– #Metoo i Sverige en religiøs vekkelse

0
Fra SVTs oppslag med Lina Makboul. Foto: SVT/Sofia Sabel

Et selvmord og flere karrierer i grus. En rekke riksaviser felt for grove presseetiske brudd. I Sverige gikk det brutalt for seg under Metoo. Dette skriver Nettavisen på bakgrunn av et intervju med den svenske journalisten Lina Makboul fra SVTs Uppdrag Granskning. Nettavisen skriver videre:

På den årlige journalistkonferansen SKUP i Tønsberg, holder Lina Makboul en presentasjon av hennes arbeid med å granske de mest kjente Metoo-sakene i Sverige. Det hun kom frem til, sjokkerte henne.

– Da jeg så mine journalistkolleger bli aktivister, ikke stilte ett eneste kritisk spørsmål, men hengte ut folk med navn og bilde uten et fnugg av belegg, måtte jeg undersøke dette.

En av ofrene for Metoo-bevegelsen var riksteatersjef Benny Fredriksson. Han ble anklaget for 40 tilfeller av sextrakassering og kalt «Lille Hitler». Kort etter tok han sitt eget liv. Etter selvmordet viste en intern granskning ved teatret at han ble renvasket for alle anklager om seksuell trakassering.

Makboul beskriver en situasjon der alle jounalistiske prinsipper og prinsipper for rettssikkerhet ble kastet overbord. Journalistene ble aktivister for det hun kaller en religiøs vekkelse:

– Det var en religiøs vekkelsesbevegelse som preget hele Sverige. Folk var i religiøs ekstase. Journalistikken forsvant helt, sier hun til Nettavisen.

– Folk var i religiøs ekstase. Jeg var i mange metoogrupper på Facebook under granskningen. Da ballen begynte å rulle ble det en slags konkurranse. Alle ville ha en historie. Jeg trodde det var noe feil med meg, som ikke gikk inn og skrev. Og det ble som en slags mediastyrt folkedomstol på internett, sier hun.

Makboul mener forsåvidt at Metoo begynte som noe bra, men at den sporet av og ble kidnappet av folk som ønsket «å tjene seg selv».

Makbouls arbeid er også omtalt i blant annet DN.

Kommentar:

Det er lett å sitte i Norge og se en religiøs vekkelse erstatte journalistikken i Sverige. Men har norske medier sitt på det tørre, eller har de også drevet gapestokk i stedet for journalistisk virksomhet?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.