– #Metoo i Sverige en religiøs vekkelse

0
Fra SVTs oppslag med Lina Makboul. Foto: SVT/Sofia Sabel

Et selvmord og flere karrierer i grus. En rekke riksaviser felt for grove presseetiske brudd. I Sverige gikk det brutalt for seg under Metoo. Dette skriver Nettavisen på bakgrunn av et intervju med den svenske journalisten Lina Makboul fra SVTs Uppdrag Granskning. Nettavisen skriver videre:

På den årlige journalistkonferansen SKUP i Tønsberg, holder Lina Makboul en presentasjon av hennes arbeid med å granske de mest kjente Metoo-sakene i Sverige. Det hun kom frem til, sjokkerte henne.

– Da jeg så mine journalistkolleger bli aktivister, ikke stilte ett eneste kritisk spørsmål, men hengte ut folk med navn og bilde uten et fnugg av belegg, måtte jeg undersøke dette.

En av ofrene for Metoo-bevegelsen var riksteatersjef Benny Fredriksson. Han ble anklaget for 40 tilfeller av sextrakassering og kalt «Lille Hitler». Kort etter tok han sitt eget liv. Etter selvmordet viste en intern granskning ved teatret at han ble renvasket for alle anklager om seksuell trakassering.

Makboul beskriver en situasjon der alle jounalistiske prinsipper og prinsipper for rettssikkerhet ble kastet overbord. Journalistene ble aktivister for det hun kaller en religiøs vekkelse:

– Det var en religiøs vekkelsesbevegelse som preget hele Sverige. Folk var i religiøs ekstase. Journalistikken forsvant helt, sier hun til Nettavisen.

– Folk var i religiøs ekstase. Jeg var i mange metoogrupper på Facebook under granskningen. Da ballen begynte å rulle ble det en slags konkurranse. Alle ville ha en historie. Jeg trodde det var noe feil med meg, som ikke gikk inn og skrev. Og det ble som en slags mediastyrt folkedomstol på internett, sier hun.

Makboul mener forsåvidt at Metoo begynte som noe bra, men at den sporet av og ble kidnappet av folk som ønsket «å tjene seg selv».

Makbouls arbeid er også omtalt i blant annet DN.

Kommentar:

Det er lett å sitte i Norge og se en religiøs vekkelse erstatte journalistikken i Sverige. Men har norske medier sitt på det tørre, eller har de også drevet gapestokk i stedet for journalistisk virksomhet?

Forrige artikkelSyria: Hundrevis av flyktninger bryter ut fra Rubkan-leiren
Neste artikkelUSA fabrikkerer en krise i Venezuela for å skape kaos og «nødvendig» intervensjon
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).