Tyskland parkerer Macrons forsøk på å bremse Nord Stream 2

9
I EU er Frankrike og Tyskland allierte mot blant annet Italia, men Macron må ikke tro at han har noen makt til å hindre Tysklands gassimport. Foto: Shutterstock.

Gassrørledningen Nord Stream 2 som skal føre russisk gass i rør på bunnen av Østersjøen til en energihungrig tysk industri er omstridt i EU og NATO. USA har flere ganger prøvd å hindre at den skulle bli bygd eller satt i operativ drift. Washington har også forsøkt å mobilisere sine vasaller i Polen, de baltiske statene og Sverige til å sette kjelker i veien for prosjektet. Men til ingen nytte. Tysk industri trenger denne energien og forventer at Angela Merkel sørger for det.

Men så entrer marionetten Emmanuel Macron scenen. Den franske presidenten har forsøkt å etablere et regime i EU som skulle legge strenge reguleringer på Nord Stream 2. Dette gjorde han tolvte time mot sin fremste allierte i EU. Det var ikke mye fransk élégance over det, og han høstet da heller ikke mye gloire. Merkel stoppet det franske utspillet i fødselen. Det ble riktignok høflig kalt et fransk-tysk kompromiss. Men i realiteten var det et ynkelig nederlag for Paris. Det såkalte kompromisset innebærer at Tyskland kan sette alle kluter til for å ferdigstille prosjektet og så importere så mye russisk gass som de måtte trenge.

Nord Stream 2 har en beregnet prislapp på 11 milliarder dollar og skal føre gass gjennom en 1200 kilometer lang rørledning direkte fra Russland til Tyskland uten å krysse noe annet lands territorium over havnivå. Det gjør at den blir en langt sikrere energiforbindelse enn de rørledningene som må passere Ukraina. Den vil supplere TurkStream som vil føre russisk gass under Svartehavet via europeisk del av Tyrkia til mottakere i Sør- og Mellom-Europa. Tyskland er et energifattig land. Det har alltid vært landets problem. Angela Merkels Energiewende har ikke løst dette problemet, men på mange måter gjort det mer akutt, siden de angivelige alternativene er svært mye dyrere og mer ustabile. Det har vært en flaggsak for Merkel, men det er tegn som tyder på at hun er i ferd med å gi det opp.

Og det Tyskland absolutt ikke kan godta er at noe land, det være seg USA, Polen – eller Frankrike prøver å hindre Europas fremste og en av verdens viktigste industrinasjoner i å få den energien den trenger.


Stadig flere lesere velger å bli støtteabonnenter på steigan.no.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Prøvde Frankrike å stikke kjepper i hjulene til tysk industri for å svekke Tysklands posisjon?

  Man kan lure på om Nord Stream 2 er til pluss eller minus for Norge.
  Avhengigheten av norsk gass og energi kan avta med byggingen av Nord Stream 2, men hvis det hadde blitt stopp for Nord Stream 2 kunne presset mot Norge derimot ha økt kraftig når det gjelder energileveranser (rør/kabler) og gassutvinning og strømproduksjon. Det er ikke bra å ha en sterk og desperat nabo som opplever energimangel.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  I mens baler NRKs utenriks-korrespondenter.

  Det må da være flaut.

 3. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Hvis noen lurer på hvorfor Tyskland & co ikke tolererer noe kødd med denne rørledningen, så er et fordi den vil spare mellom 7.9 og 24.4 milliarder euro årlig for forbrukerne, inkludert tysk industri.

  Dette er mye penger, selv for en økonomisk stormakt.

  Hvis jeg leser statistikken rett, og i tillegg tar med innvirkningen på elektrisitetsprisene, kan innsparingen være 12.9 (laveste) til 60.1 (høyeste anslag) millarder euro årlig for forbrukerene. (tallene er fra Nord Stream selv)

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Som en kjent nobel-prisvinner sa det: Money doesen’t talk, it swears.

 5. EU bruker rundt 500 milliarder m2 naturgass årlig og utvinner bare rundt 150 av dem selv. Disse andelene vil synke endel når britene forlater Unionen. Tyskland bruker 80-90 milliarder m2, så Nordstream 1 & 2 vil kunne pumpe en god del mer enn tysk forbruk. Når man i tillegg legger til egen tysk utvinning (rundt 15 milliarder m2 årlig) og import fra Norge og Nederland framstår Tyskland plutselig som en energisentral i hjertet av Europa med importavhengige land som naboer. Så vil framtida vise om de deler uselvisk med seg eller om dette kan bli et nytt pressmiddel for å integrere EU ytterligere i tillegg til de økonomiske musklene.

  Edit: 500 milliarder m2 gass tilsvarer ca. 4000 TWh primærenergi, dvs før energitap og er ca. 20% av Unionens totale primærenergiforbruk. Norsk vannkraft yter i et snittår 135 TWh til sammenligning, EUs egen vannkraft ca. 350 TWh. Det er slike tall som får den tyske “Energiewende” og satsingen på vindmøller og solenergi til å framstå som puslete og lite relevante i sammenligning. Man bør snart begynne å innse at det fortsatt i hovedsak vil være de fossile brenslene samt atomkraft som må gjøre “jobben” dersom levestandarden skal opprettholdes. Nordstream 2 kan vel sies å være en del av “Realpolitik” i så måte.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Spør grekerne.


  .

 7. Avatar for SHO SHO says:

  Det ser ut som Tyskland og eurosonen har ligget på grensen til å oppleve resesjon i slutten av 2018, slik at å få tilgang til billig energi kan komme godt med for å stimulere økonomien (de røde søylene i 2012 og 2013 er fra den gang oljeprisen lå på 110 dollar).

  eurozone%20ind%20prod_0

 8. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Angela Merkel viser hva hjertet hennes egentlig består av:

  frau%20merkel%20viser%20hva%20hjertet%20hennes%20egentlig%20bestaar%20av

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere