Kina avlyser handelssamtaler på grunn av krigersk tale fra London

0
På 1800-tallet delte Storbritannia og de andre imperialistmaktene Kina opp i konsesjoner og påførte landet store lidelser. Hvis Storbritannias forsvarsminister tror at dette er glemt i Beijing, gjør han en meget stor feil.

Den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson har holdt en truende tale mot Kina der han sa at Storbritannia vil sende marinefartøyer for at Kina skal få «betale en høy pris for sin aggressive opptreden».

Williamson snakket også om at Storbritannia og deres allierte må være klare til å «bruke hard makt» for å forsvare sine interesser.

Williamsons tale utløste raseri i hans eget konservative parti, skriver The Sun. Der blir han beskyldt for å ofre milliarder av pund i form av tapte handelsavtaler for å kunne innta en krigersk holdning.

Og det er ikke langt unna sannheten. Talen førte umiddelbart til at Kina avblåste de planlagte samtalene om en fornyet handelsavtale med Storbritannia. På forhånd var det ventet at denne avtalen bety en økt handel på over 10 miliarder pund de kommende fem årene.

Statsminister Theresa May forsøkte å avverge skadene ved å ta avstand fra sin egen forsvarsministers utsagn. Storbritannia står foran en svært usikker framtid knyttet til brexit og har ikke råd til å kaste bort økonomiske muligheter i Kina for å kunne drive jingoistisk tale fra London. Talen var også et patetisk forsøk på å gjenreise den koloniale storhetstida for et land som taper økonomiske og andre posisjoner hvert eneste år. The Independent er ikke imponert.

Ved å opptre på denne måten har Mr. Williamson vekket til live kinesernes historiske minner om opiumskrigen, kanonbåtdiplomatiet og imperialistmaktenes oppdeling av landet i konsesjoner på 1800-tallet. Det var ikke særlig smart gjort, særlig fordi styrkeforholdet siden den gangen er snudd fullstendig rundt. Storbritannia er i dag på vei til å bli en tredjerangs imperialistmakt, mens Kina har plass i elitedivisjonen.


Stadig flere lesere velger å bli støtteabonnenter på steigan.no.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelCultiva: Beretninga om et vellykka ran av fellesskapets verdier
Neste artikkelTyskland parkerer Macrons forsøk på å bremse Nord Stream 2
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).