Når energibransjen gjetter – eller det som verre er

0
Utbygging av vindkraft er IKKE miljøvennlig. Foto: Shutterstock.

Av Odd Handegård.

De fleste av oss har erfart at mye som står i avisene og på nettet om energipolitikk må tas med MANGE klyper salt – i noen grad er informasjonen rent tøv, i noen grad dreier det seg om ultrahypotetiske gjetninger og i noen grad dreier det seg om regelrette usannheter. Slik også med et oppslag på E2! i dag. https://e24.no/…/mer-vindkraft-demper-prisene-spaa…/24583076 Her refereres en utredning fra «Thema Consulting» om at den norske strømprisen vi falle litt utover 2020-tallet og at strømprisen ca. 2030 vil stabilisere seg på mellom 34 og 39 øre pr. kWh. Hvorfor det? Jo, ifølge TC skyldes dette flere viktige enkeltfaktorer:

1. Fordi det nå skal bygges mye ny vindkraft i Norge som vil skape et kraftoverskudd i landet.
2. Fordi kull- og kraftprisene i Europa vil falle.
3. Fordi finsk kjernekraftproduksjon vil øke.
4. Fordi det vil bygges enda flere eksportkabler til EU og England.

Det er nesten ikke til å tro at et konsulentselskap kan finne på å ta seg betalt for slike gjetninger som det ikke finnes fnugg av grunnlag for. De eksportkablene som bygges nå, skal jo eksportere nesten halvparten av vår vannkraft. Den vindkrafta som planlegges bygd, skal selvfølgelig fungere som erstatning for vannkrafta – noe kraftoverskudd i Norge pga av vindkraft vil vi derfor ikke få. Det eneste vi risikerer å få er en ustabil (og dyrere) strøm.

Hvorfor kull- og gassprisene vil falle, er også en gåte. Hele poenget med EUs og dermed Norges klimapolitikk er jo at prisen på fossil energi skal STIGE pga nye avgifter og færre gratiskvoter. Riktignok må vi holde muligheten åpen for at EUs klimapolitikk fortsatt blir en fiasko, men det er likevel merkelig at et konsulentselskap som jobber for den norske kraftbransjen FORUTSETTER at EUs klimapolitikk er dømt til å mislykkes.

Gigantprosjektet «Hordavind» til Norsk Vind Energi vil sette opp 235 vindturbiner innenfor et område på 65 kvadratkilometer.

Ellers består rapporten av gjetninger om hvilke teknologiske gjennombrudd som vil komme innen havvind og landbasert vind – som ifølge konsulentselskapet vil føre til «et veldig kraftig fall i kostnadene» for alle typer vindkraft. Bare tøv – vindkrafta vil aldri kunne konkurrere med vannkrafta på pris og stabilitet.

Konklusjonen blir dermed ganske enkel: Du bør slutte å tro på utredninger om kraftpolitikk. Her legges det inn så mye ønsketenkning og så mange tvilsomme forutsetninger og påstander – som regel er de verken dokumentert eller sannsynliggjort. – Mange husker sikkert den famøse rapporten til NVE som påsto at kraftprisen i Norge ville ha steget dersom vi ikke hadde hatt eksportkabler til EU.


Andre artikler av Odd Handegård på steigan.no, klikk her.


Klikk her for å være med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkel8 år siden Norge bombet Libya
Neste artikkelRussland vil ikke godta noen USA-intervensjon i Venezuela