BBC-sjef: – Bruken av uttrykket «mainstream media» er trakassering og et angrep på den frie ytring

0

Lord Tony Hall, leder for BBC sier at «mainstream media», eller hovedstrømsmedier, er blitt et uttrykk brukt til å trakassere journalister med. Han legger til at anvendelsen av dette utrykket inngår i et angrep på den frie ytring.

Det var i en tale til det britiske overhuset at BBC-sjefen tok opp ordbruken han oppfattet som trakassering. Han snakket nostalgisk om tiden da folk trodde mer på journalister, og beklaget seg at folk nå så på pressen som et problem mer enn del av løsningen. Han mener altså at denne situasjonen, der uttrykk som «mainstream media» brukes, er en trussel mot den frie ytring.

Landsmenn av Hall som får politiet etter seg på grunn av meningene sine har kanskje ikke så mye sympati til overs for hans klagesang på vegne av hovedstrømsmediene og deres vilkår for å ytre seg.

Det er tross alt alternative stemmer som typisk blir truet med straff, nektet plattformer, får kontoer slettet på sosiale medier over natten, og får sine inntektsmuligheter sabotert – bare på grunn av ytringer.

Hall kom også i sin tale med en konspirasjonsteori som er blitt vanlig fra de vestlige elitene de seneste årene, om hvordan Russland underminerer vestlige mediers saksfremstillinger, og til og med ideen om sannhet i seg selv.

Hovedstrømsmediene gikk så, noen dager etter Halls tale, på et dundrende nederlag, da Robert Muellers etterforskning konkluderte med at han ikke kunne finne noen sammensvergelse mellom president Trump og Russland for å stjele valget fra «Madam President» Hillary Clinton.

Mange av de store nyhetsmediene har matet «Russiagate»-konspirasjonsteorien til publikum i et eneste kjør de seneste par årene.

Men det spørs om hovedstrømsmediene vil ta lærdom av å ha sviktet totalt i denne saken og andre saker.

Det kan hende at bitterheten over dette tapet tvertimot får noen av dem enda lengre ned i skyttergravene. Og siden det å presse fram lover mot såkalt hatprat er i vinden nå, så kan de jo kanskje søke å gjøre «mainstream media» til hat-terminologi og forbudt av loven?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEr kollapsen til «Russiagate» en ikke-sak?
Neste artikkelInkassoselskapene med superprofitter