USA med advarsel mot avtalen mellom Italia og Kina

0
President Xi Jinping skal møte statsminister Giuseppe Conte i Roma for å undertegne en serie økonomiske avtaler. USA prøver å stoppe dette. Foto: Shutterstock.

Kinas president Xi Jinping kommer til Italia 21. mars 2019. Han kommer til Roma der han skal besøke Colosseum og Capitolinerhøyden før han skal undertegne 50 kommersielle avtaler, og ikke minst et «memorandum of understanding» som innebærer at Italia skutter seg til «silkeveibeltet» eller Belt and Road Initiative (BRI), som det offisielt heter.

President Xi skal også besøke Palermo på Sicilia og har valgt den sicilianske byen framfor Venezia, Milano og Firenze, som var de andre alternativene. Det skal være på tale med en betydelig kinesisk investering i havneanlegg i Palermo med sikte på å skape et strategisk knutepunkt for silkeveibeltet.

Det er finansmagasinet Affaritaliani som skriver dette.

Med seg i følget har Xi 200 personer, hvorav 70 industriledere. Blant dem er lederne for China Railway Construction (jernbane), China Communications Construction Company (infrastruktur), Dongfang Electric (energi) e Sinosure (den finansielle armen til Belt and Road Initiative). Dette betyr at kineserne mener business.

Italiensk økonomi har vært i stagnasjon siden landet sluttet seg til eurosonen for tjue år siden. Regjeringa til Giuseppe Conte ser samarbeidet med Kina som en mulighet til å komme ut av denne situasjonen og skape fornyet vekst i Italia.

Det sies også at Italia vil inngå en låneavtale med den kinesiskledede investeringsbanken AIIB for å bli kvitt dårlige lån og få en mer langsiktig løsning på landets gjeldsproblemer. Dette skriver Financial Times.

EU-kommisjonen er uhyre skeptisk og negativ til avtalene mellom Kina og Italia og har utstedt det som må kalles en advarsel til Roma.

USA er mer direkte. Fra det nasjonale sikkerhetsrådet i Washington er det kommet en advarsel i klartekst mot at Italia skal slutte seg til BRI:

USA har lagt økende press på regjeringa av Lega og Femstjernersbevegelsen for å få dem til å droppe Kina-avtalene. Men det lyder hult når USA roser italiensk økonomi samtidig som det er USA som har påført landet så store økonomiske tap ved å tvinge det til sanksjoner mot Russland som har skadet italiensk økonomi mer enn de har skadet Russland.

Les:USA vil dirigere sitt offensive krigssystem fra Sicilia

Italia er helt sentralt i USAs militære strategi for Middelhavet, Sør-Europa, Nord-Afrika og Midtøsten. USA har en rekke militærbaser i Italia og flere av dem blir brukt av fly som helt opplagt er tilrettelagt for atomvåpen. USAs kontroll over Italia begynte umiddelbart etter annen verdenskrig. USA grep direkte inn i valget i Italia i 1948 for å hindre en seier for kommunistpartiet. Som forskeren Dov Levin fra Carnegie Mellon University skrev:

Vi kastet alt, inkludert kjøkkenbenken til kristeligdemokratene for å hjelpe dem til å slå kommunistene. Det inkluderte vesker fulle av dollar, eksperthjelp til valgkampen og subsidier til økonomisk gjenoppbygging.

Italia tilslutter seg Kinas silkeveiprosjekt

Så lenge den italienske regjeringa ikke gir avkall på avtalene med Kina, er det lite USA kan gjøre på kort sikt for å stoppe dette samarbeidet. Washington har imidlertid lykkes i å slå inn en kile i Contes regjering mellom Lega og M5S, men fra statsministerens kontor i Roma sies det at avtalene blir undertegnet som planlagt.


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelKosovo 1999: Krigen ble gjort mulig av propaganda
Neste artikkelThe Occupation Of The American Mind
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).