Israel aller helst vil ha en krig mot Iran.

171 svenske og 75 norske artister har signert opprop mot Eurovision i Israel. Mari Boine og Mikael Wiehe har skrevet under på begge. Dette er en helt forståelig reaksjon på Israels politikk, men de straffes naturligvis med å bli kalt «antisemitter». Dette stempelet er nå blitt det mest brukte for å undertrykke enhver opposisjon og enhver kritikk av Israels antihumane og rasistiske politikk. Men også den typen stempling har sin utløpsdato.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelEU-bomben under norsk industri
Neste artikkelPostomdeling annenhver dag. 1500 jobber går tapt.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).