Gule vester #Acte XVIII. Macron truer med mer vold.

7
Champs-Élysées etter gatekampene mellom politi og demonstranter. Skjermdump fra Twitter.

For attende lørdag på rad har de gule vestene demonstrert over hele Frankrike 16. mars 2019. Spesielt i Paris gikk det hardt for seg da politiet igjen gikk svært voldelig til verks mot demonstrantene.

Macron truer med hardere tiltak

Etter sin ferie i Pyreneene kom president Emmanuel Macron tilbake til Paris der han truet med å slå enda hardere ned på protestbevegelsen. På Champs-Elysées var det eksempler på vandalisering av butikker. Luksusrestauranten Fouquet’s ble satt i brann. Dette brukes naturligvis for alt det er verdt fra myndighetene side til å mobilisere for enda mer politivold og enda strengere straffer.

Bevegelsen Gilets jaunes er fortsatt en tverrpolitisk opprørsbevegelse som viser hva slags sinne og frustrasjon som finnes i den franske befolkninga mot den politiske og økonomiske eliten. Bevegelsen fører klassekamp mot den franske overklassen. Det mest representative programmet deres er de 42 kravene som ble publisert i november 2018.

Her er kravene fra De gule vestene

Se og hør Vanessa Beeleys foredrag om de gule vestene på Mot Dag-konferansen 2019:


Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det er viktig å huske på at opprøret til De gule vestene ikke er like voldelig overalt i Frankrike. Paris er et av de stedene i Frankrike hvor Macron har størst oppslutning og det er her makten i landet er konsentrert. Dessuten er det i storbyene at man finner aktivister som tilhører Black Block og tilsvarende miljøer, da blir det lett mye bråk i storbyene (og noen som inngår i Black Block er nok også rene politiangenter som har som oppgave å fremprovosere vold). Pressedekningen er større i Paris enn i småbyene, og pressen jakter ofte på det mest spektakulære, det som gir størst seertall. Men en effekt av volden og tumultene i Paris er at det kan skade turist trafikken til Paris og inntektene herfra kan falle. Det vil feks ikke lenger være like attraktivt å reise på week-end tur til Paris som før (men selvfølgelig kan man ta med seg gassmaske eller munnbind på reisen). De gule vestene kan ramme The Establishment økonomisk på dette vis. Dessuten vil det som foregår i Paris også informere resten av Europa om at opprøret til De gule vestene fremdeles pågår.

 2. Så blir de vel heller ikke møtt med det samme volds-apparatet, eller er like utsatt for “agent provocateurs” - det er ikke for ingenting at vi bruker et fransk ord på det. 3. Nå er jo dette en lang tradisjon i frankrike, så selv om gule vester er mest synlig og vestene i seg selv veldig lett å få tak i å ta på seg, så tror jeg neppe de andre bybrennerne har slutta å lage bråk. Noe som selvfølgelig passer makronen bra… og gjør det enkelt å fremstille som om gule vester er gateterrorister og galninger når det egentlig er grupper som har utøvd vold og herværk lenge før gilets jaune oppsto

 4. Ja, jeg vet det -jeg var slik selv, da jeg var ung. Det var som en forlengelse av barndommens leker, og jeg husker hvor selsomt det var å gå nedover Karl Johan tildlig førstemai-morgen, mens alarmene ulte fra hvert knust butikkvindu, og tåregassen drev i bunker.

 5. Avatar for SHO SHO says:

  Tumultene og hærverket rundt første mai i Oslo i sin tid ble unngått ved at man begynte å spille punk rock på NRK TV natt til første mai. Det hjalp, men vil noen lignende tiltak kunne dempe herjingene til black block hver lørdag i Paris?

 6. Det dukket også opp noe som kalte seg “Ungmob”, som ble til Blitzhuset. Som grasrotsdeltaker, hadde jeg ingenting med dem å gjøre. For mine venner fra distriktene omkring, var det Nattrock nok, til å ta festen hjemme.
  Men så var jo det i en tid da fremtiden var så lys, at vi brukte solbriller.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere