Baksnakkinga av Hans Olav Brendberg bør opphøre

16
Sensur! Foto: Shutterstock

De siste årene har beskyldninger om påstått «antisemittisme» blitt ett stadig viktigere våpen i kampen mot kritikere av Israels politikk, og den støtten fra vestlige land denne politikken hviler på. De voldsomme angrepene mot kongressrepresentant Ilhan Omar (se også her) de siste dagene illustrerer de kreftene som er involvert. En kanskje enda bedre illustrasjon er den lange og intense  kampanjen mot Corbyns Labour – en kampanje som kommer til tross for at Corbyn i mange tiår har stått fremst i kampen mot alle former for rasisme.

Dette har også en norsk avlegger, som har pågått i 15 år. Jeg har tatt initiativ til et åpent brev om dette til Bjørnar Moxnes, leder i Rødt – fordi en viktig progressiv kritiker av det israelske maktapparatet har blitt, og fortsatt blir, baktalt og marginalisert i partiet. Dette bør Rødt ikke være bekjent av

Hans Olav Brendberg er en venn av meg. Vi har det til felles at vi har vært medlemmer av RV (nå Rødt), og at vi har opplevd hvordan det fungerer å få stempel som «antisemitt». (Men dette har vært langt mer intenst mot ham enn mot meg.)

Jeg kjenner denne hekseprosessen helt tilbake til en svær debatt om ham i RV i 2003 – 2004. Jeg ønsker å bidra til å stoppe slarv og brunskvetting i partiet mot Hans Olav. Slikt pågår fortsatt, blant noen.

Jeg understreker at dette er mitt eget initiativ. Hans Olav Brendberg har ikke hatt noe med det å gjøre. Jeg har bare informert ham om det. 130 personer har skrevet under på det åpne brevet til Rødts partileder Moxnes, som sendes i til ham i dag, 7. mars 2019. Blant underskriverne er 25 medlemmer i Rødt.

_____

ÅPENT BREV TIL LEDER I RØDT, BJØRNAR MOXNES

Hans Olav Brendberg ble forsøkt ekskludert fra RV (nå Rødt) i 2003-2004 for angivelig å «ikke skille godt nok mellom antisionisme og antisemittisme». Dette førte til en stor intern debatt i partiet med steile fronter. Konklusjonen på det hele ble at Brendberg likevel ikke ble ekskludert. Han meldte seg så ut sjøl. På tross av dette sirkulerer det fortsatt påstander i Rødt om at denne mannen er «ekskludert antisemitt», og på det grunnlaget skal man fordømme og «scenenekte» ham.

Vi som signerer dette brevet har fulgt Brendberg over tid, og vil framheve at han er kunnskapsrik om sionisme og jødedom som få andre i landet, han skriver svært godt og debatterer på en saklig og ikke hatefull måte. Vi setter stor pris på ham som skolert og dyktig samfunnsdebattant på et vanskelig felt. Likevel har han i 15 år, gjennom rykter og løgner, blitt bakvasket og marginalisert som bidragsyter i samfunnsdebatten, dessverre også i Rødt.

De fleste er klar over at å få stempel som «antisemitt» er en stor belastning. Sjøl når beskyldningen viser seg å være grunnløs hefter slikt ved deg. Og Israel-støttespillere vet å utnytte frykten for å få et slikt stempel. De gjør sitt for å opprettholde sirkulasjon av den slags ondsinna sladder.

På denne bakgrunn ber vi nå Bjørnar Moxnes – etter 15 år – om å klargjøre på vegne av partiet at Hans Olav Brendberg ikke ble ekskludert, at ryktespredninga og stemplinga bør opphøre, og at han bør behandles som en hvilken som helst annen samfunnsdebattant og møtes med saklig argumentasjon.

vennlig hilsen

Aksel Frisnes, medlem Rødt

Anders W. Olsen, medlem Rødt

Andreas Garpe, medlem Rødt

Astrid Henriksen, medlem Rødt

Bjørn Andre Bjørset, medlem Rødt

Einar Egeland, medlem Rødt

Erik Lindeberg, medlem Rødt

Erling Grape, medlem Rødt

Gaute Astrup Lien, medlem Rødt

Geir Sundet, medlem Rødt

Gerhard Johan Prøsch, medlem Rødt

Linða West, medlem Rødt

Marit Fjordheim, medlem Rødt

Magne Bekkelund, medlem Rødt

Morten Reme, medlem Rødt

Nils Bjørkelo, medlem Rødt

Pål Steigan, medlem Rødt

Romy Rohmann, medlem Rødt

Steinar Bakkland, medlem Rødt

Thor Solheim, medlem Rødt

Tone Wiik, medlem Rødt

Tore Eikeland, medlem Rødt

Torill Skjærseth, medlem Rødt

Alf Inge Kristiansen

Anna Elisabeth Tulla Samuelsen

Arne Inge Næss

Arne Løining

Arnold Johan Johansen

Arnt Grav

Asbjørn G Andvig

Asgeir Bjørkedal

Aslak T. Fjermedal

Bjarne Berg Wig

Bjarne Nærum

Bjønnulv Evenrud

Bjørn Harald Jordan

Claudia Wakim

Dag Nilssen

Eddy Haavik

Edvin Dybvik

Eilev Groven Myhren

Einar Jacobsen

Einar Myrenget

Eli Kvåle Lysne

Ellen M Andersen

Erland Nyborg

Espen Farstad

Eva Thomassen

Frode Alfson Bjørdal

Frode Bjørnson

Geir Henning Presterudstuen

Grete Jønsberg

Hallgeir Flø

Halvor Furre Halvorsen

Halvor Raknes

Hans Jorgen Lysglimt Johansen

Harald Øystein Reppesgaard

Helge Jansson

Ingar Arnoy

Inge Staldvik

Ingebjørg Røyrhus Øyehaug

IngerRagnhild Aas

Ingrid Berg

Irene Pettersen

Iril Kolle

Jack Gustavsen Wang

Jan Onarheim

Jan Sæther

Johan Slåttavik

John I. Henriksen

Jon Lindstrøm

Joo Børretzen

Jørgen Fordelsen

Kari Angelique Jaquesson

Karijanne Tollefsen

Kjersti G. Andvig

Kjetil Korsnes

Kjetil Lygre

Kjetil Næss

Knut J. Michelsen

Knut Lindtner

Kristbjørn Håland

Kristen Kjenstad

Kristian Kvalvaag

Lars Birkelund

Lars Olufsen

Lars Wærhaug Madsen

Leif Erik Nessan

Mari Aasen

Marion Helene Andersen

Marius Berntsen

Mats Albinsson

Matti Wiik

Nils J Johnsen
Olav Torheim

Ole Bill

Ole Kristian Dragvoll

Ottar Lystad

Ove Bengt Berg

Paul Henry Hansen

Per Askø

Per Gunnar Flø

Per Helge Tomren

Per Moen

Roald Aune

Roar Hollås

Roar Madsen

Rolf Bunes

Rune Bjørnson

Simon Nilsson

Stian Mevik

Svein Gladsø

Terje Omestad

Thomas Andersen

Thomas Ramstad

Thor-Even Strømme

Tom Alexander

Tom Kristensen

Tony Hæsken

Torkel Rasmussen

Torstein Finnbakk

Trond Andresen

Trond Minken

Turid Lindstrøm

Wenche Blomberg

William Throndsen

Åsmund Egge

Øyvind Arnesen

Øyvind Sørensen

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Jeg er vel temmelig diskvalisfisert til å ha en mening om Rødt, siden jeg kun har stemt på den lokale utgaven.

  Allikevel vil jeg innstendig oppfordre dere til selv å undersøke hva jøder i Israel og i diasporaen mener om saken.

  Bruk litt tid på å lese hva israelske media er opptatt av, ved siden av Melodi Grand Prix. Hvordan penger egentlig fungerer, og hvem som har visst å utnytte det i årtusener.

  Det er også et viktig poeng, for store deler av menneskeheten, at jødene er det eneste folket som systematisk er blitt holdt borte fra kjennskapen til Jesus, og det budskapet han kom med. De sitter fortsatt fast i fariseerlæren, og det ville ha vært til berikelse for dere, om dere sjekket hva som ble sagt om dem av både Jesus og Saul/Paulus - som selv kom derfra. Jeg tror ikke det er mulig å forstå hva som skjer nå, og hva som driver dem, uten å ha satt seg grundig inn i profetiene - alle sammen- . Det er ikke noe krav at dere tror på dem, og jeg er ikke så sikker på at særlig mange av pådriverne gjør det heller, men de unnser seg ikke for å sørge for at de oppfylles, hvis de kan vinne på det.

  Den eneste måten å hindre at jødene igjen får rollen som det mest hatete folket i verden, er om vi er ærlige om hva slags krefter som dominerer dem, og slutter å la dem spille oss mot hverandre.
  Når det er sagt, finnes det plenty med jøder som er kritiske til dagens Israel, både på religiøst og sekulært grunnlag, men rabbinisk (talmudisk) jødedom har nå sneket seg helt inn i Det hvite hus, og det av den mystiske sorten- så det kan være lurt å trå varsomt. De har alt fått skrevet inn i lovs form at den såkalte “Noahide loven” er grunnlag for amerikansk rettspraksis. Denne loven er - etter det mine jødiske kilder - til forveksling lik sharia-lover.

  Så kan dere jo gjøre et søk på anti-sionist og jøder, og bare dykke inn, slik at dere får litt innblikk i hva de “selv-hatende” jødene, mener. Gilead Atzmon og Norman Finkelstein kjenner dere sikkert allerede.

  Tre demokratiske presidentkandidater støtter Ilhan Omar og slår tilbake mot sionistene. Jeg er særlig glad for å se at Karmela Harris er ombord.

 2. Tiltredes! Hans Olav Brendberg har en viss interesse for Sions Vises Protokoller og noe slikt noe. Selv er han kristen og fremholder spesielt Paulus. Det er her noen antakelig misstolker med viten og vilje hvilke intensjoner han har. Jeg har aldri bevitnet at Hans Olav Brendberg har ytret seg hatefullt mot noen som helst. Tvert i mot vil jeg trygt karakterisere mannen som en med mye visdom, omtanke og respekt!

 3. Selvfølgelig er den det, siden den tar utgangspunkt i “den muntlige tradisjonen”, som ikke har noe som helst med Bibelen å gjøre.

  https://www.youtube.com/watch?v=6xaECHqszFE

  Du kan finne mye av det samme problemet i katolisismen, og nå også i frikirkene, der knapt noen våger å lese Bibelene på egen hånd virker det som. Hadde de gjort det, ville de ikke vært så blinde i forhold til Israel.

  https://www.youtube.com/watch?v=HepIypTF1Bw
 4. Ja , men det er først når Jesus kommer tilbake, for da vil ingen lenger tvile på, at han er den han hevdet å være.
  Det som “Globalistene” gjør er å herme Bibelen, for å få dette gjennomført. Noen av dem tror at de kan mane fram Messias ved å bygge et tredje tempel, andre er vel mer opptatt av å ta livet av han en gang for alle, og mange kristne tror de skal slippe unna hele greia, og bare se på i fra himmelen.

 5. Hei, jeg leste en god del av artikkelen og så at det var snakk om en "oral " sak der, så jeg tror det må være da en Talmud profeti.
  The final borders of Israel are described in the Pesikta Rabbati, a collection of homilies and midrash (oral teachings) compiled by Torah sages in the ninth century CE. Unlike the previous four descriptions of the borders of Israel, the final prophetic description does not describe geographic boundaries specific to Israel, but a unifying global spiritual process.

  “In the future the land of Israel will spread [and encompass] all the lands [of the earth]. The entire Temple Mount will become like the Holy of Holies, all of Jerusalem will become like the Temple Mount, all of Israel will become like Jerusalem, and all of the world will become like Israel.”
 6. Slik som jeg forstår det så tenkte Jesus på et mere indre spirituelt ‘rike’ , og ikke noe verdslig politisk/militært verdensrike.
  Tempelet er inni dere , sa han .
  Og Det Nye Jerusalem , som kommer ned fra himmelen , er det bare lys fra Gud.
  Intet tempel å se i Det Nye Jerusalem.
  Dette spirituelle rike er helt motsatt av det som jødene venter av en messias.
  De venter en jordisk mann av kjøtt og blod som kjemper kriger for jødene og som til slutt berger de i Israel og bygger tempelet i Jerusalem…

  Jødene mente at Jesus var en falsk messias og for det drepte de han.
  Så jeg mener jødedommen og kristendommen er fundamentalt forskjellig.
  Men jødedommen har etter siste verdenskrig oppslukt all ekte kristendom , så det er ingenting igjen av den.
  Alle disse krigene som ‘kristne’ har ført , er at de har kjempet jødene sin sak i håp om at de skal akseptere Jesus . Noe de aldri kommer til å gjøre fordi Jesus strider imot deres profetier .
  Det er mulig at den jødiske messias også skal være en ‘fredsfyrste’ til slutt , men hvor mange kriger skal verden se før vi kommer dit ?
  Verden skal jo styres fra Jerusalem , og Israels grenser skal omslutte hele verden…
  Det betyr jo at alle nasjonalstater skal vekk , og det vil ikke bli noe nydelig syn denne prosessen.

 7. Jeg tror det med jernstaven er mere den jødiske messias.
  Jesus er verdens lys . Han skal ikke styre med jernstav !

 8. Avatar for Dias Dias says:

  Jeg tror ordet antisemetisme skaper en Pavlovisk reaksjon i folk hvor en blir som frådene kjøtere på jakt etter et bytte å drepe, eller i det minste noen å skjemme ut av flokken.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

16 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.