Jimmie Åkesson skiter i Sverige

4
"I förra veckan meddelade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna ger upp de sista resterna av EU-motstånd." Foto: Shutterstock.
Jenny Tedjeza

Av Jenny Tedjeza.

Sverigedemokraterna är precis som alla andra toppolitiker mer intresserade av sin egen karriär än av att driva ett konsekvent politiskt projekt.

I förra veckan meddelade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna ger upp de sista resterna av EU-motstånd. I en debattartikel i Aftonbladet säger han sig visserligen vara emot den överstatlighet som EU innebär och slår fast att det är svenska folket som ska avgöra hur Sverige styrs, inte byråkrater i Bryssel.

Men nu är det tydligen dags att vara pragmatiskt och försöka förändra EU inifrån. Hur Jimmie Åkesson tänker sig att detta ska gå till ger debattartikeln inga svar på.

Texten är i politisk mening väldigt lik den debattartikel Jonas Sjöstedt skrev när han inför Vänsterpartiets valkonferens föreslog att även Vänsterpartiet tonar ner EU-motståndet. Partiledarna framställer sig som ansvarsfulla och pragmatiska och lyfter fram vikten av samarbete över gränserna.

Men ”vikten av samarbete över gränserna” är vanligtvis politikersvenska för att ”inte stöta sig med den globala eliten”.

Både Sjöstedt och Åkesson är en del av det politiska etablissemang som hellre blir respekterade av sina kollegor i maktens korridorer än satsar på ett konsekvent politiskt projekt. Därför är allt förhandlingsbart och inga principer heliga.

Att skickligt spela på dessa känslor i retoriken är inte detsamma som att Åkesson och hans gäng faktiskt bryr sig mer om Sverige och svenska medborgare än de andra riksdagspartiernas toppar.

Detta är anledningen till att Vänsterpartiets riksdagsgrupp släpper fram en regering där Annie Lööf dikterar politiken och att Sverigedemokraterna, trots att de kallar sig nationalister, släpper taget om EU-motståndet så snart det blir ett hinder i den politiska karriären.

Toppolitiken, både i riksdag, regering och EU-parlament, är en ekonomisk jackpott för den enskilda. Höga politikerlöner korrumperar och gör de folkvalda mer lojala med systemet än med folket som valde dem.

Sverigedemokraternas toppar har med sin nationalism och invandringskritik effektivt utnyttjat ett fält i svensk politik som lämnades fritt när alla andra hoppade på det framrusande nyliberala tåget. Deras retorik tilltalar många av de människor som vill se ett Sverige där medborgarskapet faktiskt kommer med ett innehåll av både skyldigheter och rättigheter. Människor som lämnas vind för våg när kapitalet drar utomlands och välfärden raseras.

Men att skickligt spela på dessa känslor i retoriken är inte detsamma som att Åkesson och hans gäng faktiskt bryr sig mer om Sverige och svenska medborgare än de andra riksdagspartiernas toppar. Hade Sverigedemokraterna verkligen drivit det nationalistiska projekt de säger sig göra hade de inte släppt fram värdlandsavtalet med Nato, de hade inte varit för arbetskraftsimport och de hade inte kunnat släppa EU-motståndet.

Samtliga åtta riksdagspartier accepeterar nu i varierande grad den överstatlighet som EU innebär. Och inget av de åtta riksdagspartierna försöker stoppa den nyliberala politiken. Det motståndet måste komma underifrån.


Denne artikkelen av redaktør Jenny Tedjeza ble publisert som lederartikkel i Proletären.


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Da er Jimmie og jeg enige. Vi skiter i Sverige. De har selv bragt seg i denne situasjonen.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Dreier det seg om et taktisk eller strategisk linjeskifte fra SD?

  Det som har skjedd i Europa er bla at den italienske regjering som ligger i heftig konflikt med Macron. De Gule vestene gjør opprør mot Macron og har støtte i rundt 70% av det franske folket (pga forhistorisk valgordning i Frankrike har Macron klart å få full makt i Frankrike til tross for at han og hans parti bare fikk kun ca 30% oppsluttning ved valget i 2017 - altså et slags liberalt mindretallsdiktatur). Polen og Ungarn ligger i konflikt med EU. Alt dette og mer til gjør at SD har samarbeidspartnere innenfor EU og som trekker i samme retning som SD. Dermed kan løsningen bli å heller statse på reformer i EU fremfor å bryte ut av EU (og feks havne opp som EØS-medlem sammen med de servile nordmennene).

 3. EU å verden var ikke det samme da de ble medlem, og propaganda gjør blind. Også oss normenn skjønner jeg utifra din kommentar. Vi er like underlagt EU som Sverige: 1 av 3 “Norske” lover, kommer fra EU. Våre politikere logrer for ACER å gir bort vår energi. etc. Det er mange årsaker til at UK ikke engang vurderer en slik avtale som vi har. Til motsetning har vi no say i EU, ikke at jeg mener vi bør gå inn, men det er noe vi kan for oss selv, i følge din logikk…? Dette er som alltid i historien makt mot massene og vi ble alle lurt av kapitalismens materielle goder.

 4. Avatar for FMD FMD says:

  Dette skjer fordi Jimmie Åkesson er en skitten globalisthore, ingenting annet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere