FN-kommisjon: Israel skjøt med vilje mot barn og journalister

0
Israelske soldater skjøt med skarpt mot ubevæpnede palestinere og drepte 183 mennekser. De kan ha begått krigsforbrytelser, skriver FN.

FNs uavhengige kommisjon for å undersøke Israels opptreden under de palestinske demonstrasjonene mot grensegjerdet til Gaza i mai 2018 har kommet med en krass fordømmelse av Israel. I erklæringen fra kommisjonen heter det:

Kommisjonen har gode grunner til å anta at under «Great March of Return» begikk israelske soldater brudd på internasjonale prinsipper for menneskerettigheter og internasjonal lov. Noen av disse krenkelsene kan være krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten og må etterforskes av Israel, sa lederen for kommisjonen, Santiago Canton fra Argentina.

Kommisjonen fikk sitt mandat i mai 2018 og har samlet inn dokumentasjon om det som skjedde da israelske skarpskyttere skjøt på og skadet 6000 ubevæpnede demonstranter.

Kommisjonen har slått fast at de israelske skarpskytterne drepte 183 mennesker, hvorav 35 var barn. Tre av de drepte var redningspersonale som bar tydelige tegn på sin rolle som hjelpere og to var journalister, som også var tydelig merket som det.

Det finnes ikke noe som kan rettferdiggjøre st man dreper og skader journalister, medisisnk personale og personer som ikke utgjør noen umiddelbar fare. Spesielt alvorlig er det at man bevisst skyter mot barn og uføre, sa nestleder i kommisjonen, Sara Hossain fra Bangladesh. 122 mennesker har fått lemmer amputert siden demonstrasjonene startet og 20 av dem er barn.

Israel har ikke villet samarbeide med kommisjonen og har ikke besvart gjentatte henvendelser fra kommisjonen om å få besøke Israel og de okkuperte områdene for å gjøre undersøkelser der.

Israels utenriksminister Yisrael Katz kalte rapporten «fiendtlig, usann og partisk».

FNs hovedforsamling vedtok 13. juni 2018 en resolusjon som fordømmer Israel for overdreven maktbruk mot sivile i Gaza. Det var 120 medlemsland som stemte for resolusjonen, 8 som stemte imot og 45 som avholdt seg fra å stemme. De som stemte sammen med USA og Israel mot resolusjonen var Australia, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru, Salomonøyene og Togo.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelIsrael spiller en stor rolle i den økte konflikten mellom India og Pakistan
Neste artikkelBrasils visepresident: USA kan ikke bruke brasiliansk jord for å invadere Venezuela.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).