Netanyahus seier baner veien for mer apartheid og annektering av palestinsk land

7
Israels "crime minister" har sikret seg et nytt mandat. Fra Tel Aviv mai 2018. Shutterstock.

Benjamin Netanyahu later til å ha sikret seg sin femte periode som statsminister i Israel. Det skjer til tross for at han er under etterforskning for grov korrupsjon. Det er Netanyahus høyreekstreme og krigerske politikk som har banet vei for hans femte mandat. Han sendte skarpskyttere til å slakte ned seksti ubevæpnede sivile på en eneste dag i mai 2018. Det såkalte «verdenssamfunnet» lot ham gjøre det. Israel feiret samtidig at Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad til tross for internasjonale protester. Enda en fjær i hatten for Netanyahu. Når så Trump også erklærte at USA i strid med all internasjonal rett anerkjenner Israels kontroll over de okkuperte Golanhøydene var det en ytterligere bistand til Netanyahu.

Netanyahus seier baner veien for at Israel bit for bit vil annektere Vestbredden. Han sa før valget at dersom han skulle vinne ville annektere de israelske bosettingene på Vestbredden som deler av Israel. Bosettingene er ulovlige, men slikt spiller ingen rolle for Israel. Anneksjon av bosettingene vil være den siste spikeren i likkista til den såkalte «tostatsløsningen» som ligger til grunn for den beryktede Osloavtalen. «Tostatsløsningen» har vært død lenge. Nå blir den gravlagt.

Netanyahus seier vil sørge for mer apartheid mot palestinerne, mer undertrykking og mer rasisme. Netanyahus regime er høyreekstremt og reaksjonært, men kan fortsette det langsomme folkemordet mot palesitnerne fordi USA og Vesten holder sin hånd over alt Israel gjør.

Liberalerne vil si at Netanyahus seier er «et tilbakeslag for fredsprosessen». Hvilken fredsprosess? Det finnes ingen fredsprosess. Det finnes bare et gigantisk bedrageri mot det palestinske folket som ikke minst ble satt i scene gjennom Osloavtalen. Der ble palestinerne lovet sin egen stat bare de føyde seg, til tross for at Israel helt opplagt aldri hadde til hensikt å godta noen reell palestinsk stat.

I et intervju i mai 2018 sa tidligere statsminister Kåre Willoch at «Israel fører en kurs mot katastrofe også for seg selv».

– Jeg er alvorlig redd for at den kurs Israel nå fører er en kurs mot katastrofe også for Israel. Det vil komme en situasjon der verden ikke lenger finner seg i dette, sier han.

Vi tror Willoch har rett i dette. Maktbalansen i regionen er endring. USA har ikke lenger samme enerådende makt, og særlig ikke etter nederlaget i krigen mot Syria. Det kan komme en dag da den internasjonale garantien for Israels apatheidpolitikk forsvinner, og da kan Israel komme til å ligge tynt an. Men det er i så fall langt dit, og inntil da vil palestinerne betale prisen – pluss at Israel aller helst vil ha en krig mot Iran.

171 svenske og 75 norske artister har signert opprop mot Eurovision i Israel. Mari Boine og Mikael Wiehe har skrevet under på begge. Dette er en helt forståelig reaksjon på Israels politikk, men de straffes naturligvis med å bli kalt «antisemitter». Dette stempelet er nå blitt det mest brukte for å undertrykke enhver opposisjon og enhver kritikk av Israels antihumane og rasistiske politikk. Men også den typen stempling har sin utløpsdato.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Folkeretten blir satt under et voldsomt press når Trump og USA anerkjenner Israels anektering av de okkuperte Golanhøydene. Denne anektering kan feks ikke rettferdiggjøres ved at flertallet av befolkningen på Golanhøydene ønsker å bli en del av Israel. Dette minner en del om det som skjedde i mellomkrigstiden da Nazi-Tyskland tok seg til rette østover i Europa, først ved å flytte på grensene for senere å gå til krig mot sin store fiende i øst.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  I følge Nuttyahoos hebraiske twitter, listet han opp ambassadeflyttingen, Golanhøyden, tilbaketrekning av støtte til palestinerne, og den iranske revolusjonsgardens terroriststempel som bevis på at han har Trump i lomma si.
  Det er vanskelig å protestere.
  Men det er flere enn oss som har skjønt tegninga- dog dessverre ikke velgerbasen:

  Spørsmålet er om ikke Israel har sikret seg en like god posisjon i “the new world order” der det amerikanske kontinentet bare er noe som ligger på andre siden havet. De liker å få goyim til å gjøre jobben for seg.

 3. Hva med alle som sier at Israel okkuperer fremmed land? De har ikke historiekunnskaper.

  Israel/jødene og deres rettmessige organisasjoner er gitt rettigheten til å administrere mandatet Palestina ihht San Remo-avtalen. Den ble ratifisert av Folkeforbundet i 1922.

  De som sier at Israel okkuperer land, lyver ganske enkelt!

  Er ikke San Remo avtalen gjeldene folkerett?

 4. Det er derfor det irritererer meg greseløst, hvorfor alle snakker om “okkuperte områder”

  Er det noen her som kan gi meg en juridisk forklaring på det?

  Alltid når jeg hører om konflikten i Midt-Østen - hører jeg om Israels okkuperte områder.

  Det er jo ikke det - eller er det noen her som kan overbevise oss om noe annet?

  Er det noen her som kan komme med gode argumenter?

  Det vi ser er at Israel blir angrepet av raketter fra Gaza. Har de ikke lov til å forsvare seg?

  Når de fra Gaza nærmer seg konfliktområder, hører vi at kvinner og barn blir drept. Hvorfor har ikke menn fra Gaza baller nok til å holde kvinner og barn unna konfliktområder?

 5. Vet du ikke hva okkupert betyr? Det er når en stat ulovlig tar kontrollen over en annen stats område. Under denne definsjonen - er Israel en okkupasjonsmakt.

  Jeg tror Hitler var inne på det samme.

  Sånn at du ikke skal skjemmes like mye, mener du.

 6. Israel har rett til hele protektoratet Palestina ihht San Remo-avtalen. Palestina tilhører ikke noen annen stat. Derfor er det ingen okkupasjon.

 7. Avatar for Mari Mari says:

  Palestina var under Britisk protektorat og hadde ingen rett til å gi bort landområder til noen. Om Britene skulle bestemme seg for å gi Norge til USA skulle det liksom vært greit etter din mening. Der har du en juridisk forklaring. Da Norge var okkupert av Tyskland gjorde Nordmenn motstand og ble erklært terrorister av Tyskerne for Nordmenn hadde jo ikke rett til å forsvare seg etter Tysk lov. Hvorfor holdt ikke Nordmenn kvinner og barn unna konfliktområder som befattet hele landet. Hadde ikke karene våre baller nok?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere