Farlig konflikt mellom India og Pakistan

0
Indisk grensesoldat i Kashmir. Foto: Shutterstock.

Pakistan har innkalt Indias ambassadør på teppet i Islamabad etter at indiske fly for første gang siden 1971 gjennomførte et bometokt mot det omstridte grenseområdet mellom de to landa i Kashmir. India hevder på sin side at de gjennomførte «kirurgiske angrep på terrorister», som det heter i Times of India.

Pakistans statsminister Imran Khan sier at det indiske angrepet er gjennomført for «hjemlig forbruk» i India, altså for å styrke den nasjonalistiske regjeringa til Modi før valget om to måneder.

Det var 14. februar 2019 at India ble rammet av en sjølmordsaksjon det minst 42 folk fra reservepolitiet ble drept. Islamistgruppa Jaish-e-Mohammed (JeM), som har baser i Pakistan tok på seg ansvaret for terroraksjonen. Deres mål er å erobre Kashmir og å sikre sharialov i Pakistan.

India har truet med sanksjoner mot Pakistan og med å blokkere vannforsyninger til landet. Det som gjør situasjonen ekstra alvorlig er naturligvis at både India og Pakistan er atommakter og at en krig mellom dem i prinsippet kan føre til atomkrig.

Saudi-Arabia i Pakistan

Det er også en ytterligere forsterkning av konflikten at Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene har gitt støtte til den islamsitsike terrorgruppa JeM. Saudi-Arabia vil også investere tungt i Pakistan. Kronprins MbS, som er sterkt mistenkt for å stå bak mordet på Jamal Khashoggi, var nylig i Pakistan og lovte investeringer i en størelsesorden av 20 milliarder dollar. Saudi-Arabia sies å «ha bestilt atomvåpen fra Pakistan», noe som altså vil gjøre terroristregimet i Riyadh til en atommakt.

Fra Saudi-Arabia kan også framstøtet mot Pakistan være ment som et ledd i å rekruttere Pakistan inn i anti-Iran-alliansen og styrke det heller skrantende «muslim-NATO» som har Saudi-Arabia som fremste drivkraft. Hindunasjonalisme på den ene sida og ekstrem islamisme på den andre sida er i stand til å gjøre denne konflikten svært farlig.

India nærmer seg Kina i folketall og vil om får år bli verdens mest folkerike land. Med sine 200 millioner innbyggere er Pakistan rangert som nummer seks i verden. India har verdens tredje største økonomi målt etter kjøpekraftsvektet BNP, halvparten av USAs. Pakistan ligger som nummer nummer 25 på denne lista med en økonomi som er omtrent 10 prosent av Indias.

Både Kina og USA prøver å balansere folrholdet mellom India og Kina. Mik Pompeo i USA har bedt partene besinne seg. Kina sier nesten ordrett det samme. Kina er en av Pakistans nærmeste allierte, men samtidig har forholdet mellom gigantene Kina og India blitt langt bedre de seinere årene. Kinas, Indias og Russlands utenriksministre møttes nylig i den kinesiske byen Wuzhen for å diskutere strategisk samarbeid. Kina prøver å inkludere både India og Pakistan i sitt «belte og vei»-initiativ og India spiller en sentral rolle blant de såkalte BRICS-landa. Begge land er også medlemmer av Shanghai Cooperation Organisation, SCO.

Konflikten mellom India og Pakistan har naturligvis sine røtter tilbake i oppløsninga av den britiske kronkolonien på det indiske subkontinentet i 1947. Religiøs sekterisme førte til en krig med en halv million døde og en av de største massemigrasjonene i moderne historie da totalt 12 millioner hinduer, sikher og muslimer flyttet mellom de nyopprettede nasjonene India og Pakistan.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelKina, Russland og mange andre land tar avstand fra militær intervensjon i Venezuela
Neste artikkelAntall streiker stiger i USA
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).