Israel spiller en stor rolle i den økte konflikten mellom India og Pakistan

0
Israel er stor våpeneksportør til India og ser seg tjente med den økende konflikten mellom India og Pakistan. Illustrasjon: Shutterstock.

De to asiatiske atommaktene Idia og Pakistan balanserer på kanten av krig. India har bombet en leir i Pakistan og begge sider har skutt ned hverandres fly. Situasjonen er svært farlig, og et land som spiller en sentral rolle i opptrappinga er Israel.

Les: Farlig konflikt mellom India og Pakistan

I en artikkel i den britiske avisa The Independent skriver den kjente journalisten Robert Fisk om Israels rolle i konflikten.

I månedsvis har Israel stilt opp for den hindunasjonalistiske BJP-regjeringa. ForIsrael handler dette ikke minst om at India er blitt det største markedet for israelsk våpeneksport.

Dette handler om penger, sa den israelske analytikeren Akiva Eldar til al Jazeera.

Den israelske våpenindustrien er tørst og sulten etter nye markeder og India er et svært godt marked. De bryr seg ikke om hva Pakistan måtte komme til å si, eller om Kashmir. Dette er gode penger og våpenindustrien har en sterk lobby i Israel.

Det var israelske bomber India brukte mot den islamistiske Jaish-e-Mohammed (JeM)-leiren i Pakistan, og India har ikke gått av veien for å skryte av det. I 2017 kjøpte India våpen av Israel til en verdi av 530 millioner pund. Det var luftforsvarssystemer, radarsystemer, ammunisjon og luft-til-bakke raketter. De fleste av dem er utprøvd mot palestinerne og mot Syria, skriver Fisk.

I oktober 2018 undertegnet India og Israel en avtale som sier at India skal kjøpe missilsystemer fra Israel til en pris av 777 millioner dollar, skriver India Times.

I forholdet mellom Israel og India er det den høyreekstreme sionismen til Benjamin Netanyahu som kjenner seg igjen i den høyrekstreme hindunasjonalismen til Narendra Modi. Israel tolker dette inn i en fortelling om kampen mot islamsk ekstremisme, og ser bort fra at India har verdens tredje største muslimske befolkning – minst 180 millioner folk – etter Indonesia og Pakistan. Dette skriver den Brussel-baserte forskeren Shairee Malhotra i den israelske avisa Haaretz. Hun peker på at Israels største fans i India er «internett-hinduer», folk som elsker Israel først og fremst på grunn av den måten landet behanlder palestinerne og muslimene på.

På tross av sin store muslimske befolkning har ikke India vært noen stor bidragsyter til islamistisk terror. Etter det man vet har bare 23 indere sluttet seg til IS, mens fra Belgia med en muslimsk befolkning på bare en halv million har 500 sluttet seg til terroristbevegelsen.

Samtidig med at Israel altså bygger opp sin politiske og militære støtte til India har Saudi-Arabia via kronprins Mohammed bin Salman styrket Saudi-Arabias posisjon i Pakistan. En lovet investering på 20 milliarder dollar i Pakistan har banet vei for en tettere allianse mellom Riyadh og Islamabad. Dette blir tolket i Israel som at Saudi-Arabia nå har lykkes i å få Pakistan med som alliert i en sunnimuslimsk akse mot Iran.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBankmafiaens pengevasking viser sitt sanne ansikt
Neste artikkelFN-kommisjon: Israel skjøt med vilje mot barn og journalister
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).