Syrias regjering optimistisk til forhandlingene med SDF

4
Syrias regjering regner med at de vil lykkes med å få til en avtale med SDF som sikrer et forent Syria. Foto: SDF

Den syriske viseutenriksministeren Faisal Mekdad sier til Reuters at Syrias regjering regner med å komme fram til en løsning i forhandlingene med de kurdiske gruppene i den nordøstlige delen av landet. Han sier at uttalelsene fra kurdernes ledere om at de ønsker å være en del av den syriske staten og nasjonen skaper gunstige forutsetninger for å komme fram til ei løsning. Mekdad ga uttrykk for at han var sikker på at hele landet vil bli forent igjen og at de utenlandske styrkene som oppholder seg ulovlig i landet vil bli trukket tilbake.

SDF på sin side har hatt en delegasjon i Moskva som har bedt Russland om å mekle i de kommende forhandlingene med regjeringa i Damaskus. De kurdiske lederne hadde håpet at USA ville kunne sikre autonomi for den såkalte «Føderasjonen Nordøst-Syria», men etter Donald Trumps beslutning om å trekke USAs styrker ut av landet har de innsett at deres eneste mulighet er å forhandle fram ei løsning med Syrias regjering. Riktignok prøver John Bolton og Mike Pompeo å hindre at Trumps politikk blir gjennomført, men det ville være svært risikabelt for SDF/YPG å knytte sine forhåpninger til at de vil lykkes.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gjort det helt klart at Tyrkia ikke vil akseptere det spillet Bolton og Pompeo legger opp til, og dermed er planen vingeskutt før den er satt i verk.

I USA mener skribentene Ilan Goldenberg and Nicholas A. Heras i tidsskriftet Foreign Affairs at Boltons og Pompeos plan ikke kan virke fordi «skaden allerede har skjedd». Også USAs allierte og partnere i regionen opptrer som om USA allerede har trukket seg tilbake. De mener derfor at USA har svært få alternativer igjen og foreslår derfor at USA går i forhandlinger med Russland for å gjøre det beste ut av situasjonen. De to skribentene er uenige i Trumps beslutning om å forlate Syria, men slik situasjonen er blitt ser de ingen alternativer til at USA forhandler med Russland.

Donald Trump har arvet krigen mot Syria fra Barack Obama og Hillary Clinton, og han har innsett at USA har ingenting å vinne og svært mye å tape på å fortsette en krig som allerede er tapt. Derfor har han insistert på at USAs tropper skal trekkes ut. Dette har forferdet både liberalerne og krigshaukene i USA. Israel ser på dette som et stort nederlag og har gjort sitt ytterste for å prøve å få vedtaket omgjort.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Du skal se at vi gjennom Trump vil få verdensfred, til alles store fortvilelse.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Man kan lure på hva som nå vil skje med John Bolton fremover.
  Er det feks mulig for Trump å ha en medarbeider som motarbeider seg og som trolig også arbeider for å få avsatt Trump (eller muligens som planlegger et statskupp, det er jo ren rutine i statsadministrasjonen i USA å myrde eller avsette presidenter i ulike land).

 3. Ja, det er egentlig mærkeligt, at Trump ikke afskediger Bolton og Pompeo. De er jo i fuld gang med at torpedere hans Syriens-politik. Og Trump plejer jo ikke at holde sig tilbage med at afskedige illoyale medarbejdere i administrationen. Men det må jo være fordi Bolton og Pompeo direkte repræsenterer Deep state.
  Under alle omstændigheder vil det stride mod imperialismens logik, og derfor være naivt at tro, at USA trækker sig ud Syrien. Højst retorisk og taktisk i så fald, men strategisk vil de tll hver en tid være parat til at gribe fra nærliggende baser.
  Hvad SDF angår, er det en opportunistisk milits, i hvert fald dens ledere, som Syrien ikke kan stole på over en dørtærskel. Den kan købes for højeste bud, og byder USA højere og kan de få sikkerhedsgarantier mod Tyrkiet, vil de igen løbe over til dem. Med dets lurepassende ledere, tegner det heller ikke lovende for kurderne - hvis de skulle få udstrakt selvstyre eller endda en selvstændig stat.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Libanon troner flagget:

  mens hestene bites i Idlib.

  Jeg tror det er SAA’s hovedtaktikk, presse litt på den stadig tommere gryta. La dem bekjempe hverandre, så bli det bare å rydde opp.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere