– USA og vasallene deres må slutte å fortelle oss eventyr

5
Traseen til Nord Stream 2

Den tidligere partilederen for det sosialdemokratiske tyske SPD og nåværende frontfigur i Die Linke, Oscar Lafontaine, reagerer voldsomt på USAs forsøk på å stoppe gassrørledningen Nord Stream 2 mellom Russland og Tyskland.

Han gikk tilbake til uttalelser fra grunnleggeren av det «private CIA», Stratfor, George Friedman, som for noen få år siden sa at det er en triviell observasjon at USA vil ha problemer hvis tysk teknologi og russiske varer forener seg.

Lafontaine sier at det har vært en mål for USA i over hundre år å hindre en tysk-russisk allianse. Av samme grunn prøver nå USA å hindre Tyskland i å kjøpe russisk gass. Han fordømmer også USAs forsøk på å tvinge Tyskland til å ruste opp og sier: Det er ikke Vladimir Putin som tvinger Tyskland til å ruste opp, det er Donald Trump.

Nå må det føyes til at den tyske herskerklassen allerede for egen del har bestemt seg for å gjennomføre en sterk militarisering av Tyskland. Dette er drevet av Tysklands egne stormaktsinteresser, og heller ikke det av Russland.

Men når det er sagt, så er det opplagt at Lafontaine har rett: USA ønsker å slå en kile mellom Moskva og Berlin. Tysk industri og tysk kapital, derimot, ser at perioden med sanksjoner har kostet dem dyrt både i kortsiktige tap av eksportmuligheter og i langsiktige tap av investeringsmuligheter og markeder.

Lafontaine summerte opp:

Det er ikke Putin som tvinger Tyskland til å ruste opp, det er Donald Trump.

Det er ikke Putin som vil hindre Tyskland i å handle med andre land, det er Trump.

Det er ikke Putin som forteller Tyskland hva slags gass vi skal bruke, det er Trump.

Det er ikke Putins ambassadør som skriver truende brev til tyske selskaper, det er USAs ambassadør.

Nå har ikke Lafontaine den samme posisjonen som tidligere, men antakelig uttrykker han det mange tyske ledere tenker, sjøl om de ikke sier det høyt. Tyskland har et nærmest desperat behov for gassen fra Nord Stream 2.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. En liten kommentar til forholdet mellom Tyskland, Russland og USA: Ta en titt på HBO serien “8 days”! Serien er en nydelig propagandafremstilling av klassiske onde russere som er slemme mot tyskerne, mens amerikanerne opptrer som helter og redder verden, og spesielt Tyskland for en apokalyptisk undergang.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Dette viser vel også hvor problematisk “det grønne skiftet” i praksis er.
  Skal EU kvitte seg med all import av gass må EU trolig etablere så mye som 500.000 nye store vindturbiner (og uten at man på det nåværende tidspunkt har klart å finne en løsning på problemet med å lagre energi fra vindmøller i situasjoner hvor det blåser mye vind over store deler av Europa samtidig).

  Skulle USA klare å forhindre byggingen av Nord Stream2, så kan man lure på hvor EU og Tyskland i så fall vil hente energi fra. Det blir vel fra Norge (både olje, gass og strøm, legges smelteverk og kraftkrevende industri ned i Norge kan EU importere enda mer strøm fra Norge).

  Kina satser for tiden kraftig på kullkraft (i tillegg på vindkraft, solpaneler etc). Nå bygges det omtrent et nytt kullkraftverk i Kina hver eneste uke. Det er beregnet at dette vil føre til en økning i CO2 utslippene fra den kinesiske kullkraftbransjen på hele 25%. Forbruket av kull er såpass stort i Kina slik at det påvirker det internasjonale prisnivået for kull, hvilket bla EU har erfart og som har ført til økte strømpriser i EU og også i Norge (sammen med økt pris på CO2-kvoter i EU). Det ser ut som de økte/høye strømprisene i EU rett og slett har ført til stagnasjon i europeisk industri og Tyskland holdt nesten på å havne i økonomisk resesjon i slutten av 2018.

  Det er mulig at det vi nå ser er at stormaktene slik som USA og Kina posisjonerer seg for å senke energiprisene for derigjennom å sikre sin internasjonale industrielle konkurranseevne. Innenfor EU ser det ut som man kjøper kull til verdensmarkedspriser til tross for at mye av det kull som utvinnes i EU har en mye lavere kostnad enn dette. I et sosialitisk samfunn vil man feks isteden fastsette prisen på energi utifra den gjennomsnittelige kostnad for utvinningen av energi. Det er nok det Kina gjør (altså at verdensmarkedsprisen for kull ikke bestemmer prisen på kull internt i Kina). Innenfor EU er man så nyliberale slik at man er villig til å kjøre økonomien inn i resesjon fremfor å redusere feks kullprisen. For tiden sliter EU både med høy pris på olje, kull, gass og strøm (inkl økt pris på CO2-kvoter).

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  I ingen vestlige land som havnet under det Amerikanske imperiet, vil orginalbefolkningen være en majoritet i eget land om en mannsalder.

  Sovjet hadde ikke samme mål om å utrydde hvite mennesker gjennom masseinnvandring og indusert selvhat, så befolkningen der viser ennå en sunn vilje til å ville overleve.
  germany

 4. Vikingkongene i gamle Norge hadde ingen problemer med å desimere egen befolkning ganske kraftig i egen vinnings hensikt. De krydret sågar det etniske mangfoldet ved å introdusere utenlandske treller til avlsflokken sin, og hadde forøvrig ganske så lav terskel for å flytte laaangt vekk fra fedrelandet dersom det skulle være tjenelig. En slags tanke om etnisk enhet og harmoni blir jeg ikke med på, men at vi avgrenser et “VI” mot “DEM” i en nasjonal-internasjonal kontekst, skulle bare mangle.

 5. Avatar for Rana Rana says:

  Steigan skriver: Våkne og uredde mennesker kan stikke hull på narrativ-ballongene deres, og lykkes de med det, vil det kunne ha en voldsom effekt. Og dette er ekstremt viktig, fordi disse narrativene dreper!

  Å gjøre akkurat dette, å være den lille gutten i eventyret som sier at «keiseren ikke har noen klær på», det er en viktig del av programerklæringa for steigan.no.

  Men, dette holder jo ikke for radikalere. En må jo ikke bare stikke hull, men etablere en motkultur og med alle de virkemidlene som nettopp skaper alternative historier OG dermed en FORM som effektiv og virker. Samtidig så ønsker jeg ikke at Steigan.no er som gutten i eventyret, men er som HC. Andersen som er den som gir oss en alternativ historie og i en form som vi effektivt kan repetere og slik fastholde for å få en motkultur mot maktene.
  Dessverre får vi ikke en i et fremmedgjort samfunnn en debatt om en motkultur, Virkemidlene vi har, og de nødvendige nye formene og hvorfor de virker.

  J.Myrdal ble spurt om det var noe han kunne tenke annerledes i sitt liv. Han mente det var et tullespørsmål, men sa likevel, at om det var en ting han kunne ønsket annerledes så var det, at han på et visst tidspunkt var ti år yngre og kunne spurt Mao som han hadde snakket med, om han kunne få være med til Yenan midt under revolusjonen ! , for å diskutere kunst og kultur.

  AKP tok i sin tid initiativ for å starte en slik diskusjon, men klarte ikke å gjennomføre det. RV og Rødt har så langt ikke evnet å legge vekt på HC-Andersener.

  Roger

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere