USA nekter flyktninger å forlate Rukban-leiren i Syria

0
Rukban-leiren. Kilde: Sana

USA holder et okkupert område der grensene mellom Syria, Irak og Jordan møtes. Området kalles al-Tanf. Innenfor al-Tanf ligger det en flyktningleir som heter Rukban. Der lever over 40.000 flyktninger, i hovedsak kvinner og barn, under elendige forhold.

Russland og Syria har prøvd å få i stand en humanitær korridor ut av Rukban, slik at flyktningene kan evakueres til regjeringskontrollerte områder i Syria, men USAs militære leder i området nekter å være med på det. USA har også nektet å la flyktningene forlate området, så de holdes nå der mot sin vilje.

Flyktningene er dermed blitt brikker i USAs spill for å beholde en posisjon i Syria. USA betrakter al-Tanf som viktig for å hindre normalisering av trafikken mellom Iran og Syria. USA har også nektet syriske og russiske observatører adgang til leiren.

Flyktningene i Rukban har svært lite mat. I januar 2019 var det en mor som prøvde å sette fyr på seg sjøl og ungene sine fordi hun var desperat av sult. Selv enmannsbyrået SOHR, som er motstander av regjeringa i Syria har sagt at flyktningene har vært uten matforsyninger utenfra i månedsvis. FN har tryglet om at det blir funnet humanitære løsninger slik at flyktningene skal få mat, reint vann og grunnleggende helsetjenester. Men USA har vært døve for slike bønner.

USAs utenlandbyrå Voice of America hevder på sin side at flyktningene ikke holdes i Rukban mot sin vilje. Men en FN-studie viser at 95 prosent av flyktningene ønsker å forlate leiren.

Ammonews meldte 27. mars 2019 at 360 flyktninger hadde forlatt leiren med kurs for regjeringskontrollerte områder.

Støtt en kritisk og uavhengig journalistikk. Klikk her.

Forrige artikkelEU:s nya upphovsrättslagar är ett slag mot det fria Internet och full pott för “Big Brother”
Neste artikkelBig Ugly Fat Fucker
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).