Farlig konflikt mellom India og Pakistan

5
Indisk grensesoldat i Kashmir. Foto: Shutterstock.

Pakistan har innkalt Indias ambassadør på teppet i Islamabad etter at indiske fly for første gang siden 1971 gjennomførte et bometokt mot det omstridte grenseområdet mellom de to landa i Kashmir. India hevder på sin side at de gjennomførte «kirurgiske angrep på terrorister», som det heter i Times of India.

Pakistans statsminister Imran Khan sier at det indiske angrepet er gjennomført for «hjemlig forbruk» i India, altså for å styrke den nasjonalistiske regjeringa til Modi før valget om to måneder.

Det var 14. februar 2019 at India ble rammet av en sjølmordsaksjon det minst 42 folk fra reservepolitiet ble drept. Islamistgruppa Jaish-e-Mohammed (JeM), som har baser i Pakistan tok på seg ansvaret for terroraksjonen. Deres mål er å erobre Kashmir og å sikre sharialov i Pakistan.

India har truet med sanksjoner mot Pakistan og med å blokkere vannforsyninger til landet. Det som gjør situasjonen ekstra alvorlig er naturligvis at både India og Pakistan er atommakter og at en krig mellom dem i prinsippet kan føre til atomkrig.

Saudi-Arabia i Pakistan

Det er også en ytterligere forsterkning av konflikten at Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene har gitt støtte til den islamsitsike terrorgruppa JeM. Saudi-Arabia vil også investere tungt i Pakistan. Kronprins MbS, som er sterkt mistenkt for å stå bak mordet på Jamal Khashoggi, var nylig i Pakistan og lovte investeringer i en størelsesorden av 20 milliarder dollar. Saudi-Arabia sies å «ha bestilt atomvåpen fra Pakistan», noe som altså vil gjøre terroristregimet i Riyadh til en atommakt.

Fra Saudi-Arabia kan også framstøtet mot Pakistan være ment som et ledd i å rekruttere Pakistan inn i anti-Iran-alliansen og styrke det heller skrantende «muslim-NATO» som har Saudi-Arabia som fremste drivkraft. Hindunasjonalisme på den ene sida og ekstrem islamisme på den andre sida er i stand til å gjøre denne konflikten svært farlig.

India nærmer seg Kina i folketall og vil om får år bli verdens mest folkerike land. Med sine 200 millioner innbyggere er Pakistan rangert som nummer seks i verden. India har verdens tredje største økonomi målt etter kjøpekraftsvektet BNP, halvparten av USAs. Pakistan ligger som nummer nummer 25 på denne lista med en økonomi som er omtrent 10 prosent av Indias.

Både Kina og USA prøver å balansere folrholdet mellom India og Kina. Mik Pompeo i USA har bedt partene besinne seg. Kina sier nesten ordrett det samme. Kina er en av Pakistans nærmeste allierte, men samtidig har forholdet mellom gigantene Kina og India blitt langt bedre de seinere årene. Kinas, Indias og Russlands utenriksministre møttes nylig i den kinesiske byen Wuzhen for å diskutere strategisk samarbeid. Kina prøver å inkludere både India og Pakistan i sitt «belte og vei»-initiativ og India spiller en sentral rolle blant de såkalte BRICS-landa. Begge land er også medlemmer av Shanghai Cooperation Organisation, SCO.

Konflikten mellom India og Pakistan har naturligvis sine røtter tilbake i oppløsninga av den britiske kronkolonien på det indiske subkontinentet i 1947. Religiøs sekterisme førte til en krig med en halv million døde og en av de største massemigrasjonene i moderne historie da totalt 12 millioner hinduer, sikher og muslimer flyttet mellom de nyopprettede nasjonene India og Pakistan.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. SHO says:

  Man kan lure på om Saudi Arabia i sin tid var med på å finansiere atomvåpenprogrammet til Pakistan. Og nå er det kanskje payback time.

  Hvis det blir atomkrig mellom Pakistan og India da snakker vi om en tragedie hvor store deler av befolkningen må flytte på seg (men hvor skal de reise?).

  Og hvordan vil det gå med all den IT-virksomhet som norske bedrifter har outsourcet til India hvis det skulle bli storkrig mellom India og Pakistan? Det er ikke mulig for norske bedrifter å kunne ta til bak en slik mengde IT-virksomhet på sparket.

 2. AnneBrit says:

  Hvem er det som tjener på dette da? Det kan da umulig være India?

 3. Johnny says:

  IT-virksomheten ville være vår minste bekymring etter en storkrig mellom India og Pakistan.
  Disse landene har tilsammen over 300 atomvåpen, og skulle 1/3 av disse bli brukt ville det merkes over hele kloden.

  5 millioner tonn røyk ville stige hurtig 50 km over sky-nivå og inn i stratosfæren. I løpet av kort tid ville temperaturene på den nordlige halvkule vil bli kaldere enn det vi hadde under lille istiden. Opp til 70% av ozonlaget vil bli ødelagt her i Norge, og massive økninger av skadelig UV-lys vil ha merkbare negative effekter på mennesker, dyr og planteliv.

 4. SHO says:

  Legg merke til at jeg her skriver storkrig og ikke atomkrig.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.